Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovné písomnosti, ich označovanie a opravovanie

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Pre podnikateľov – fyzické osoby účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, platia jednotlivé ustanovenia zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. týkajúce sa účtovných dokladov a účtovných kníh, označovania účtovných písomnosti a ich oprav rovnako, ako pre podnikateľov – právnické osoby účtujúce v sústave podvojného účtovníctva.


Pre podnikateľov – fyzické osoby (FO) účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva (JÚ), platia jednotlivé ustanovenia zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) týkajúce sa účtovných dokladov a účtovných kníh, označovania účtovných písomnosti a ich oprav rovnako, ako pre podnikateľov – právnické osoby (PO) účtujúce v sústave podvojného účtovníctva (PÚ).


Účtovné písomnosti


Účtovnými písomnosťami podľa ustanovení zákona o účtovníctve sú:
  • účtovné doklady a
  • účtovné knihy.

Účtovné doklady

Účtovný doklad definuje § 10 zákona o účtovníctve ako preukázateľný účtovný záznam s predpísanými obsahovými náležitosťami. Podľa § 10 ods. 1 zákona o účtovníctve účtovný doklad musí obsahovať:
  1. Označenie účtovného dokladu, ktoré má vyjadrovať charakter
  2. hospodárskej operácie, napríklad príjmový pokladničný doklad, výdavkový pokladničný doklad, dodací list, výkaz spotreby pohonných hmôt (PHM) a pod.
  3. Obsah účtovného prípadu a označenie jeho účastníkov, t. j. text opisu účtovného prípadu, ktorý by mal byť totožný s obsahovou časťou účtovného zápisu. Ak je to nutné, je potrebné prikladať k účtovným dokladom aj ďalšie doplňujúce doklady, ktoré opisujú a vysvetľujú účtovný prípad.
  4. Peňažnú sumu alebo údaj o cene za mernú jednotku a vyjadrenie množstva.
  5. Dátum vyhotovenia účtovného dokladu, ktorý by mal byť kompletný, t. j. nesmie chýbať rok, čo sa v podnikateľskej praxi občas stáva.
  6. Dátum uskutočnenia účtovného prípadu, ak nie je zhodný s dátumom vyhotovenia; opäť platí, že dátum musí byť uvedený aj s príslušným rokom.
  7. Podpisový záznam osoby zodpovednej za účtovný prípad v účtovnej jednotke (ÚJ) a podpisový záznam osoby zodpovednej za jeho zaúčtovanie. Podľa § 32 ods. 3 zákona o účtovníctve sa rozumie podpisovým záznamom účtovný záznam, ktorého obsahom je vlastnoručný podpis alebo obdobný preukázateľný účtovný záznam, ktorý nahrádza vlastnoručný podpis v technickej forme (elektronický podpis). Na obidve formy podpisového záznamu sa prihliada rovnako a obidve sa môžu použiť na mieste, kde sa vyznačuje vlastnoručný podpis.
  8. U účtovných jednotiek účtujúcich v sústave PÚ, označenie účtov, na ktorých sa účtovný prípad zaúčtuje, ak to nevyplýva z programového vybavenia, t. j. označenie účtovného predpisu.
Podľa § 10 ods. 2 zákona o účtovníctve má ÚJ povinnosť vyhotoviť účtovný doklad bez zbytočného odkladu po zistení skutočnosti, ktorá sa účtovným dokladom preukazuje. ÚJ je povinná vyhotoviť účtovný doklad tak, aby bolo možné určiť obsah každého jednotlivého účtovného prípadu spôsobom podľa § 8 ods. 5 zákona o účtovníctve, t. j. zrozumiteľne. Účtovníctvo je zrozumiteľné vtedy, ak umožňuje jednoznačne určiť obsah účtovných prípadov a obsah účtovných záznamov.

Interný účtovný doklad
V účtovníctve podnikajúcich FO a PO sa často využíva interný účtovný doklad. Odporúčam, aby každá ÚJ, bez rozdielu či je to FO alebo PO používala ako interný účtovný doklad tlačivo s názvom interný účtovný doklad. Musí obsahovať všetky náležitosti účtovného dokladu v zmysle § 10 ods. 1 zákona o účtovníctve.

Spôsob spracovania účtovného dokladu
Podľa § 31 ods. 2 zákona o účtovníctve účtovný doklad ako preukázateľný záznam môže byť spracovaný jedným z uvedených spôsobov:
  • písomným, t. j. rukopisom, písacím strojom, tlačiarenskými alebo reprografickými technikami alebo tlačiarenským výstupným zariadením výpočtovej techniky, ktorého obsah je čitateľný, alebo
  • technickým, t. j. účtovný záznam bude vykonaný elektronickým, optickým alebo iným spôsobom, ktorý umožňuje jeho prevedenie do písomnej formy (čitateľnej pre FO). Prevedenie do písomnej formy sa nevyžaduje pri elektronickom podpise.
Účtovný doklad sa už nechápe ako originálna listina z dôvodu, že forma účtovného záznamu môže byť písomná aj technická. Obidve formy vypracovania účtovného záznamu sú rovnocenné.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály