Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatnenie daňového bonusu na vyživované dieťa

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Kto a za akých podmienok si môže uplatniť daňový bonus, upravuje § 33 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). V tomto článku si podrobnejšie rozoberieme zákonom stanovené podmienky na uplatnenie daňového zvýhodnenia, ktoré je príjmom oslobodeným od dane.

Podmienky na uplatnenie daňového bonusu

Daňovník, ktorý v zdaňovacom období mal zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti (§ 5 ZDP) aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy alebo ktorý mal zdaniteľné príjmy z podnikania, alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti (§ 6 ods. 1 a 2 ZDP) aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy a vykázal základ dane z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP, si môže uplatniť daňový bonus mesačne na každé vyživované dieťa žijúce v domácnosti s daňovníkom. Prechodný pobyt dieťaťa mimo domácnosti nemá vplyv na uplatnenie tohto daňového bonusu.

Do 31. 12. 2012 si daňovník mohol uplatniť daňový bonus mesačne na každé vyživované dieťa žijúce v domácnosti s daňovníkom, ak v zdaňovacom období (2012 alebo v predchádzajúcich rokoch) dosahoval príjmy podľa § 6 ZDP aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy a vykázal z týchto príjmov základ dane, t. j. daňový bonus si mohol uplatniť aj pri príjmoch podľa § 6 ods. 3 a 4 ZDP.

Daňový bonus na vyživované dieťa sa zvyšuje rovnakým koeficientom a za rovnaké kalendárne mesiace zdaňovacieho obdobia ako suma životného minima (§ 52 ods. 48 ZDP). Nakoľko koeficient, ktorým by sa k 1. 7. 2014 upravili sumy životného minima, je nižší ako jedna, sumy životného minima sa k tomuto dátumu neupravili. Znamená to, že suma daňového bonusu platná na mesiace január až jún 2014 bude platiť aj na mesiace júl až december 2014.

Dôležité sumy, ktoré daňovník potrebuje vedieť pri uplatnení daňového bonusu za zdaňovacie obdobie 2014 sú uvedené v nasledujúcej tabuľke.

Prehľad súm potrebných pri uplatnení daňového bonusu v roku 2014

Sumy v €

Minimálna mzda

352,00

Polovica minimálnej mzdy

176,00

Minimálna hranica dosiahnutia zdaniteľných príjmov (6-násobok minimálnej mzdy)

2 112,00

Suma daňového bonusu platná na mesiace január až december

21,41

Ročná suma daňového bonusu

256,92

Pojem „domácnosť“ je ustanovený v § 115 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého domácnosť tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhradzujú náklady na svoje potreby. Podľa uvedeného, adresa trvalého pobytu rodiča a vyživovaného dieťaťa pri uplatnení daňového bonusu na vyživované dieťa nie je rozhodujúca.

♦ Príklad č. 1:

Zamestnanec s trvalým pobytom v Bratislave si chce uplatniť daňový bonus na vlastné dieťa, ktorého trvalý pobyt je vo Zvolene. Zamestnanec spoločne uhrádza náklady na potreby celej rodiny.

Aj napriek tomu, že adresa trvalého pobytu zamestnanca nie je zhodná s adresou trvalého pobytu dieťaťa, zamestnanec aj naďalej spoločne uhrádza náklady na svoje potreby a potreby dieťaťa, t. j. spĺňa podmienku žitia s dieťaťom v domácnosti. Po splnení aj ďalších zákonom stanovených podmienok si zamestnanec môže uplatniť daňový bonus na vlastné dieťa.

Daňový bonus možno uplatniť najviac do výšky dane vypočítanej za príslušné zdaňovacie obdobie podľa ZDP u zamestnávateľa v priebehu zdaňovacieho obdobia, alebo až po skončení zdaňovacieho obdobia v rámci ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, resp. pri podaní daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby. Ak suma dane vypočítaná za príslušné zdaňovacie obdobie je nižšia ako suma uplatňovaného daňového bonusu, rozdiel na daňovom bonuse daňovníkovi vyplatí zamestnávateľ, alebo správca dane.

Ak dieťa vyživujú v domácnosti viacerí daňovníci, môže si daňový bonus uplatniť len jeden z nich. Daňovníkovi, ktorý vyživuje dieťa len jeden alebo niekoľko kalendárnych mesiacov v zdaňovacom období, možno znížiť daň alebo preddavky na daň z príjmov podľa § 5 ZDP len o sumu daňového bonusu za každý kalendárny mesiac, na začiatku ktorého boli splnené podmienky na jeho uplatnenie. Pomernú časť daňového bonusu môže uplatniť po časť zdaňovacieho obdobia jeden z daňovníkov na všetky vyživované deti a po zostávajúcu časť druhý z daňovníkov. Ak podmienky na uplatnenie daňového bonusu spĺňa viac daňovníkov a ak sa nedohodnú inak, daňový bonus na všetky vyživované deti sa uplatňuje alebo prizná v poradí matka, otec, iná oprávnená osoba. Počet vyživovaných detí, na ktoré môže daňovník uplatniť daňový bonus nie je ZDP limitovaný.

♦ Príklad č. 2:

Dňa 26. 5. 2014 sa rodičia rozviedli a súd upravil výkon ich rodičovských práv a povinnosti k maloletému dieťaťu na čas po rozvode, pričom súd do osobnej starostlivosti zveril osem ročné dieťa matke. Otec od tohto dňa nežije s dieťaťom v jednej domácnosti, ale na maloleté dieťa mesačne prispieva výživné v sume 100 €. Môže si otec aj naďalej uplatňovať daňový bonus?

Nakoľko otec od 26. 5. 2014 nespĺňa jednu z podmienok na uplatnenie daňového bonusu, t. j. nežije s dieťaťom v jednej domácnosti (neuhrádza spoločne náklady na potreby rodiny), potom mu nevzniká nárok na daňový bonus. Pokiaľ si otec uplatňoval daňový bonus u svojho zamestnávateľa, jeho povinnosťou je túto zmenu oznámiť zamestnávateľovi a vyznačiť ju vo vyhlásení (§ 36 ZDP). Od júna 2014 otcovi nevzniká nárok na daňový bonus a ak by si ho aj naďalej uplatňoval, je to v rozpore s ustanoveniami ZDP. Matka dieťaťa je jedinou oprávnenou osobou, ktorej od 1. 6. 2014 vzniká nárok na daňový bonus na toto dieťa. Ak je matka zamestnaná, daňový bonus na toto dieťa si uplatní u zamestnávateľa tak, že vo vyhlásení uvedie identifikačné údaje dieťaťa a zamestnávateľovi preukáže nárok na daňový bonus rodným listom dieťaťa.

* * *

Daňový bonus si môže uplatniť aj daňovník:

  • Ktorý je rodič dieťaťa alebo u ktorého ide vo vzťahu k dieťaťu o starostlivosť nahrádzajúcu starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu, za splnenia podmienky, že dieťa s ním žije v domácnosti a manžel (manželka) tohto dieťaťa nemá za toto zdaňovacie obdobie zdaniteľné príjmy presahujúce sumu podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP. Vzhľadom na splnenie podmienky nepresiahnutia zákonom stanovenej sumy (suma zdaniteľných príjmov za celé zdaňovacie obdobie), daňový bonus je možné v danom prípade uplatniť len po uplynutí zdaňovacieho obdobia.

♦ Príklad č. 3:

Zamestnanec vo vyhlásení vyznačil zmenu v uplatňovaní daňového bonusu, že jeho dcéra sa v apríli 2014 vydala. Dcéra sa naďalej sústavne pripravuje na budúce povolanie štúdiom a s rodičmi žije v jednej domácnosti. Zdaniteľné príjmy dcérinho manžela za zdaňovacie obdobie 2014 nepresiahli sumu 3 803,33 €, t. j. sumu podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP platnú za zdaňovacie obdobie 2014.

Nakoľko zdaniteľné príjmy dcérinho manžela nepresiahli zákonom stanovenú sumu, zamestnanec (otec) si na svoju vydatú dcéru môže uplatniť daňový bonus za mesiace máj až december 2014, a to v ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti alebo v daňovom priznaní.

* * *

  • Ktorý v zdaňovacom období nedosiahol zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy, ak v tomto zdaňovacom období dosiahol zdaniteľné príjmy z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy a vykázal základ dane (čiastkový základ dane) z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP.

♦ Príklad č. 4:

Daňovník v zdaňovacom období 2014 poberal dva mesiace zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti od jedného zamest

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály