Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie zmeniek

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Súčasťou každej ekonomiky je používanie rôznych foriem platobných nástrojov. Okrem hotovostných a bezhotovostných platieb sa používajú aj iné netradičné formy vyrovnania záväzku. Zmenka je jednou z týchto foriem. V príspevku sa budeme zaoberať zmenkami, ich evidovaním a účtovaním v podnikateľských subjektoch účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva.

Zmenka je cenný papier v listinnej presne spísanej forme, z ktorej vyplýva na jednej strane bezpodmienečný písomný záväzok dlžníka zaplatiť sumu uvedenú na zmenke a na druhej strane nepochybné právo majiteľa zmenky požadovať v stanovenom termíne túto úhradu. Ide o bezpodmienečný záväzok. Zaplatenie zmenky nesmie byť viazané na žiadne podmienky, inak je neplatná.

Plnenie zo zmenky je podmienené existenciou zmenky ako listiny. Ak majiteľ zmenky túto stratí, alebo mu je odcudzená nemôže si uplatniť nárok z nej vyplývajúci. Riešením je možnosť vyhlásiť zmenku za umorenú, umorením zmenky zostanú zmenkové záväzky a práva zachované.

Ďalšou zvláštnosťou zmenky je skutočnosť, že sa neviaže k bežnému účtu ako šeky alebo platobné karty. Môže byť vystavená na ľubovoľnom papieri, nemusí to byť úradný formulár zmenky. Podmienkou jej platnosti je, že musí obsahovať všetky podstatné náležitosti, preto je dôležité poznanie právnych predpisov upravujúce používanie zmeniek.

Druhy zmeniek

V praxi sa stretávame s rôznymi druhmi zmeniek, ktoré členíme:

  1. Z hľadiska, akým spôsobom záväzok vznikol:
    • Obchodné zmenky sú cenné papiere, ktoré zhmotňujú dlh, ktorý vznikol v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch na základe dodávky tovaru alebo služieb.
    • Finančné zmenky sú ­cenné papiere, ktoré sa používajú pri vyrovnávaní finančných zá­väzkov.
  2. Z hľadiska, kto vyrovnáva záväzok zo zmenky:
    • Vlastné zmenky sú zmenky, pri ktorých záväzok vyplývajúci zo zmenky uhradí vystaviteľ zmenky (dlžník). Vlastná zmenka znamená prísľub zaplatiť vyjadrený jej vystaviteľom. Pri tejto zmenke sa stretávame s dvoma osobami:
      • Vystaviteľ zmenky – trasant – osoba, ktorá zmenku vystavila.
      • Veriteľ – remitent, osoba v prospech ktorej (na rad ktorej) má byť zaplatené, je vždy prvým majiteľom zmenky.
    • Cudzie zmenky sú zmenky, ktoré obsahujú namiesto prísľubu dlžníka jeho príkaz tretej osobe alebo banke aby zaplatila. Pri tejto zmenke sú zúčastnené tri osoby:
      • Vystaviteľ zmenky – trasant – dlžník.
      • Veriteľ – remitent, ten ktorému má byť zaplatené.
      • Zmenečník (zmenečný dlžník) – trasát, ten ktorý má zmenku zaplatiť.
  3. Z hľadiska doby splatnosti:
    • Krátkodobé zmenky sú splatné do jedného roka od dátumu vystavenia.
    • Dlhodobé zmenky majú splatnosť viac ako rok po dátume vystavenia.
  4. Z hľadiska spôsobu stanovenia dátumu splatnosti:
    • Vistazmenky, splatné na videnie.
    • Termínované vistazmenky, sú splatné do určitej doby po predložení.
    • Denné (fixné) zmenky, splatnosť je stanovená určitým dňom po ich vystavení.
    • Datozmenky, splatnosť je stanovená presným dátumom.

Náležitosti zmenky

Základnou právnou normou upravujúcou zmenky a zmenkové vzťahy je zákon č. 191/1950 Zb. Zákon zmenkový a šekový v z. n. p. (ďalej len „zákon zmenkový a šekový“) Podľa tohto zákona medzi podstatné náležitosti zmenky patrí:

  • označenie, že ide o zmenku, pojaté do vlastného textu listiny a vyjadrené v jazyku, v ktorom je zmenka spísaná,
  • bezpodmienečný príkaz zapla­tiť určitú peňažnú sumu pri cudzej zmenke, alebo bezpodmienečný záväzok zaplatiť určitú peňažnú sumu pri vlastnej zmenke.

Pri peňažnej sume je potrebné uviesť o akú menu ide. Zmenkovú sumu je potrebné uviesť číselne aj slovne. Ak sú sumy rozdielne platí suma slovná. Ak je suma uvedená slovne aj číselne viackrát platí suma najnižšia:

  • Meno toho, kto má platiť.
  • Údaj splatnosti, ak zmenka neobsahuje údaj splatnosti platí, že je splatná na videnie.
  • Určenie miesta, kde má byť platené. Musí byť uvedené tak, aby išlo o miesto určité, to je plná adresa. Ide o tzv. domicilovú zmenku. Ak miesto platenia nie je uvedené, potom je zmenka splatná v mieste bydliska zmenečníka – toho, kto má platiť.
  • Komu alebo na rad koho sa má platiť.
  • Dátum a miesto vystavenia zmenky. Ak miesto vystavenia nie je uvedené platí, že bola vystavená v mieste vystaviteľa.
  • Podpis vystaviteľa zmenky. Mu­­sí byť umiestnený pod textom.

Zmenka môže obsahovať aj úročenie zmenkovej sumy. Úročenie sa vykonáva uvedením úrokovej miery na zmenke. Úročenie zmenkovej sumy je možné len u vistazmenky a termínovanej vistazmenky, pri ktorých nie je známe, kedy bude zmenka zaplatená. Pri denných zmenkách a datozmenkách sa úrok zahŕňa do zmenkovej sumy.

Zmenkové úkony

Pod pojmom zmenkové úkony sa rozumie spôsob vystavovania zmeniek a nakladanie s nimi až po okamih ich preplatenia.

Vystavenie zmenky

Pri vystavovaní zmeniek sa môžu používať predtlačené formuláre, na ktorých sú predtlačené povinné údaje aj keď zákon zmenkový a šekový nepredpisuje konkrétny formulár, určuje len povinné obsahové náležitosti.

Prijatie zmenky

Prijatie zmenky znamená jej akceptovanie zmenkovým dlžníkom, zmenečníkom. Akcept zmenky sa uvedie na jej lícovej strane slovom prijaté (akceptované) a súčasne sa zmenečník podpíše. Zmenka sa považuje za akceptovanú aj v prípade, že sa zmenečník len podpíše. Akceptovaním zmenky sa zmenečník stáva priamym zmenkovým dlžníkom.

Zmenkové ručenie (aval)

Znamená ručenie za zaplatenie zmenkového záväzku treťou osobou (nie zmenečníkom) ale ručiteľom (avalistom). Ručenie na zmenke sa uvádza slovami „per aval“ a podpisom ručiteľa. Ak nie je na zmenke samostatný ručiteľ, ručiteľom zmenky je vystaviteľ zmenky.

Prevod (indosament) zmenky

Ide o písomný prevod zmenky na inú osobu indosatára napísaný na rube zmenky osobou (indosant), ktorá zmenku prevádza a ktorá tento prevod podpíše. Indosamentom sa prevádzajú všetky práva vyplývajúce zo zmenky. Možno použiť:

  • Rubopis vyplnený, obsahuje me­no indosatára.
  • Rubopis nevyplnený, pozostáva len z podpisu indosanta a dátum indosamentu, neobsahuje meno indosatára na ktorého sa zmenka prevádza.
  • Rubopis splnomocňujúci, obsahuje doložku k inkasu, hodnotu na vybratie a podobne.

Indosant môže ďalšie indosovanie zmenky zakázať. Ak by bola takáto zmenka indosovaná, nezodpovedá ďalším indosatárom za preplatenie zmenky. Zákaz indosovania sa uvádza na zmenke „nie na rad“, a to v texte zmenky, alebo na jej rubopise. Takáto zmenka môže byť postúpená len cesiou (prevodom pohľadávky).

Zaplatenie zmenky

Majiteľ predkladá zmenku na preplatenie v platobný deň alebo v jednom v dvoch nasledujúcich pracovných dní po platobnom dni. Ma­jiteľ nesmie odmietnuť plnenie, ani čiastočné, zo zmenky. Zmenkový dlžník má právo, aby mu bolo vydané potvrdenie o čiastočnej platbe zmenky.

Ak je zmenka platená pred dňom splatnosti, majiteľ nie je povinný platbu prijať. Ak nie je splatná zmenka predložená zmenkovému dlžníkovi na preplatenie, môže dlžník zložiť zmenkovú sumu na príslušnom súde na náklad a riziko majiteľa zmenky.

Neprijatie zmenky a odmietnutie platenia zmenky

Za zaplatenie zmenky sú zodpovední zaviazaní spoločne a nerozdielne majiteľovi zmenky všetci, ktorí zmenku vystavili, prijali, indosovali, alebo sa za ňu zaručili.

Ak nedošlo k zaplateniu zmenky, môže jej majiteľ pri splatnosti vykonať postih proti zmenkovému dlžníkovi, indosantom, vystaviteľovi, prípadne voči ďalším osobám, ktoré sú zmenkovými dlžníkmi. Rovnako môže majiteľ zmenky postupovať aj pred splatnosťou, ak bolo jej prijatie úplne alebo čiastočne odmietnuté. Odmietnutie prijatia alebo platenia zmenky zmenkovým dlžníkom musí byť zabezpečené verejnou listinou, to je protestom za neprijatie alebo nezaplatenie zmenky.

Zánik zmenkového záväzku

Prirodzeným spôsobom zániku zmenkového záväzku je zaplatenie zmenky zmenkovým dlžníkom – v prípade cudzej zmenky je to zmenečník, v prípade vlastnej zmenky vystaviteľ. Ak zmenkový dlžník zmenku zaplatí zanikajú všetky znmenkové nároky voči nemu ale aj voči indosantom a ručiteľom.

Ďalšie spôsoby zániku zmenkového záväzku môžu byť:

  • zaplatením zmenky podporným dlžníkom, napr. indosantom, vystaviteľom pri cudzej ­zmenke, v tomto prípade zaniká záväzok zo zmenky, avšak tejto osobe vzniká právo na náhradu zaplatenej sumy ostatnými regresnými dlžníkmi,
  • zaplatením zmenky interventom, to je treťou osobou, ktorá nie je zmenkovým dlžníkom,
  • zložením zmenkovej sumy do súdnej úschovy,
  • premlčaním alebo uplynutím času na vykonanie zmenkových úkonov,
  • zánikom zmenkovej listiny jej zničením, stratením. Toto právo je však možné obnoviť umorením zmenky.

Účtovanie o zmenkách

Pri účtovaní o zmenkách je potrebné rešpektovať špecifiká jednotlivých zmeniek z hľadiska ich vystaviteľa, doby splatnosti a podobne. Účtovanie zmeniek u podnikateľov upravuje § 15 opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“).

O zmenkách ako o cennom papieri sa účtuje v účtových skupinách:

  • 06 – Dlhodobý finančný majetok, a to ako dlhový cenný papier držaný do doby splatnosti alebo ako realizovateľný cenný papier.
  • 25 – Krátkodobý finančný majetok, a to ako dlhové cenné papiere so splatnosťou do jedného roka, držané do doby splatnosti alebo ako ostatné realizovateľné cenné papiere, s ktorými sa neobchoduje na burze alebo inom verejnom trhu.

O zmenke sa v tomto prípade účtuje ako o dlhovom cennom papieri. Zmenky sa oceňujú obstarávacou cenou v zmysle § 25 ods. 1 písm. a) bod 3 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníct

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály