Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovná závierka k 31. decembru 2017 v sústave jednoduchého účtovníctva

Dátum: Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Povinnosť podnikateľov viesť účtovníctvo ustanovuje § 35 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p., a to v rozsahu a spôsobom ustanoveným osobitným predpisom, ktorým je zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“).

Podnikatelia nezapísaní v Obchodnom registri a fyzické osoby, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje skutočné výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), ak nevedú daňovú evidenciu, účtujú v sústave jednoduchého účtovníctva a sú povinní dodržiavať opatrenie Ministerstva financií SR č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“).

Zákon o účtovníctve v § 17 definuje účtovnú závierku ako štruktúrovanú prezentáciu skutočností, ktoré sú predmetom účtovníctva, poskytovanú osobám, ktoré tieto informácie využívajú.

Účtovná závierka tvorí jeden celok a v sústave jednoduchého účtovníctva obsahuje:

Všeobecné náležitosti

obchodné meno alebo názov účtovnej jednotky, miesto podnikania,

identifikačné číslo, ak ho má účtovná jednotka pridelené,

deň, ku ktorému sa zostavuje,

deň jej zostavenia,

obdobie, za ktoré sa zostavuje,

iné údaje uvedené na úvodnej strane účtovnej závierky ustanovenej opatrením MF SR,

podpisový záznam fyzickej osoby.

Výkaz o príjmoch a výdavkoch

Výkaz o majetku a záväzkoch

V sústave jednoduchého účtovníctva sa riadna účtovná závierka zostavuje len k poslednému dňu kalendárneho roka, nakoľko fyzické osoby majú účtovné obdobie zhodné s kalendárnym rokom, keďže podľa § 3 ods. 8 zákona o účtovníctve nemôžu uplatniť účtovné obdobie, ktorým je hospodársky rok.

Samotnému zostaveniu účtovnej závierky predchádzajú prípravné práce, spočívajúce v kontrole správnosti vedenia účtovníctva, inventarizácii majetku a záväzkov, prepočte cudzej meny na eurá, zaúčtovaní uzávierkových účtovných operácií.

Kontrola správnosti vedenia účtovníctva

V rámci overenia správnosti vedenia účtovníctva je potrebné:

  • skontrolovať správnosť otvorenia účtovných kníh,
  • skontrolovať náležitosti všetkých účtovných dokladov, ich zaúčtovanie v peňažnom denníku a v ostatných účtovných knihách,
  • skontrolovať účtovné zápisy v peňažnom denníku, t. j. všetky položky peňažného denníka a posúdiť správnosť účtovania jednotlivých príjmov a výdavkov z hľadiska zákona o dani z príjmov,
  • skontrolovať analytickú evidenciu v pomocných účtovných knihách,
  • opraviť zistené chyby.

Kontrola správnosti otvorenia peňažného denníka k prvému dňu účtovného obdobia, t. j. k 1. ja­nuáru 2017 spočíva v kontrole prevedenia konečných zostatkov peňažných prostriedkov v hotovosti, na účtoch v bankách a priebežných položiek z roku 2016 ako začiatočných stavov. Pri kontrole správnosti otvorenia knihy pohľadávok, knihy záväzkoch a ostatných pomocných kníh je potrebné skontrolovať prevod konečných zostatkov v členení podľa jednotlivých položiek.

Jednou zo základných zásad účtovníctva je, že každý účtovný prípad musí byť doložený účtovným dokladom (§ 6 ods. 1 zákona o účtovníctve), resp. účtovanie účtovných prípadov v účtovných knihách sa vykoná len na základe účtovných dokladov (§ 6 ods. 2 zákona o účtovníctve). Účtovný doklad musí obsahovať náležitosti vymedzené v § 10 ods. 1 zákona o účtovníctve.

Nakoľko jednoduché účtovníctvo je daňovo orientované, pri kontrole účtovných zápisov v peňažnom denníku je okrem kontroly formálnej správnosti, úplnosti a preukázateľnosti potrebné posúdiť aj správnosť účtovania jednotlivých položiek. Zdaniteľným príjmom podľa § 2 písm. h) ZDP je príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane oslobodený. Premetom dane je príjem z činnosti daňovníka a z nakladania s majetkom daňovníka.

Daňovým výdavkom podľa§ 2 písm. i) ZDP je výdavok na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom, zaúčtovaný v účtovníctve daňovníka alebo zaevidovaný v evidencii podľa § 6 ods. 11 ZDP, pričom pri využívaní majetku, ktorý môže mať charakter osobnej potreby a s ním súvisiacich výdavkov, je daňový výdavok uznaný len v pomernej časti podľa § 19 ods. 2 písm. t) ZDP, v akej sa používa na dosahovanie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov.

Kontrola účtovania v ­ostatných účtovných knihách ­spočíva v kontrole súladu účtovania v knihe pohľadávok a v knihe záväzkov s § 5 Postupov účtovania v JÚ, v pomocných knihách zložiek majetku a záväzkov s § 6 Postupov účtovania v JÚ a v pomocných knihách záväzkov z pracovnoprávnych vzťahov s § 7 Postupov účtovania v JÚ. V prípade platiteľa dane z pridanej hodnoty je potrebné skontrolovať aj účtovanie DPH, ktoré musí byť v súlade s § 19 Postupov účtovania v JÚ.

Pri oprave zistených chýb v účtovných knihách je potrebné postupovať podľa § 34 zákona o účtovníctve, ktorý ustanovuje, že ak účtovná jednotka zistí, že niektorý účtovný záznam je neúplný, nepreukázateľný, nesprávny al

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály