Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie tovaru v komisionálnom predaji

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Aký je správny postup účtovania tovaru pri komisionálnom predaji u príjemcu tovaru? Je možné účtovať takýto tovar cez účet 326 – Nevyfakturované dodávky, alebo je povinnosť účtovať o tomto tovare iba na podsúvahových účtoch? Porušuje účtovná jednotka legislatívu, ak účtuje komisionálny predaj prostredníctvom účtov 132/326?

Komisionárskou zmluvou sa komisionár zaväzuje, že zariadi vo vlastnom mene pre komitenta a na jeho účet určitú obchodnú záležitosť (napr. predať tovar) a komitent sa zaväzuje zaplatiť mu odplatu. K hnuteľným veciam zvereným komisionárovi na predaj má komitent vlastnícke právo, dokiaľ ho nenadobudne tretia osoba.

Postup u komisionára:

Predmetom účtovníctva v zmysle zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) je účtovanie skutočností o:

  1. stave a pohybe majetku,
  2. stave a pohybe záväzkov,
  3. rozdiele majetku a záväzkov,
  4. výnosoch,
  5. nákladoch,
  6. príjmoch,
  7. výdavkoch,
  8. výsledku hospodárenia účtovnej jednotky.

Majetkom (napr. zásoby) sú tie aktíva účtovnej jednotky, ktoré sú výsledkom minulých udalostí, je pravdepodobné, že v budúcnosti zvýšia ekonomické úžitky účtovnej jednotky a dajú sa spoľahlivo oceniť podľa § 24 až § 28 zákona o účtovníctve. Vykazujú sa v účtovnej závierke v súvahe.

Za aktíva sa považujú ekonomické prostriedky, ktoré sú výsledkom minulých udalostí, od ktorých sa očakáva, že v budúcnosti povedú k zvýšeniu ekonomických úžitkov. Aktíva tvoria majetok a iné aktíva. Záväzkom je existujúca povinnosť účtovnej jednotky, ktorá vznikla z minulých udalostí, je pravdepodobné, že v budúcnosti zníži ekonomické úžitky účtovnej jednotky a dá sa spoľahlivo oceniť podľa § 2

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály