Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovná závierka podnikateľov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva za účtovné obdobie 2013

Dátum: Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Blíži sa koniec účtovného obdobia, ktorým je kalendárny rok 2013 a s ním aj povinnosť zostaviť účtovnú závierku pre účtovné jednotky, ktorých účtovným obdobím je práve kalendárny rok. Spracovanie účtovnej závierky predstavuje komplex činností, ktorých výsledkom je zostavenie účtovnej závierky, ktorú v jednoduchom účtovníctve predstavuje výkaz o majetku a záväzkoch a výkaz o príjmoch a výdavkoch.

Vymedzenie účtovných jednotiek, ktoré môžu účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva

Účtovnú jednotku definuje § 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“). Podľa § 9 ods. 2 zákona o účtovníctve v sústave jednoduchého účtovníctva môže účtovať:

  • podnikateľ, ktorému to umožňuje osobitný predpis, ktorým je § 37 Obchodného zákonníka, tzn. podnikateľ, ktorý nie je zapísaný v obchodnom registri;
  • fyzické osoby podľa § 1 ods. 1 písm. a) bod 3 zákona o účtovníctve, tzn. fyzické osoby, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. výnimkou fyzických osôb, ktoré vedú daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 14 a 15 cit. zákona;
  • občianske združenie, ich organizačné zložky, ktoré majú právnu subjektivitu, organizačné zložky Matice slovenskej, ktoré majú právnu subjektivitu, združenia právnických osôb, spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, neinvestičné fondy, poľovnícke organizácie a neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby; ak nepodnikajú a ak ich príjmy nedosiahli v predchádzajúcom účtovnom období 200 000 €;
  • cirkev a náboženská spoločnosť, ich orgány a cirkevné inštitúcie, ktoré majú právnu subjektivitu; ak nepodnikajú.

V tomto príspevku sa venujeme účtovným jednotkám, ktorými sú fyzické osoby, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov. Tieto účtovné jednotky sú pri účtovaní a zostavovaní účtovnej závierky povinné dodržiavať najmä:

  • zákon o účtovníctve,
  • opatrenie MF SR č. MF/27076/ 2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“),
  • zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Povinnosti účtovnej jednotky v súvislosti s účtovnou závierkou

Podľa § 8 zákona o účtovníctve je účtovná jednotka povinná viesť účtovníctvo správne, úplne, preukázateľne, zrozumiteľne a spôsobom zaručujúcim trvalosť účtovných záznamov.

Účtovníctvo účtovnej jednotky:

  • je správne, ak účtovná jednotka vedie účtovníctvo podľa tohto zákona a ostatných osobitných predpisov;
  • je úplné, ak účtovná jednotka za­účtovala v účtovnom ­období v účtovných knihách všetky účtovné prípady podľa § 3 a za toto účtovné obdobie zostavila individuálnu účtovnú závierku a má o týchto skutočnostiach všetky účtovné záznamy;
  • je preukázateľné, ak všetky účtovné záznamy sú preukázateľné (§ 32 zákona o účtovníctve) a účtovná jednotka vykonala inventarizáciu;
  • je zrozumiteľné, ak ­umožňuje podľa ust. § 4 ods. 8 zákona o účtovníctve jednotlivo aj v súvislostiach spoľahlivo a jednoznačne určiť obsah účtovných prípadov v nadväznosti na použité účtovné zásady a účtovné metódy a obsah účtovných záznamov v nadväznosti na použité formy účtovných záznamov (písomná alebo technická forma podľa § 31 ods. 2 zákona o účtovníctve);

Poznámka: Podľa § 4 ods. 8 zákona o účtovníctve je účtovná jednotka povinná viesť účtovníctvo a zostaviť účtovnú závierku v štátnom jazyku. Účtovný doklad vyhotovený v inom ako štátnom jazyku musí spĺňať podmienku zrozumiteľnosti podľa § 8 ods. 5 zákona o účtovníctve.

  • sa vedie spôsobom zaručujúcim trvalosť účtovných záznamov, ak účtovná jednotka je schopná zabezpečiť trvalosť po celú dobu spracovania a úschovy podľa § 31 až 36 zákona o účtovníctve.

Zároveň je účtovná jednotka povinná v priebehu účtovného obdobia účtovať tak, aby účtovná závierka poskytovala verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva a o jeho finančnej situácii a obsah položiek účtovnej závierky musí zodpovedať skutočnosti a byť v súlade s účtovnými zásadami a účtovnými metódami. Aby účtovná jednotka všetky povinnosti zákona o účtovníctve dodržala, musí na konci účtovného obdobia vykonať nasledovné práce:

  • skontroluje účtovné doklady a účtovné knihy, či boli zaúčtované všetky účtovné prípady týkajúce sa roku 2013,
  • opraví chyby,
  • uskutoční inventarizáciu majetku, záväzkov a zaúčtuje inventarizačné rozdiely,
  • uzatvorí účtovné knihy, pričom:
    • zaúčtuje uzávierkové účtovné operácie v peňažnom denníku,
    • uzatvorí peňažný denník,
    • uzatvorí ostatné účtovné knihy,
    • zistí výsledok hospodárenia,
  • zostaví účtovnú závierku.

Kontrola účtovných dokladov a účtovných kníh v nadväznosti na zaúčtovanie všetkých účtovných prípadov týkajúcich sa roku 2013

Kontrola účtovných kníh sa začína kontrolou správnosti otvorenia účtovných kníh. Účtovná jednotka skontroluje správne prevedenie konečného zostatku z bezprostredne predchádzajúceho účtovného obdobia (z roku 2012) ako začiatočného stavu v jednotlivých účtovných knihách. Ide o nasledovné konečné zostatky:

  • Peňažných prostriedkov v hotovosti, peňažných prostriedkov na účtoch v bankách a priebežných položiek v peňažnom denníku. V prípade, ak má účtovná jednotka pokladničnú knihu a knihu účet v banke v cudzej mene, je potrebné pri otvorení týchto kníh uviesť začiatočný stav v eurách a v cudzej mene v ocenení kurzom, ktorým boli pokladničná kniha a účet v banke uzavreté.
  • Pohľadávok a záväzkov v knihe pohľadávok a záväzkov.
  • Ostatných zložiek majetku v príslušných knihách majetku.

Nasleduje kontrola zaúčtovania jednotlivých účtovných ­prípadov a kontrola správnosti účtovania pri dlhodobom majetku, zásobách, zúčtovacích vzťahov, krátkodobého finančného majetku, cenných papierov, rezerv, kurzových rozdielov, ktoré sa účtujú ako posledné položky peňažného denníka pred zaúčtovaním uzávierkových účtovných operácií.

Dlhodobý majetok

Ustanovenia Postupov účtovania v JÚ, ktoré sa týkajú dlhodobého majetku sú § 6 ods. 1 až 7, § 9 ods. 1 až 6, § 10, čiastočne § 13, § 17, § 20.

Pri dlhodobom majetku sa kontro­luje, či účtovná jednotka v ­knihách dlhodobého majetku ­zaúčtovala všetok dlhodobý majetok, ktorý v roku 2013 obstarala. Ďalej sa skontroluje či sú v knihách dlhodobého majetku zapísané všetky potrebné údaje:

  • Názov a popis majetku.
  • Dátum obstarania a dátum uvedenia do používania.
  • Ocenenie podľa ustanovení zákona o účtovníctve obstarávacou cenou – preverenie nákladov, ktoré sú, resp. nie sú súčasťou obstarávacej ceny dlhodobého majetku.
  • Ocenenie dlhodobého hmotného majetku obstarávaného formou finančného prenájmu, najmä ak ide o majetok v cudzej mene.
  • Prípadné zvýšenie obstarávacej ceny dlhodobého majetku o náklady vynaložené na technické zhodnotenie, ak sa o technické zhodnotenie zvyšuje vstupná cena dlhodobého majetku podľa ZDP.
  • Názov alebo popis každej jednotlivej oddeliteľnej súčasti dlhodobého majetku v ocenení podľa ZDP, pričom sa uvedie aj dátum a rozsah zmien jednotlivých oddeliteľných súčastí dlhodobého majetku, údaj o vstupnej cene a zostatkovej hodnote jednotlivých oddeliteľných súčastí dlhodobého majetku.
  • Ocenenie podľa ustanovení ZDP (vstupnou cenou) – pri dlhodobom hmotnom majetku je vstupná cena vyššia ako 1 700 € a pri dlhodobom nehmotnom majetku je to vstupná cena vyššia ako 2 400 €.
  • Doba účtovného ­odpisovania, sadzby účtovných odpisov a suma účtovných odpisov – v nadväznosti na § 28 ods. 3 zákona o účtovníctve môžu účtovné jednotky pri dlhodobom hmotnom majetku použiť pri uplatňovaní účtovných odpisov príslušné ustanovenia vzťahujúce sa na odpisovanie na účely ZDP. Účtovná jednotka toto rozhodnutie deklaruje v odpisovom pláne. Potom sa účtovné odpisy rovnajú daňovým odpisom v každom účtovnom období. Zároveň to znamená, že pri účtovných odpisoch sa môže uplatniť aj prerušenie odpisovania. Pri zvolení tejto metódy odpisovania je potrebné takto postupovať pri každom dlhodobom hmotnom majetku.
  • Spôsob daňového odpisovania (rovnomerné alebo zrýchlené) a suma daňových odpisov, ktoré sú podkladom na uzávierkové účtovné operácie.
  • Zostatkové ceny (účtovné aj daňové) dlhodobého majetku.
  • Vyradenie dlhodobého majetku.
  • V knihách dlhodobého majetku sa účtuje aj zľava z ceny, ak je poskytnutá pred zaradením dlhodobého majetku do používania.
  • V knihách dlhodobého majetku sa účtuje inventarizáciou:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály