Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovné zobrazenie zriaďovacích nákladov

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

V marci 2009 nadobudli účinnosť dve novely účtovných predpisov. Jednou zo zmien, ktoré prináša novela zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. je, že sa vypúšťa povinnosť aktivovať zriaďovacie náklady ako dlhodobý nehmotný majetok. Na zmenu zákona o účtovníctve nadväzuje novela opatrenia č. MF/10531/2009-74, ktorá upravuje spôsob vyradenia zriaďovacích nákladov z účtovníctva účtovnej jednotky. Z novely zákona o účtovníctve a postupov účtovania vyplýva, že zriaďovacie náklady sa už v Slovenskej republike nepovažujú za dlhodobý nehmotný majetok. Účtovná jednotka, ktorá vznikla od 1. marca 2009 náklady spojené so zriadením a vznikom účtovnej jednotky, zaúčtuje do nákladov v prvom účtovnom období na príslušné nákladové účty.

V marci 2009 nadobudli účinnosť dve novely účtovných predpisov, a to novela zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej „zákon o účtovníctve“) s účinnosťou od 1. marca 2009 vykonaná zákonom č. 61/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon o účtovníctve a novela opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej „Postupy účtovania v PÚ“) s účinnosťou od 20. marca 2009.

[Pozn.: Novela opatrenia MF SR č. MF/10531/2009-74, ktorým sa mení a dopĺňa opatrenie MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p.(ďalej len „novela opatrenia MF SR č. 10531/2009-74“) bola uverejnená vo Finančnom spravodajcovi č. 5/2009].

Jednou zo zmien, ktoré prináša novela zákona o účtovníctve je, že sa vypúšťa povinnosť aktivovať zriaďovacie náklady ako dlhodobý nehmotný majetok. Na zmenu zákona o účtovníctve nadväzuje novela opatrenia č. MF/10531/2009-74, ktorá upravuje spôsob vyradenia zriaďovacích nákladov z účtovníctva účtovnej jednotky.

Charakteristika zriaďovacích nákladov

Účtovná jednotka môže viesť účtovníctvo, odo dňa založenia účtovnej jednotky – podpísaním spoločenskej zmluvy a dňom vzniku, t. j. zápisom do Obchodného registra pokračovať vo vedení účtovníctva. Počas procesu zakladania účtovnej jednotky vznikajú zakladateľom (zriaďovateľom) rôzne náklady súvisiace so založením a vznikom účtovnej jednotky, napríklad súdne poplatky, notárske poplatky, náklady na pracovné cesty, mzdy, odmeny za sprostredkovanie, nájomné, náklady súvisiace so zriadením uhrádzané materskej spoločnosti a iné náklady. Tieto náklady sa označujú za zriaďovacie náklady. Zriaďovacími nákladmi nie sú náklady súvisiace s obstaraním dlhodobého majetku, zásob, reprezentačné a ďalšie náklady, ktoré podľa zákona č. 595/2003 Z. z o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) nie sú daňovým výdavkom. Ako zriaďovacie náklady sa neúčtujú ani náklady spojené so zlúčením, splynutím a rozdelením obchodných spoločností a družstiev a so zmenou ich právnej formy, upisovaním nových akcií a iným zvyšovaním vlastného imania, a s tým súvisiace náklady ako sú náklady na notárske poplatky, súdne poplatky, provízie maklérom, odborné posudky, poradenstvo a iné náklady.

Účtovné zobrazenie zriaďovacích nákladov po marci 2009

Novelou zákona o účtovníctve s účinnosťou od 1. marca 2009 sa zrušila povinnosť aktivácie zriaďovacích nákladov. Podľa novely Postupov účtovania v PÚ (č. MF/10531/2009-74) sa zriaďovacie náklady nepovažujú za dlhodobý nehmotný majetok a pri svojom vzniku ich účtovná jednotka účtuje priamo do nákladov na príslušné nákladové účty. Účtovná jednotka dlhodobý nehmotný majetok, ktorým sú zriaďovacie náklady, musí vyradiť z účtovníctva pri zostavovaní účtovnej závierky po 20. marci 2009, ktorá sa musela zostavovať k 1. marcu 2009 a neskôr.

Účtovné zobrazenie v účtovnej jednotke, ktorá zostavuje účtovnú závierku prvýkrát

Účtovná jednotka, ktorá prvýkrát zostavuje účtovnú závierku, zostatkovú hodnotu dlhodobého nehmotného majetku, ktorým sú zriaďovacie náklady, účtuje na ťarchu účtu 551 – Odpisy dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku so súvzťažným zápisom v prospech účtu 071 – Oprávky k zriaďovacím nákladom. Vyradenie tohto majetku z účtovníctva zaúčtuje na ťarchu účtu 071 – Oprávky k zriaďovacím nákladom so súvzťažným zápisom v prospech účtu 011 – Zriaďovacie náklady.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály