Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie tržieb realizovaných prostredníctvom platobných terminálov

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Podnikateľské subjekty vykonávajú predaj svojich výrobkov, služieb a tovarov prostredníctvom hotovostných a bezhotovostných platieb. Samotné účtovanie tržieb, ktoré sú realizované pomocou platobných kariet nie je možné oddeliť od platieb realizovaných v hotovosti.

Podnikateľské subjekty vykonávajú predaj svojich výrobkov, služieb a tovarov prostredníctvom hotovostných a bezhotovostných platieb (prostredníctvom POS terminálov – point-of-sales terminal). Samotné účtovanie tržieb, ktoré sú realizované pomocou platobných terminálov nie je možné oddeliť od platieb realizovaných v hotovosti. Je to spôsobené najmä tým, že tržby, ktoré sú realizované prostredníctvom koncových zákazníkov (maloobchod) sú až na niektoré výnimky vykonávané pomocou elektronickej registračnej pokladnice (ERP). Používanie ERP je povinné podľa zákona 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona Slovenskej národnej rady č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. Výsledkom tejto evidencie tržieb sú denné uzávierky pokladnice, ktoré zahŕňajú celú tržbu danej ERP. V  uzávierkach sa neevidujú tržby podľa toho, či sú realizované v hotovosti alebo pomocou POS terminálu. Účtovanie sa začína účtovaním celej tržby do výnosov (príjmov), bez ohľadu na spôsob úhrady tržby.

Účtovanie realizovanej tržby prostredníctvom platobnej karty je rozdielne v závislosti od toho, či podnikateľská jednotka účtuje v sústave jednoduchého alebo podvojného účtovníctva.

V sústave podvojného účtovníctva má samotné účtovanie podobu dvoch krokov. Samotné účtovanie si priblížime na konkrétnom príklade.

Príklad č. 1:
Maloobchodná prevádzka vykonáva predaj tovaru pomocou ERP. Je platiteľom dane z pridanej hodnoty (DPH). Dňa 17. 8. 2011 dosiahla tržba vrátane DPH výšku 1 433,95 €, z toho 1 030,75 € bolo realizovaných v hotovosti a tovar v hodnote 403,20 € bol predaný prostredníctvom POS terminálu. Bankový výpis z 08/2011 preukazuje, že dňa 18. 8. 2011 bolo pripísaných v prospech bežného účtu maloobchodnej prevádzky 403,20 € a zároveň bola zaúčtovaná provízia banke za predaj realizovaný pomocou POS terminálu v hodnote 9,27 €. Provízia 2,3 % z tržby realizovanej pomocou POS terminálu bola vypočítaná podľa platnej zmluvy s bankou. V tomto prípade prináleží banke 9,27 €.

Účtovanie týchto obchodných prípadov v podvojnom účtovníctve bude nasledovné:

P. č. Text prípadu MD D
1. 17. 8. 2011 Tržby za predaný tovar inkasované v hotovosti
a) Cena bez dane 1 194,96 604
b) DPH 20 % 238,99 343
c) Cena vrátane DPH – inkasované v hotovosti 1 030,75 211
d) Cena vrátane DPH – realizované pomocou POS terminálu (peniaze na ceste) 403,20 261/01
2. 18. 8. 2011 Pripísanie tržby realizovanej pomocou POS na bankový účet prevádzky
Pripísanie na bankový účet 403,20 221 261/01
3. 18. 8. 2011 Zúčtovanie provízie inkasovanou bankou
Výdavok – zúčtovanie provízie do nákladov 9,27 568/01 221

***

Pri účtovaní v podvojnom účtovníctve použijeme účty 604 – Predaný tovar, 211 – Pokladnica, 261 – Peniaze na ceste, 221 – Bankové účty a 568 – Ostatné finančné náklady. Ak je účtovná jednotka (ÚJ) platiteľ DPH, potom použije aj účet 343 – Daň z pridanej hodnoty. V rámci účtovania odporúčame používať analytické účty v prípade účtov 261568, aby ÚJ mala prehľad o pohyboch peňazí pri platbách pomocou POS terminálov a o nákladoch ÚJ, ktoré vznikajú z provízií, ktoré prináležia zabezpečujúcej banke.

Obdobný postup sa využije aj v prípade, ak ÚJ namiesto tovaru predáva vlastné výrobky alebo ponúka služby. V tomto prípade sa použijú príslušné účty 601 – Tržby za vlastné výrobky alebo 602 – Tržby z predaja služieb.

V prípade, ak ÚJ nie je platiteľom DPH, pri zaúčtovaní tržieb nepoužíva účet 343, ale celú tržbu účtuje na príslušný účet 60x.

Pri účtovaní v jednoduchom účtovníctve sa postupuje obdobne. Predaj tovaru (poprípade predaj výrobkov a služieb) sa zaúčtuje do príjmov zahrňovaných do základu dane. V prípade, ak je ÚJ platiteľom DPH, rozdelí celú tržbu na daň a tržbu bez dane. Do príjmov zahrňovaných do základu dane zaeviduje tržbu bez dane. DPH zaeviduje osobitne v pomocnej knihe DPH. V ďalšom kroku je potrebné v účtovníctve zachytiť stav, že aj keď je tržba zaevidovaná v peňažnom denníku, časť peňazí je ešte na strane banky, ktorá nám poskytuje POS terminál. Rozdiel oproti podvojnému účtovníctvu spočíva v tom, že v jednoduchom účtovníctve nie je špeciálny účet peniaze na ceste, kde môžeme vytvoriť podľa potreby veľké množstvo analytických účtov. V prípade jednoduchého účtovníctva musíme pracovať so stĺpcami peňažného denníka – priebežnými položkami. Tržbu, ktorá bola realizovaná prostredníctvom POS terminálu, zaevidujeme pomocou pohybu na priebežných položkách ako výdavok z hotovostnej pokladnice, t. j. príjmom v priebežných položkách. Po pripísaní tejto časti tržby na bankový účet zaevidujeme túto skutočnosť v peňažnom denníku. Pripísanie tržby na bankový účet sa na priebežných položkách objaví v stĺpci výdavok. Nakoniec zaúčtujeme stiahnutie sumy provízie, ktoré je bankou vykonané na bankovom účte. Tento výda

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály