Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovníctvo podniku ako zdroj informácií pre rozhodovacie úlohy v oblasti nákladov a cien

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Medzi základné nástroje a metódy vnútropodnikového controllingu patrí okrem rozpočtov, kalkulácií a noriem aj účtovníctvo podniku. Informácie z účtovníctva ako spôsob zobrazenia podnikateľského procesu sú závislé od toho, kto je ich užívateľom a pre aké rozhodovacie úlohy sa majú dané informácie použiť. Potom je možné účtovníctvo podniku začleniť do oblastí venujúcich sa finančnému účtovníctvu, daňovému účtovníctvu a manažérskemu účtovníctvu.

 

Medzi základné nástroje a metódy vnútropodnikového controllingu patrí okrem rozpočtov, kalkulácií a noriem aj účtovníctvo podniku.

Od účtovníctva finančného až po účtovníctvo manažérske

Informácie z účtovníctva ako spôsob zobrazenia podnikateľského procesu sú závislé od toho, kto je ich užívateľom a pre aké rozhodovacie úlohy sa majú dané informácie použiť. Potom je možné účtovníctvo podniku začleniť do oblastí venujúcich sa finančnému účtovníctvu, daňovému účtovníctvu a manažérskemu účtovníctvu.

Manažérske účtovníctvo je najkomplexnejšou formou poskytovania informácií v rozhodovacích úlohách na rôznych stupňoch podnikového vedenia. Jeho štruktúra nie je regulovaná a je možné prispôsobiť si ho vlastným požiadavkám. Podľa Chartered Institute of Management Accountants London manažérske účtovníctvo predstavuje aplikáciu princípov účtovníctva a finančného riadenia s cieľom vytvoriť, ochrániť, zachovať a zvýšiť hodnotu a túto hodnotu následne poskytnúť zainteresovaným stranám, a to tak ziskových, ako aj neziskovo orientovaných subjektov, či už vlastnených verejnosťou alebo súkromných.

V súčasnosti v podnikovej praxi našich spoločností sa stretávame s pojmom nákladové (vnútropodnikové, vnútrostrediskové) účtovníctvo, ktorého hlavnou úlohou je zobrazenie podnikateľského procesu v jeho úplnosti a nepretržitosti. Kladie dôraz na sledovanie nákladov a poskytovanie informácií pre správne oceňovanie výstupov. V nákladovom účtovníctve sa zaznamenávajú podrobnejšie informácie. Napríklad, aké druhy nákladov vznikajú (účtovanie nákladových druhov), kde tieto náklady vznikajú (účtovanie nákladových stredísk) a na aký výkon boli vynaložené (účtovanie nákladových nositeľov).

Štruktúra účtovníctva v podniku je závislá od toho, aký typ informácií môže poskytnúť riadiacim pracovníkom. Štruktúra manažérskeho účtovníctva postupne prešla vývojom v mnohých európskych krajinách. Tento vývin je možné zhrnúť do troch vývojových fáz so zameraním na jednotlivé typy rozhodovacích úloh.

1. fáza: Manažérsky orientované účtovníctvo sa vyvinulo z potreby sledovania skutočne vzniknutých nákladov vo vzťahu k predaným finálnym výkonom a neskoršie sa doplnilo o sledovanie vzniknutých nákladov v jednotlivých podnikových útvaroch (strediskách) a nakoniec aj vo vzťahu k podnikovým procesom, činnostiam (tzv. procesne orientované nákladové účtovníctvo).

2. fáza: Umožnila už zistené náklady z jednotlivých pohľadov porovnávať so žiadu- cim plánovaným (rozpočtovaným) stavom a poskytnúť tak podklady pre krátkodobé a strednodobé riadenie pomocou odchýlok.

Obidve predchádzajúce fázy tvoria tzv. formu nákladového (vnútrostrediskového) účtovníctva, ktoré je možné nájsť aj v riadiacej praxi našich spoločností. Potom môžeme hovoriť o nákladovom účtovníctve ako o:

  • výkonovom účtovníctve, ktorého hlavným cieľom je z hľadiska kalkulácií odpovedať na otázku, aké sú náklady, príspevok na úhradu fixných nákladov a tvorbu zisku a samotný zisk finálnych alebo čiastkových výkonov,
  • zodpovednostnom účtovníctve, ktoré sleduje odpoveď na otázky, ako (alebo ako by mali) k celopodnikovým výsledkom prispievajú jednotlivé vnútropodnikové útvary (strediská) tak, aby bol splnený cieľ spoločnosti ako celok,
  • procesne orientovanom nákladovom účtovníctve, ktoré u
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály