Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane v roku 2012 (2. časť)

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov Zo seriálu: Uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane v roku 2012

Daňovník, ktorý je zároveň aj poberateľom dôchodku musí od roku 2011 pri uplatňovaní nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka posudzovať, či mu vznikol nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, t. j. či dosiahol tzv. aktívne príjmy a až potom posudzuje, na akú výšku nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka mu vznikol nárok v závislosti od dosiahnutého základu dane z aktívnych príjmov.

Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka – dôchodcu v roku 2012

Daňovník, ktorý je zároveň aj poberateľom dôchodku musí od roku 2011 pri uplatňovaní nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka posudzovať:

  • či mu vznikol nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, t. j. či dosiahol tzv. aktívne príjmy (podľa § 5 ZDP alebo podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP), ak takéto príjmy nedosiahol, nevzniká mu nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka v príslušnom zdaňovacom období
    • a až potom posudzuje, na akú výšku nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka mu vznikol nárok v závislosti od dosiahnutého základu dane z aktívnych príjmov, výšky poberaného dôchodku a tiež od dátumu, od ktorého mu bol dôchodok priznaný.

Kedy si dôchodca nemôže uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka?

Ak je daňovník (FO) zároveň aj poberateľom dôchodku podľa § 11 ods. 6 ZDP na začiatku zdaňovacieho obdobia (k 1. januáru) alebo mu bol dôchodok spätne priznaný k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia, nemá počas zdaňovacieho obdobia nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka. Po skončení zdaňovacieho obdobia sa porovnáva suma vyplateného dôchodku s výškou nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka:

  • ak je suma priznaného dôchodku > výška NČZDD v príslušnom zdaňovacom období, daňovník nemá nárok na uplatnenie ročnej NČZDD,
  • ak je suma priznaného dôchodku < výška NČZDD, daňovník si môže znížiť základ dane z aktívnych príjmov vo výške rozdielu medzi ročnou NČZDD a výškou vyplateného dôchodku.

V prípade, že sa daňovník stane poberateľom niektorého z dôchodkov podľa § 11 ods. 6 ZDP počas zdaňovacieho obdobia (t. j. po 1. januári), na výšku priznaného dôchodku sa neprihliada a pri uplatňovaní NČZDD za príslušné zdaňovacie obdobie sa postupuje ako u daňovníkov, ktorí nie sú poberateľmi dôchodkov. Výška dôchodku sa na daňové účely sa bude brať do úvahy až pri podávaní daňového priznania za nasledujúce zdaňovacie obdobie, keď daňovník už bude k 1. 1. poberateľom dôchodku.

Upozornenie: Daňovníkovi, ktorému bol spätne priznaný dôchodok podľa § 11 ods. 6 ZDP k začiatku bezprostredne predchádzajúceho zdaňovacieho obdobia alebo k začiatku zdaňovacích období predchádzajúcich tomuto zdaňovaciemu obdobiu, je povinný podľa § 32 ods. 11 ZDP podať za tieto zdaňovacie obdobia dodatočné daňové priznanie, ak si za tieto zdaňovacie obdobia uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka.

Tabuľka 2:Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka (poberateľa dôchodku) za rok 20121

1. Ak je základ dane daňovníka z aktívnych príjmov (AP) 18 983 €(100 x ŽM)
Dôchodok Nezdaniteľná časť základu dane na dôchodcu (NČZDPD)
dôchodok < 3 644,74 €
do 19,2 x ŽM
3 644,74 € dôchodok
19,2 x ŽM – dôchodok
dôchodok > 3 644,74 €
viac ako 19,2 x ŽM
0
2. Ak je základ dane daňovníka z aktívnych príjmov (AP) > 18983 € (100 x ŽM)
Dôchodok Nezdaniteľná časť základu dane na dôchodcu (NČZDPD)
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály