Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovná závierka k 31. decembru 2018 v sústave jednoduchého účtovníctva

Dátum: Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Podnikatelia nezapísaní v obchodnom registri a fyzické osoby, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje skutočné výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), účtujú v sústave jednoduchého účtovníctva a sú povinní dodržiavať zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) a opatrenie MF SR č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“).

Ku dňu skončenia účtovného obdobia sú povinní:

  • vykonať kontrolu správnosti vedenia účtovníctva,
  • vykonať inventarizáciu majetku a záväzkov,
  • zaúčtovať uzávierkové účtovné operácie,
  • uzatvoriť účtovné knihy,
  • zostaviť účtovnú závierku.

Kontrola správnosti vedenia účtovníctva

V rámci overenia správnosti vedenia účtovníctva je potrebné:

  • skontrolovať správnosť otvorenia účtovných kníh,
  • skontrolovať náležitosti všetkých účtovných dokladov, ich zaúčtovanie v peňažnom denníku a v ostatných účtovných knihách,
  • skontrolovať účtovné zápisy v peňažnom denníku, t. j. všetky položky peňažného denníka a posúdiť správnosť účtovania jednotlivých príjmov a výdavkov z pohľadu zákona o dani z príjmov,
  • skontrolovať analytickú evidenciu v pomocných účtovných knihách,
  • opraviť zistené chyby.

Kontrola správnosti otvorenia peňažného denníka k prvému dňu účtovného obdobia, t. j. k 1. 1. 2018 spočíva v kontrole prevedenia konečných zostatkov peňažných prostriedkov v hotovosti, na účtoch v bankách a priebežných položiek z roku 2017 ako začiatočných stavov. Pri kontrole správnosti otvorenia knihy pohľadávok, knihy záväzkov a ostatných pomocných kníh je potrebné skontrolovať prevod konečných zostatkov v členení podľa jednotlivých položiek.

Jednou zo základných zásad účtovníctva je, že každý účtovný prípad musí byť doložený účtovným dokladom (§ 6 ods. 1 zákona o účtovníctve), resp. účtovanie účtovných prípadov v účtovných knihách sa vykoná len na základe účtovných dokladov (§ 6 ods. 2 zákona o účtovníctve). Účtovný doklad musí obsahovať náležitosti vymedzené v § 10 ods. 1 zákona o účtovníctve.

Keďže jednoduché účtovníctvo je daňovo orientované, pri kontrole účtovných zápisov v peňažnom denníku je okrem kontroly formálnej správnosti, úplnosti a preukázateľnosti potrebné posúdiť aj správnosť účtovania jednotlivých položiek príjmov a výdavkov z hľadiska zákona o dani z príjmov.

Kontrola účtovania v ostatných účtovných knihách spočíva v kontrole súladu účtovania v knihe pohľadávok a v knihe záväzkov s § 5 Postupov účtovania v JÚ, v pomocných knihách zložiek majetku a záväzkov s § 6 Postupov účtovania v JÚ a v pomocných knihách záväzkov z pracovnoprávnych vzťahov s § 7 Postupov účtovania v JÚ. V prípade platiteľa dane z pridanej hodnoty je potrebné skontrolovať aj účtovanie DPH, ktoré musí byť v súlade s § 19 Postupov účtovania v JÚ.

Pri oprave zistených chýb v účtovných knihách je potrebné postupovať podľa § 34 zákona o účtovníctve, ktorý ustanovuje, že ak účtovná jednotka zistí, že niektorý účtovný záznam je neúplný, nepreukázateľný, nesprávny alebo nezrozumiteľný, je povinná vykonať opravu na základe interného účtovného dokladu, a to tak, aby bolo možné určiť zodpovednú osobu, ktorá vykonala opravu, deň jej vykonania a obsah opravovaného účtovného záznamu pred opravou a po nej.

Inventarizácia majetku a záväzkov

Povinnosť vykonania inventarizácie majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov ukladá účtovným jednotkám § 6 ods. 3 zákona o účtovníctve. Spôsob vykonania, základné pravidlá a termíny jej vykonania, účtovné záznamy dokladujúce jej vykonanie a výsledky ustanovujú § 29 a § 30 zákona o účtovníctve. Vykonaním inventarizácie sa podľa § 8 ods. 4 zákona o účtovníctve zabezpečuje preukázateľnosť účtovníctva. Konkrétne postupy, harmonogramy, menovanie inventarizačných komisií, vzory používaných výstupov a iné špecifiká by mala mať účtovná jednotka stanovené vo vnútornom predpise na vykonanie inventarizácie.

Inventarizáciou sa overuje či stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov v účtovníctve zodpovedá skutočnosti. Skutočný stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov sa zisťuje inventúrou:

  • fyzickou – pri hmotného majetku, zásobách v jednotkách množstva, a to spočítaním, vážením, meraním, pri niektorých druhoch nehmotného majetku, napr. cenných papieroch v listinnej podobe, pri ceninách a finančnej hotovosti,
  • dokladovou – pri pohľadávkach, záväzkoch, finančných investíciách a pod., pričom správnosť sa overí na základe účtovných dokladov, listín, zmlúv a účtovných zápisov,
  • kombinovanou – kombináciou dokladovej a fyzickej inventúry, napr. pri pozemkoch, budovách a stavbách.

Skutočné stavy majetku a záväzkov zistené inventúrou sa zaznamenávajú v inventúrnych súpisoch. Inventúrne súpisy sú účtovné záznamy, ktoré preukazujú vykonanie inventúry, sú súčasťou účtovníctva a účtovnej závierky, musia obsahovať údaje vymedzené v § 29 ods. 2 zákona o účtovníctve. Stav majetku, záväzkov, rozdielu majetku a záväzkov v inventúrnych súpisoch sa porovná so stavom v účtovníctve a výsledky porovnania a priebeh inventarizácie sa uvedú v inventarizačnom zápise. Inventarizačný zápis je účtovný záznam, ktorým sa preukazuje vecná správnosť účtovníctva, je súčasťou účtovníctva a účtovnej závierky, musí obsahovať údajevymedzené v § 29 ods. 3 zákona o účtovníctve.

Inventarizačný rozdiel vzniká ako rozdiel medzi skutočne zisteným stavom majetku a záväzkov a stavom účtovným. Inventarizačným rozdielom môže byť:

  • manko – ak zistený skutočný stav je nižší ako stav v účtovníctve a ak ho nemožno preukázať účtovným záznamom, pri peňažných prostriedkoch a ceninách sa označuje ako schodok, mankom nie sú úbytky zásob v rámci noriem prirodzených úbytkov, ktoré si účtovné jednotky majú možnosť stanoviť vo vnútornom predpise,
  • prebytok – ak zistený skutočný stav je vyšší ako stav v účtovníctve a ak ho nemožno preukázať účtovným záznamom.

Inventarizačné rozdiely sa v zmysle § 30 ods. 7 zákona o účtovníctve zaúčtujú do účtovného obdobia, za ktoré sa inventarizáciou overuje stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov. To znamená, že inventarizačné rozdiely zistené k 31. 12. 2018 sa musia zaúčtovať do účtovného obdobia roku 2018.

Pri dlhodobom hmotnom a nehmotnom odpisovanom majetku sa:

  • Prebytok zaúčtuje v knihe dlhodobého majetku ako novozistený majetok v ocenení reálnou hodnotou. Takýto majetok nie je v zmysle § 23 ZDP z odpisovania vylúčený, preto sa daňovo odpisuje počas doby podľa § 26 ZDP rovnomerným spôsobom odpisovania podľa § 27 ZDP. Pretože podľa § 17 ods. 3 písm. j) ZDP sa inventarizačný prebytok do základu dane nezahŕňa, v rámci uzávierkových účtovných operácií, ak sa zvýšia výdavky o sumu odpisov z tohto majetku, zvýšia sa aj príjmy zahrňované do základu dane o nepeňažný príjem vo výške odpisu z tohto majetku.
  • Manko zaúčtuje v knihe dlhodobého majetku ako zníženie stavu. Manko podľa § 21 ods. 2 písm. e) ZDP nie je daňovým výdavkom, preto sa o ňom v peňažnom denníku neúčtuje.

Pri majetku, ktorý je vylúčený z odpisovania sa prebytok zaúčtuje v knihe dlhodobého majetku zvýšením stavu v reálnej hodnote. Vstupná cena majetku vylúčeného z odpisovania je v zmysle § 19 ods. 3 písm. e) ZDP daňovým výdavkom až pri predaji, preto za pri zistení prebytku v peňažnom denníku neúčtuje.

Pri peňažných prostriedkoch sa:

  • Prebytok zaúčtuje v pokladničnej knihe ako zvýšenie peňažnej hotovosti. Prebytok sa posudzuje ako zdaniteľný príjem, preto sa v peňažnom denníku zaúčtuje v rámci uzávierkových účtovných operácií ako príjem ovplyvňujúci základ dane.
  • Schodok zaúčtuje v pokladničnej knihe ako zníženie peňažnej hotovosti a v knihe pohľadávok ako pohľadávka voči hmotne zodpovednej osobe. Keďže schodok nemožno považovať za daňový výdavok a v peňažnom denníka sa neúčtuje, ani inkaso pohľadávky od hmotne zodpovednej osoby sa nepovažuje sa daňový príjem a účtuje sa ako príjem neovplyvňujúci základ dane.

Pri zásobách sa:

  • prebytok zásob zaúčtuje v knihe zásob ako zvýšenie ich stavu, v peňažnom denníku sa neúčtuje, lebo výdavky ovplyvňujúce základ dane sa účtujú iba v čase nákupu zásob a vplyv na základ dane nastane až v momente predaja týchto zásob,
  • manko nad normu prirodzených úbytkov zásob zaúčtuje v knihe zásob ako zníženie ich stavu a v peňažnom denníku sa v rámci účtovných uzávierkových operácii zaúčtuje zníženie daňových výdavkov na zásoby,
  • manko v dôsledku prirodzených úbytkov do výšky normy prirodzených úbytkov zaúčtuje v knihe zásob ako zníženie ich stavu, v peňažnom denníku sa neúčtuje.

Prepočet cudzej meny na eurá ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka

Peňažné prostriedky v hotovosti a na účtoch v bankách v cudzej mene sa v zmysle § 21 ods. 4 Postupov účtovania v JÚ prepočítajú na eurá, ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, referenčným kurzom vyhláseným v deň, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka. Kurzové rozdiely s

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály