Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovný a daňový režim vyrovnacieho podielu

Rubrika: Naša poradňa

Vo februári 2005 zomrel jeden z dvoch spoločníkov spoločnosti s ručením obmedzeným. Dedičské konanie už prebieha. Na jeho základe sa manželka prihlási o vyrovnací podiel, keďže nemá záujem vstúpiť do firmy. Ako sa zaúčtuje vyrovnací podiel v účtovníctve firmy? Časť podielu bude tvoriť firemné auto a počítač, zvyšok bude uhradený v peňažnej podobe. Je to daňovo uznateľný náklad (t. j. účet 588 – Ostatné mimoriadne náklady so súvzťažným zápisom na účet 379 – Iné záväzky) alebo sa bude vyplácať zo zisku po zdanení? Ako to ovplyvní daň z príjmov PO?

 

Vo februári 2005 zomrel jeden z dvoch spoločníkov spoločnosti s ručením obmedzeným. Dedičské konanie už prebieha. Na jeho základe sa manželka prihlási o vyrovnací podiel, keďže nemá záujem vstúpiť do firmy. Ako sa zaúčtuje vyrovnací podiel v účtovníctve firmy? Časť podielu bude tvoriť firemné auto a počítač, zvyšok bude uhradený v peňažnej podobe. Je to daňovo uznateľný náklad (t. j. účet 588 – Ostatné mimoriadne náklady so súvzťažným zápisom na účet 379 – Iné záväzky) alebo sa bude vyplácať zo zisku po zdanení? Ako to ovplyvní daň z príjmov PO?

Je pravdou, že ak na právoplatného dediča neprejde obchodný podiel, má právo na vyrovnací podiel. Výška vyrovnacieho podielu sa určí na základe riadnej účtovnej závierky za účtovné obdobie predchádzajúce účtovnému obdobiu, v ktorom zaniká účasť spoločníka v spoločnosti, ak spoločenská zmluva neurčuje niečo iné. Vyrovnací podiel sa vyp

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály