Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatnenie daňového bonusu pri podaní daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb

Rubrika: Daň z príjmov

Zákonom č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“) bol od 1. 1. 2004 zavedený systém daňového bonusu. Daňovým bonusom bola nahradená nezdaniteľná časť základu dane na vyživované dieťa, ktorú si mohol daňovník – fyzická osoba (FO) uplatniť poslednýkrát pri zdanení príjmov za zdaňovacie obdobie roka 2003. Zatiaľ čo o nezdaniteľnú časť sa znižoval základ dane FO, o daňový bonus sa znižuje daň FO vypočítaná podľa ZDP.

Zákonom č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“) bol od 1. 1. 2004 zavedený systém daňového bonusu. Daňovým bonusom bola nahradená nezdaniteľná časť základu dane na vyživované dieťa, ktorú si mohol daňovník – fyzická osoba (FO) uplatniť poslednýkrát pri zdanení príjmov za zdaňovacie obdobie roka 2003. Zatiaľ čo o nezdaniteľnú časť sa znižoval základ dane FO, o daňový bonus sa znižuje daň FO vypočítaná podľa ZDP.

Suma daňového bonusu a podmienky, po splnení ktorých si môže daňovník uplatniť nárok na daňový bonus, sú ustanovené v § 33 ZDP. Do konca augusta 2005 daňovník, ktorý splnil ustanovené podmienky, si mohol uplatniť ročný daňový bonus v sume 4 800 Sk. Od 1. 9. 2005 bol novelou ZDP – zákonom č. 314/2005 Z. z. – ročný daňový bonus zvýšený zo sumy 4 800 Sk (mesačne 400 Sk) na sumu 5 400 Sk (mesačne 450 Sk). Podľa prechodného ustanovenia § 52 ods. 41 ZDP daňovník, ktorý splní podmienky stanovené ZDP, za rok 2005 si môže uplatniť daňový bonus v sume 5 000 Sk, pričom za kalendárne mesiace január až august 2005 si môže uplatniť daňový bonus v sume 400 Sk mesačne a za mesiace september až december 2005 v sume 450 Sk. V roku 2006 sa zvyšuje ročný daňový bonus na sumu 6 480 Sk (mesačne 540 Sk), od 1. 1. 2007 sa bude zvyšovať v závislosti od zvýšenia sumy životného minima (daňový bonus sa bude zvyšovať rovnakým koeficientom a za rovnaké kalendárne mesiace zdaňovacieho obdobia ako suma životného minima – § 52 ods. 48 ZDP).

Podľa § 33 ods. 1 a 10 ZDP si môže uplatniť daňový bonus len daňovník s neobmedzenou daňovou povinnosťou s trvalým pobytom na území SR,
  • ktorý mal v zdaňovacom období zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti (§ 5 ZDP) aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy, alebo
  • ktorý mal zdaniteľné príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu (§ 6 ZDP) aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy a ktorý súčasne aj vykázal základ dane z týchto príjmov (t. j. uvedený daňovník musí súčasne splniť dve zákonné podmienky – musí dosiahnuť zdaniteľné príjmy podľa § 6 ZDP v určenej výške a súčasne musí z týchto príjmov vykázať aj základ dane).
Do konca septembra 2005 bola ustanovená výška minimálnej mzdy pre zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou na 6 500 Sk za mesiac. Od 1. októbra 2005 došlo k zvýšeniu minimálnej mzdy na sumu 6 900 Sk za mesiac. Na základe takto ustanovenej výšky minimálnej mzdy predstavuje minimálna ročná výška zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti, resp. zdaniteľných príjmov z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu, po dosiahnutí ktorej daňovníkovi vznikne nárok na daňový bonus za rok 2005, sumu 39 600 Sk (1/2 zo 6 500 Sk x x 9 mes. + 1/2 zo 6 900 Sk x 3 mes.).

Daňový bonus je suma daňového zvýhodnenia, ktorú si môže uplatniť daňovník na každé vyživované dieťa. Podmienkou je, že vyživované dieťa žije s daňovníkom v domácnosti. Prechodný pobyt dieťaťa mimo domácnosti nemá vplyv na uplatnenie daňového bonusu. Domácnosť tvoria FO, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhrádzajú náklady na svoje potreby (§ 115 Občianskeho zákonníka). Na účely uplatňovania nároku na daňový bonus podľa § 33 ods. 2 ZDP za vyživované dieťa daňovníka, a to vlastné, osvojené, dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu a dieťa druhého z manželov sa považuje nezaopatrené dieťa podľa zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa a o zmene a doplnení zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení. Nezaopatreným dieťaťom je dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie však do dovŕšenia 25. roku veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom, alebo sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz. Nezaopatreným dieťaťom je aj dieťa, ktoré je neschopné sústavne sa pripravovať na povolanie alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, najdlhšie do dovŕšenia plnoletosti. Za nezaopatrené dieťa sa nepovažuje dieťa, ktorému vznikol nárok na invalidný dôchodok, alebo poberá sociálny dôchodok, dieťa, ktorého štúdium na vysokej škole podľa študijného programu presahuje štandardnú dĺžku, alebo ktoré získalo vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Pojem sústavná príprava dieťaťa na povolanie je definovaný ako štúdium na strednej škole, okrem štúdia popri zamestnaní, kombinovaného štúdia, štúdia jednotlivých vyučovacích predmetov a štúdium na vysokej škole, s výnimkou externého štúdia.

Počet vyživovaných detí, na ktoré je možné uplatniť daňový bonus, ZDP nelimituje. Ak dieťa (deti) vyživujú v jednej domácnosti viacerí daňovníci (napr. rodičia), ktorí spĺňajú podmienky na daňový bonus, nárok na daňový bonus na všetky vyživované deti si môže uplatniť len jeden z nich (§ 33 ods. 4 ZDP). Ktorý z daňovníkov si v
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály