Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Spotreba pohonných látok - spôsoby uplatnenia v daňových výdavkoch (III.)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Spotreba pohonných látok - spôsoby uplatnenia v daňových výdavkoch

V poslednej časti článku sa autorka venuje určeniu spotreby pohonných látok (ďalej len "PHL") ako paušálnych výdavkov podľa zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") a tiež určeniu spotreby pri elektromobiloch.
Paušálne výdavky na spotrebované PHL [§ 19 ods. 2 písm. l) bod 3 ZDP]
Možnosť uplatnenia výdavkov na spotrebované PHL do daňových výdavkov vo forme paušálnych výdavkov spočíva v ich zahrnutí do výšky 80 % z celkového preukázateľného nákupu PHL za príslušné zdaňovacie obdobie primeraného počtu najazdených kilometrov za príslušné zdaňovacie obdobie, ktorý sa zistí podľa stavu tachometra na začiatku a na konci zdaňovacieho obdobia, a to za každé motorové vozidlo osobitne.
Tento spôsob zahrňovania spotrebovaných PHL do daňových výdavkov môže daňovník uplatniť len za celé zdaňovacie obdobie s výnimkou vozidiel obstaraných v priebehu zdaňovacieho obdobia.
Pri uplatňovaní spotrebovaných PHL formou paušálnych výdavkov daňovník nie je povinný viesť knihu jázd a neprepočítava spotrebu podľa spotreby uvedenej v technickom preukaze alebo v osvedčení o evidencii vozidla. Je však povinný preukázať:
-
nákup PHL
dokladmi o ich nákupe zaúčtovanými v účtovníctve daňovníka alebo zaevidovanými v evidencii daňovníka a
-
stav tachometra
vozidla na začiatku a na konci príslušného zdaňovacieho obdobia.
ZDPpri tomto spôsobe uplatňovania spotreby PHL do daňových výdavkov okrem preukázateľného nákupu PHL zdôrazňuje tiež
primeranosť počtu najazdených kilometrov za zdaňovacie obdobie
, pričom sa vychádza z toho, že pri rovnakom rozsahu podnikateľskej činnosti by po eliminácii cenového vplyvu nemalo dôjsť k medziročnému neodôvodnenému nárastu tohto výdavku. ZDP však definíciu pojmu primeraný počet najazdených kilometrov neobsahuje. V tejto súvislosti treba ale uviesť, že aj napriek možnosti uplatňovania paušálnych výdavkov na spotrebované PHL má správca dane možnosť preveriť správnosť takto vykázanej spotreby PHL, a to napríklad už naznačeným skúmaním primeranosti počtu najazdených kilometrov k podnikateľskej činnosti daňovníka v nadväznosti na spotrebu vykazovanú v minulých zdaňovacích obdobiach a pod.
Príklad č. 11:
Daňovník používa v súvislosti s podnikateľskou činnosťou štyri motorové vozidlá, ktoré sú zahrnuté v majetku firmy. Výdavky na spotrebované PHL uplatňuje podľa vykázaných ciest prepočtom spotreby uvedenej v technickom preukaze alebo osvedčení o evidencii vozidiel zvýšenej o 20 % a cien z dokladov o nákupe PHL, preto vedie knihu jázd. Keďže v priebehu roka cesty pribudli a vedenie evidencie je náročné, chce v druhej polovici roka prejsť na uplatňovanie paušálnych výdavkov. Je takýto postup v súlade so zákonom?
Uvedená zmena v spôsobe uplatňovania výdavkov na spotrebované PHL v priebehu roka nie je v súlade s § 19 ods. 2 písm. l) bod 3 ZDP. Pri uplatnení paušálnych výdavkov sa totiž vychádza zo stavu tachometra na začiatku a na konci zdaňovacieho obdobia. Ak sa teda daňovník rozhodne pre uplatnenie paušálnych výdavkov vo výške 80 % z celkového preukázateľného nákupu PHL, musí tento spôsob u konkrétneho vozidla uplatniť za celé zdaňovacie obdobie.
* * *
Príklad č. 12:
Spoločnosť obstarala kúpou v auguste 2023 motorové vozidlo, ktoré využíva výlučne na podnikateľské účely. Môže v roku 2023 uplatniť výdavky na spotrebované PHL vo forme paušálnych výdavkov podľa § 19 ods. 2 písm. l) bod 3 ZDP, ak nevie preukázať stav tachometra na začiatku zdaňovacieho obdobia?
Pri motorovom vozidle obstaranom daňovníkom v priebehu zdaňovacieho obdoba dochádza aj k uplatňovaniu spotrebovaných PHL do daňových výdavkov až po jeho obstaraní. Ak teda spoločnosť u takéhoto motorového vozidla uplatňuje spotrebované PHL do daňových formou paušálnych výdavkov do výšky 80 % z celkového preukázateľného nákupu PHL je logické, že počiatočný stav tachometra uvedie v čase, kedy auto nadobudla do vlastníctva.
* * *
Príklad č. 13:
Je možné uplatniť paušálne výdavky na spotrebované PHL aj pri nákladných automobiloch?
Ustanovenie § 19 ods. 2 písm. l) ZDP sa vzťahuje na všetky motorové vozidlá a na všetkých daňovníkov okrem daňovníkov s príjmami podľa § 6 os. 1 a 2 ZDP, ktorí na podnikanie a inú samostatnú zárobkovú činnosť využívajú vla
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály