Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatnenie percentuálnych výdavkov v roku 2010

Rubrika: Daň z príjmov

Daňovník, ktorý je fyzickou osobou, môže pri zisťovaní základu dane (čiastkového základu dane – ČZD) z príjmov pri niektorých, taxatívne vymedzených druhoch príjmov, namiesto preukázateľných výdavkov uplatniť výdavky percentom z úhrnu príjmov. Percentuálne výdavky sú v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v závislosti od konkrétneho druhu príjmu ustanovené vo výške 25 %, 40 %, resp. 60 % z úhrnu dosiahnutých príjmov. Ako postupovať, ak daňovník chce uplatniť percentuálne výdavky sa čitatelia dozvedia z článku autorky.

Daňovník, ktorý je fyzickou osobou, môže pri zisťovaní základu dane (čiastkového základu dane – ČZD) z príjmov pri niektorých, taxatívne vymedzených druhoch príjmov, namiesto preukázateľných výdavkov uplatniť výdavky percentom z úhrnu príjmov (ďalej len „percentuálne výdavky“). Percentuálne výdavky sú v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) v závislosti od konkrétneho druhu príjmu ustanovené vo výške 25 %, 40 %, resp. 60 % z úhrnu dosiahnutých príjmov.


Percentuálne výdavky pri výpočte základu dane (ČZD) z príjmov z podnikania a z inej SZČ podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP

Príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (SZČ) sú taxatívne vymedzené v § 6 ods. 1 a 2 ZDP. Daňovník, ktorý nie je platiteľom DPH alebo daňovník, ktorý je platiteľom DPH len časť zdaňovacieho obdobia, ak neuplatní preukázateľné daňové výdavky, môže uplatniť výdavky vo výške 40 % z úhrnu týchto príjmov. Percentuálne výdavky nemôže uplatniť daňovník s predmetnými príjmami vtedy, ak je platiteľom DPH počas celého zdaňovacieho obdobia.

Podľa § 6 ods. 1 písm. d) ZDP medzi príjmy z podnikania patria aj príjmy spoločníkov verejnej obchodnej spoločnosti a príjmy komplementárov komanditnej spoločnosti. Špecifický spôsob zisťovania základu dane z uvedených príjmov je ustanovený v § 6 ods. 7 a 8 ZDP, a preto pri týchto príjmoch z podnikania nie je možné uplatniť percentuálne výdavky.

Ak daňovník, ktorý nie je platiteľom DPH počas celého zdaňovacieho obdobia, alebo ktorý je platiteľom DPH len časť zdaňovacieho obdobia, dosiahne v zdaňovacom období len príjmy z vykonávania remeselných živností uvedených v prílohe č. 1 zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p. (ďalej len „živnostenský zákon“), a okrem príjmov z takejto živnosti nemá žiadne iné druhy príjmov z podnikania ani z inej SZČ, môže uplatniť percentuálne výdavky vo výške 60 % z úhrnu príjmov z remeselnej živnosti. Výdavky až vo výške 60 % z úhrnu príjmov z remeselnej živnosti môže uplatniť aj ten daňovník, ktorý v rámci príjmov z podnikania a z inej SZČ má len príjmy z remeselnej živnosti a okrem týchto príjmov dosahuje v zdaňovacom období aj príjmy zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP alebo príjmy z kapitálového majetku podľa § 7 ZDP, alebo ostatné príjmy podľa § 8 ZDP.

Neprehliadnite! Remeselnou živnosťou je len taká živnosť, ktorá je uvedená v prílohe č. 1 živnostenského zákona. Z ustanovenia § 19 písm. a) živnostenského zákona vyplýva, že podmienkou prevádzkovania remeselnej živnosti je odborná spôsobilosť získaná vyučením v odbore. Odborná spôsobilosť sa v súlade s § 21 cit. zákona preukazuje výučným listom alebo iným dokladom o riadnom ukončení príslušného učebného odboru alebo príslušného študijného odboru. Príloha č. 1 živnostenského zákona taxatívne vymedzuje 32 remeselných živností:

  • zámočníctvo, nástrojárstvo, kovoobrábanie, galvanizácia kovov, smaltovanie (skupina 101 – výroba kovov a kovových výrobkov),
  • opravy pracovných strojov, diagnostika a opravy cestných motorových vozidiel, opravy karosérií (skupina 103 – výroba motorových a ostatných dopravných prostriedkov),
  • výroba a opravy protetických výrobkov, výroba a opravy ortopedickej obuvi, hodinárstvo (skupina 104 – výroba zdravotníckych výrobkov, presných a optických prístrojov a hodín),
  • kamenárstvo (skupina 106 – výroba a spracovanie kameniva a zemín, keramika),
  • mäsiarstvo, výroba piva a sladu, výroba mliečnych výrobkov, výroba pekárskych a cukrárskych výrobkov (skupina 108 – výroba potravín a nápojov),
  • stolárstvo, zlatníctvo a klenotníctvo – (skupina 111 – výroba drevárska, výroba nábytku, hudobných nástrojov a ostatných výrobkov),
  • murárstvo, tesárstvo, pokrývačstvo, klampiarstvo, izolatérstvo, vodoinštalatérstvo a kúrenárstvo, inštalácia a opravy chladiarenských zariadení, podlahárstvo, montáž, rekonštrukcia a údržba vyhradených technických zariadení, kachliarstvo (skupina 113 – stavebníctvo),
  • pánske, dámske a detské kaderníctvo, kozmetické služby, pohostinská činnosť a výroba hotových jedál pre výdajne, čistenie a kontrola komínov (skupina 114 – ostatné).
Príklad č. 1:
Pán Adam, ktorý nie je platiteľom DPH, dosahuje od marca 2010 príjmy z remeselnej živnosti – mäsiarstva. Do konca februára 2010 poberal príjmy zo závislej činnosti. Okrem príjmov z remeselnej živnosti v roku 2010 nedosiahne žiadne iné príjmy z podnikania ani z inej SZČ.

V rámci príjmov z podnikania a z inej SZČ dosiahne v roku 2010 pán Adam len príjmy z remeselnej živnosti, môže si preto z úhrnu týchto príjmov z podnikania uplatniť percentuálne výdavky až vo výške 60 %.

***

Živnosť, ktorá má remeselných charakter, ale v prílohe č. 1 živnostenského zákona uvedená nie je, nie je remeselnou živnosťou. Pri príjmoch dosahovaných z takejto živnosti je preto možné uplatniť percentuálne výdavky len vo výške 40 %.

Daňovník, ktorý v zdaňovacom období okrem príjmov z remeselnej živnosti dosahuje aj iné druhy príjmov z podnikania a z inej SZČ, môže uplatniť z úhrnu všetkých príjmov z podnikania a z inej SZČ (t. j. vrátane príjmov dosiahnutých z remeselnej živnosti) percentuálne výdavky len vo výške 40 %.

Neprehliadnite! V rámci jednotlivých druhov príjmov z podnikania a z inej SZČ nie je možné kombinovať percentuálne výdavky vo výške 60 % s percentuálnymi výdavkami vo výške 40 %.

Príklad č. 2:
Pani Božena nie je platiteľkou DPH. V roku 2010 dosahuje príjmy z remeselnej živnosti kozmetické služby a okrem týchto príjmov dosahuje na základe živnostenského oprávnenia aj príjmy z prevádzkovania pedikúry.

Daňovníčka v roku 2010 dosahuje okrempríjmov z remeselnej živnosti (kozmetické služby) aj príjmy zo živnosti,ktoránie je remeselnou živnosťou (pedikúra nie je uvedená v prílohe č. 1 živnostenského zákona). Ak sa pani Božena rozhodne pri výpočte základu dane za zdaňovacie obdobie roka 2010 uplatniť percentuálne výdavky, môže ich uplatniť len vo výške 40 % z úhrnu príjmov dosiahnutých z obidvoch uvedených živností.

***

Neprehliadnite! Ustanovenie § 6 ods. 10 ZDP v rámci jednotlivých druhov príjmov z podnikania a z inej SZČ neumožňuje kombinovať percentuálne výdavky s preukázateľnými výdavkami. Ak daňovník dosahuje viac druhov príjmov z podnikania a z inej SZČ, pri všetkých týchto príjmochuplatní buď preukázateľné daňové výdavky alebo pri všetkých týchto príjmoch uplatní percentuálne výdavky.

Výdavky vynaložené na poistné a príspevky

V sumách percentuálnych výdavkov sú zahrnuté všetky daňové výdavky okrem zaplateného poistného na verejné zdravotné poistenie [(zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.), poistného na sociálne poistenie (zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p.), poistného na sociálne zabezpečenie a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie (zákon č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.), ktoré je daňovník povinný platiť (ďalej len „poistné a príspevky“)]. Len takéto poistné a príspevky viažuce sa k príjmom z podnikania a z inej SZČ môže daňovník uplatniť ako výdavok popri percentuálnych výdavkoch v tom zdaňovacom období, v ktorom ich preukázateľne zaplatil, samozrejme za podmienky, že uvedené sumy neboli už zahrnuté do základu dane v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach.

Príklad č. 3:
Pán Koloman, ktorý na základe živnostenského oprávnenia prevádzkuje remeselnú živnosť nástrojárstvo, nie je platiteľom DPH. V roku 2010 dosiahne z predmetnej živnosti príjmy vo výške 20 000 €. Okrem príjmov z uvedenej živnosti nemá iné príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP. V roku 2010 preukázateľne zaplatí poistné a príspevky vo výške 1 500 €.

Základ dane (ČZD) z príjmov z podnikania za rok 2010 si pán Koloman vypočíta tak, že príjmy dosiahnuté z remeselnej živnosti (20 000 €) v prvom rade zníži o percentuálne výdavky 12 000 € (60 % z 20 000 €) a následne aj o preukázateľne zaplatené poistné a príspevky vo výške 1 500 €. Jeho základ dane (ČZD) z príjmov zo živnosti za uvedené zdaňovacie obdobie bude predstavovať 6 500 € (20 000 € – 12 000 € – 1 500 €).

***

Príklad č. 4:
Pani Jane k 31. decembru 2009 zaniklo živnostenské oprávnenie. Nakoľko v roku 2009 uplatňovala pri príjmoch zo živnosti preukázateľné daňové výdavky a účtovala v sústave jednoduchého účtovníctva, základ dane za rok 2009 v súlade s § 17 ods. 8 písm. a) ZDP znížila o záväzok voči zdravotnej poisťovni z titulu neuhradeného poistného za november a december 2009 v celkovej sume 1 000 €. Od 1. mája 2010 začala pani Jana opäť podnikať a pri príjmoch z podnikania sa rozhodla uplatniť percentuálne výdavky. V júni 2010 zaplatila zdravotnej poisťovni tento nedoplatok poistného viažuceho sa k príjmom zo živnosti v sume 1 000 €.

Pani Jana o záväzok voči zdravotnej poisťovni (nedoplatok poistného za november a december 2009) v sume 1 000 € znížila základ dane za rok 2009, kedy skončila podnikanie, to znamená, že uvedená suma zaplatená v roku 2010 nemôže už ovplyvniť základ dane za toto zdaňovacie obdobie, t. j. v roku 2010 si túto zaplatenú sumu nemôže uplatniť ako výdavok popri percentuálnych výdavkoch.

***

Počas uplatňovania percentuálnych výdavkov daňovník vedie v súlade s § 6 ods. 10 ZDP evidenciu o príjmoch v časovom slede, o zásobách a o pohľadávkach.


Percentuálne výdavky pri výpočte základu dane (ČZD) z príjmov z prenájmu nehnuteľností podľa § 6 ods. 3 ZDP

Príjmy z prenájmu nehnuteľností patria medzi príjmy podľa § 6 ods. 3 ZDP, a to aj ak ide o príležitostný prenájom.

Poznámka: Podľa § 119 Občianskeho zákonníka nehnuteľnosťami sú pozemky a stavby spojené so zemou pevným základom. Na účely ZDP sa za nehnuteľnosť považuje aj byt a nebytový priestor a aj časti nehnuteľností [v nadväznosti na legislatívnu skratku zavedenú v § 3 ods. 2 písm. a) ZDP].

V súlade s § 6 ods. 4 ZDP za príjmy z prenájmu nehnuteľností podľa § 6 ods. 3 ZDP sa považujú aj príjmy z prenájmu hnuteľných vecí, ktoré sa prenajímajú ako príslušenstvo nehnuteľnosti.

Medzi príjmy z prenájmu nehnuteľností podľa § 6 ods. 3 ZDP nie je možné zaradiť príjmy z prenájmu nehnuteľností, ktoré:

  • sú dosahované na z
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály