Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie tvorby a zúčtovania opravných položiek k dlhodobému finančnému majetku

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. je účtovná jednotka povinná ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, zohľadniť predpokladané riziká a straty, ktoré sa týkajú majetku a záväzkov a sú známe ku dňu zostavenia účtovnej závierky.V príspevku sa zameriame na účtovanie tvorby a zúčtovania opravných položiek k dlhodobému finančnému majetku.

 
Podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) je účtovná jednotka povinná ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, zohľadniť predpokladané riziká a straty, ktoré sa týkajú majetku a záväzkov a sú známe ku dňu zostavenia účtovnej závierky.
 
Predpokladané riziká, straty a zníženia hodnoty, ktoré sa týkajú majetku, sa vyjadrujú prostredníctvom opravných položiek a odpisov. Odpisy vyjadrujú trvalé zníženie hodnoty majetku. Opravné položky sa vytvárajú pri prechodnom znížení hodnoty majetku a zrušia sa, ak zanikne riziko, na ktoré boli vytvorené.
 
Opravné položky sa tvoria podľa opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) na základe zásady opatrnosti, ak je opodstatnené predpokladať, že nastalo zníženie hodnoty majetku oproti jeho oceneniu v účtovníctve. Predpoklad zníženia hodnoty majetku je opodstatnený, ak nastala skutočnosť, ktorá je dôvodom na odhad zníženia budúcich ekonomických úžitkov tohto majetku. Opravná položka sa účtuje v sume opodstatneného predpokladu zníženia hodnoty majetku oproti jeho oceneniu v účtovníctve.

V príspevku sa zameriam na účtovanie tvorby a zúčtovania opravných položiek k dlhodobému finančnému majetku.
 
Opravná položka k finančnému majetku sa tvorí, ak predpokladané budúce ekonomické úžitky z tohto majetku sú nižšie ako ich ocenenie v účtovníctve, pričom ocenením v účtovníctve sa rozumie ocenenie po zohľadnení už vytvorenej opravnej položky.
 
Tvorba opravnej položky k dlhodobému finančnému majetku sa účtuje na ťarchu účtu 565 – Tvorba a zúčtovanie opravných položiek k finančnému majetku so súvzťažným zápisom v prospech vecne príslušného súvahového účtu opravných položiek k finančnému majetku v účtovej skupine 09 – Opravné položky k dlhodobému majetku. Opravné položky k cenným papierom a podielom, ktorých zmena reálnej hodnoty sa účtuje na účte 414 – Oceňovacie rozdiely z precenenia majetku a záväzkov (okrem cenných papierov a podielov v dcérskej účtovnej jednotke) sa účtujú takto:
  1. Suma, ktorá tvorí kladný rozdiel medzi ocenením „účtovnou hodnotou“ (t. j. obstarávacou cenou, vlastnými nákladmi, menovitou hodnotou alebo reprodukčnou obstarávacou cenou) a reálnou hodnotou majetku, sa účtuje na ťarchu účtu 565 so súvzťažným zápisom v prospech účtu 096 – Opravné položky k dlhodobému finančnému majetku. Ak sa účtovala zmena reálnej hodnoty v prospech účtu 414, zúčtuje sa opačným účtovným zápisom ako jej tvorba.
  2. Suma, ktorá tvorí kladný rozdiel medzi reálnou hodnotou majetku a „účtovnou hodnotou“ majetku (t. j. obstarávacou cenou, vlastnými nákladmi, menovitou hodnotou alebo reprodukčnou obstarávacou cenou) a k tomuto majetku je vytvorená opravná položka, vo výške vytvorenej opravnej položky sa zúčtuje na ťarchu účtu 096 av prospech účtu 565 a vo výške sumy tvoriacej rozdiel sa účtuje na ťarchu účtu 063 – Realizovateľné cenné papiere a podiely so súvzťažným zápisom v prospech účtu 414 – Oceňovacie rozdiely z precenenia majetku a záväzkov.


Príklad č. 1 – účtovanie opravnej položky na účte 414:
Účtovná jednotka obstarala v roku 01 cenné papiere v obstarávacej cene 200 000 Sk, ktoré zaúčtovala na účte 063 – Realizovateľné cenné papiere a podiely. Riešenie príkladu je znázornené v 4 variantoch. Reálna hodnota týchto cenných papierov je v jednotlivých variantoch takáto:
  1. v roku 03 vo výške 150 000 Sk,
  2. v roku 03 vo výške 150 000 Sk, pričom k týmto cenným papierom bola v predchádzajúcom účtovnom období, t. j. v roku 02 účtovaná zmena reálnej hodnoty na účte 414 – Oceňovacie rozdiely z precenenia majetku a záväzkov vo výške 10 000 Sk (MD 063 / / 414 D)
  3. v roku 03 vo výške 250 000 Sk,
  4. v roku 03 vo výške 250 000 Sk, pričom k týmto cenným papierom bola v predchádzajúcom účtovnom období, konkrétne v roku 02 tvorená opravná položka vo výške 20 000 Sk.
     

a) OC = 200 000 Sk, RH = 150 000 Sk

Keďže reálna hodnota cenných papierov je nižšia ako je ich obstarávacia cena, účtovná jednotka je povinná tvoriť opravnú položku vo výške 50 000 Sk.

Rok

Doklad

Text

Suma v Sk

MD

D

01

VBÚ

Obstaranie CP

200 000

063

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály