Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovné a daňové aspekty automobilu v podnikaní (2. časť)

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo Zo seriálu: Účtovné a daňové aspekty automobilu v podnikaní

V druhej časti príspevku sa autorka venuje účtovným a daňovým aspektom automobilu v podnikaní obstaraného prostredníctvom finančného prenájmu (tzv. finančného lízingu) a operatívneho prenájmu (tzv. operatívneho prenájmu).

(pokračovanie – 1. časť článku)

Pre množstvo podnikov sa stalo používanie automobilu nevyhnutnosťou pri ich každodennej podnikateľskej činnosti. Ďalšia z možností, ktorá sa používa najmä v prípade, ak podnikateľ nemá dostatok peňažných prostriedkov na kúpu auta, je obstaranie automobilu na podnikanie prostredníctvom finančného prenájmu (finančného lízingu), príp. prostredníctvom operatívneho prenájmu (operatívneho lízingu).

Finančný prenájom (finančný lízing)

Finančný prenájom predstavuje špeciálnu formu úverového krytia, ktorá sa v praxi často používa, avšak pri uzatváraní zmluvy o finančnom prenájme je potrebné mať k dispozícii peňažné prostriedky spravidla vo výške 10 – 30 % z ceny automobilu. Ak je prvá zvýšená splátka (akontácia) vyššia ako 30 %, zväčša nie je potrebné lízingovej spoločnosti dokladovať príjem. Je dôležité si taktiež všimnúť koeficient navýšenia (lízingový koeficient), ktorý sa vypočíta ako pomer lízingovej ceny k obstarávacej cene. Koeficient udáva, o koľko nájomca auto preplatí. Spodná hranica lízingového koeficientu sa pohybuje na úrovni 1,1 (10 % navýšenie), horná hranica na úrovni 1,3 – 1,4. Všeobecne platí, že koeficient navýšenia klesá s rastúcou výškou akontácie a s kratšou dobou splácania. Ďalším ukazovateľom je ročná percentuálna miera nákladov, ktorá vyjadruje koeficient nákladov lízingu počítaný podľa zákona č. 129/2010 Z. z. ospotrebiteľských úveroch a o iných úveroch a pôžičkách pre spotrebiteľov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Príklad č. 1:
Obstarávacia cena predmetu lízingu – automobilu je 10 000 €. Akontácia predstavuje 25 % z obstarávacej ceny automobilu, t. j. 2 500 €. Mesačná lízingová splátka je vo výške 254,72 €, pričom trvanie finančného lízingu je 36 mesiacov. Kúpna cena automobilu po skončení zmluvy o finančnom prenájme je vo výške 30 € (táto cena je zahrnutá už v lízingových splátkach). Spracovateľský poplatok za uzatvorenie lízingovej zmluvy prestavuje 0,5 % z obstarávacej ceny (50 €).

Najskôr je potrebné vypočítať lízingovú cenu, t. j. čiastku, ktorú zaplatí zákazník celkovo za lízing. Ide o súčet akontácie, všetkých splátok (okrem poistného) vrátane vopred dohodnutej kúpnej ceny a spracovateľského poplatku.

Lízingová cena = 2 500 € + (254,72 € x 36 mes.) + 50 € = 11 720 €.

Koeficient navýšenia = 11 720 € / 10 000 € = 1,172.

Koeficient navýšenia v tomto prípade predstavuje 1,172, čo znamená, že podnikateľ za auto zaplatí o 17,2 % viac, ako je jeho obstarávacia cena.

***

Účtovanie finančného prenájmu

V súlade s opatrením MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) sa na účely účtovania finančného prenájmu rozumie finančným prenájmom obstaranie dlhodobého hmotného majetku na základe nájomnej zmluvy s dojednaným právom kúpy prenajatej veci za dohodnuté platby počas dohodnutej doby nájmu tohto majetku. Doba nájmu musí byť v súlade so zákonom č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), nakoľko Postupy účtovania v PÚ sa na tento zákon odvolávajú.

Poznámka: Legislatíva SR nepoužíva pojem finančný lízing, ktorý sa v praxi často používa, upravuje iba finančný prenájom, pričom tieto pojmy sú považované za totožné.

V účtovníctve má automobil obstaraný formou finančného prenájmu svoje špecifiká. Finančný prenájom predstavuje dlhodobý nájomný vzťah založený na oddelení právneho a ekonomického vlastníctva prenajatého predmetu. Právnym vlastníkom majetku počas doby trvania finančného prenájmu je prenajímateľ, ktorý prevádza na lízingového nájomcu oproti sérii platieb právo na používanie majetku v dohodnutom období. Avšak ekonomickým vlastníkom majetku je nájomca, na ktorého sú prevedené všetky riziká a úžitky súvisiace s vlastníctvom majetku. V tomto prípade sa uplatňuje tzv. zásada prednosti podstaty pred formou. Aj keď vlastníkom prenajímaného majetku je prenajímateľ, ekonomické úžitky z tohto majetku plynú nájomcovi, preto nájomca automobil zaradí do svojho majetku a bude tento majetok odpisovať. Rovnako zisky, prípadne straty vyplývajúce napr. zo zmeny trhovej hodnoty, patria nájomcovi. Vlastnícke právo k automobilu prechádza z prenajímateľa na nájomcu po skončení nájomného vzťahu, zvyčajne za symbolickú cenu, ktorá je zahrnutá v dohodnutých lízingových splátkach. Rozdiel medzi kúpou automobilu, na ktorý si účtovná jednotka (ÚJ) vzala úver a obstaraného formou finančného prenájmu, je v právnom vlastníctve automobilu. Ak si ÚJ vezme na obstaranie úver, v momente kúpy sa stáva vlastníkom automobilu a prijatý úver, vrátane úrokov, postupne spláca svojmu veriteľovi.

Účtovanie finančného lízingu v sústave podvojného účtovníctva upravuje § 30a Postupov účtovania v PÚ. Schematické znázornenie účtovania u platiteľa dane z pridanej hodnoty (DPH) je uvedené v nasledujúcej tabuľke.

P. č.
Text účtovného prípadu
MD
D
1.
Obstaranie automobilu formou finančného prenájmu vo výške istiny bez DPH vrátane kúpnej ceny.
042
474
2.
Náklady súvisiace s obstaraním automobilu, napr. spracovateľský poplatok:
  • suma bez DPH,
  • DPH na odpočítanie,
  • fakturovaná suma spolu.
042
343
321, 379
3.
Úhrada spracovateľského poplatku (resp. ostatných nákladov súvisiacich s obstaraním).
321, 379
221
4.
Uvedenie automobilu do užívania v obstarávacej cene.
022
042
5.
V deň splatnosti prvej zvýšenej splátky – DPH na odpočítanie z prvej zvýšenej splátky.
343
474
6.
Úhrada prvej zvýšenej splátky.
474
221
7.
Rozúčtovanie dohodnutých platieb v deň splatnosti splátky:
  1. finančné náklady – úroky,
  2. poistné,
  3. DPH na odpočítanie k splatnej istine, úroku a poistnému.
562
548
343
474
474
474
8.
Úhrada dohodnutej splátky podľa splátkového kalendára.
474
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály