Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie prijatých podielov zaplatenej dane

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Organizácie nezriadené za účelom podnikania často bojujú s nedostatkom finančných prostriedkov potrebných na svoju činnosť. Medzi jeden zo spôsobov ako získať potrebné finančné prostriedky je aj prijatie a čerpanie prijatých podielov zaplatenej dane.

Organizácie nezriadené za účelom podnikania často bojujú s nedostatkom finančných prostriedkov potrebných na svoju činnosť. Medzi jeden zo spôsobov ako získať potrebné finančné prostriedky je aj prijatie a čerpanie prijatých podielov zaplatenej dane.

Pokiaľ sa organizácia rozhodne zaregistrovať do zoznamu prijímateľov podielov zaplatenej dane musí spĺňať nasledovné podmienky a mať jednu z foriem:
  1. občianske združenie,
  2. nadácia,
  3. neinvestičný fond,
  4. nezisková organizácia poskytujúca všeobecne prospešné služby,
  5. účelové zariadenie cirkvi a náboženskej spoločnosti,
  6. organizácia s medzinárodným prvkom,
  7. Slovenský Červený kríž,
  8. subjekt výskumu a vývoja,
  9. Protidrogový fond,
  10. Fond rozvoja odborného vzdelávania a prípravy,
podľa ustanovenia § 50 ods. 4 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Podiel zaplatenej dane možno poskytnúť prijímateľovi a použiť len na účely, ktoré sú predmetom jeho činnosti, ak predmetom činnosti sú:
  1. ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb,
  2. podpora športu detí, mládeže a zdravotne postihnutých občanov,
  3. poskytovanie sociálnej pomoci,
  4. zachovanie kultúrnych hodnôt,
  5. podpora vzdelávania,
  6. ochrana ľudských práv,
  7. ochrana a tvorba životného prostredia,
  8. veda a výskum.
Tieto činnosti musí mať organizácia striktne vymedzené vo svojej zriaďovacej listine alebo stanovách.

Registrácia do zoznamu prijímateľov podielov zaplatenej dane prebieha v období od 1. 9. do 15. 12. aktuálneho kalendárneho roku pre prijímanie podielov zaplatenej dane v nasledujúcom kalendárnom roku. Organizácia musela vzniknúť minimálne v predchádzajúcom kalendárnom roku, ktorý predchádza samotnému roku registrácie.

Ak organizácia vznikla v roku 2008, môže sa prvýkrát zaregistrovať za prijímateľa podielov zaplatenej dane v roku 2009 a prvýkrát ich prijať v roku 2010 za rok 2009.

Samotná registrácia je možná u ktoréhokoľvek notára. Je pri nej potrebné predložiť:
  1. Rozhodnutie o registrácii, t. j.o založení organizácie s právnou subjektivitou, vrátane potvrdenia o pridelení IČO.
  2. Stanovy, Štatút alebo iný dokument, ktorým sa organizácia riadi, a z ktorého je zrejmý predmet činnosti organizácie.
  3. Potvrdenie od Sociálnej poisťovne nie staršie ako 30 dní o tom, že organizácia nemá nedoplatok na poistnom na nemocenské poistenie, na poistnom na dôchodkové zabezpečenie a na poistení v nezamestnanosti.
  4. Potvrdenie od príslušnej zdravotnej poisťovne nie staršie ako 30 dní o tom, že organizácia nemá nedoplatok na poistnom na zdravotné postenie, a to od tej poisťovne, kde sú zamestnanci organizácie poistení. Ak sú niektorí zamestnanci poistení u jednej a niektorí zamestnanci u inej zdravotnej poisťovne, je potrebné získať potvrdenie u oboch poisťovní. Ak organizácia nemá zamestnancov, toto potvrdenie nepredkladá.
  5. Potvrdenie banky o vedení účtu danej organizácie, na ktorý má byť podiel 2 % z dane poukázaný. Predloženie výpisu z účtu nepostačuje.

Formou notárskej zápisnice notár osvedčí predloženie týchto dokumentov a údaje o prijímateľovi bez zbytočného odkladu oznámi Komore notárov SR, ktorá vedie Centrálny register prijímateľov podielu zo zaplatenej dane. Zoznam prijímateľov je Notárska komora SR povinná zverejniť do 15. januára roku nasledujúceho po ukončení registrácie.

Ak organizácia nemá pracovníkov v zamestnaneckom pomere, potrebuje od Sociálnej poisťovne získať potvrdenie o tom, že nie je vedená v registri, a tým jej ako zamestnávateľovi nevznikla odvodová povinnosť na nemocenskom a dôchodkovom poistení.

Pozn.: Registráciu je potrebné opakovať každoročne, bez ohľadu na to, či organizácia už bola alebo nebola v predchádzajúcich rokoch zaradená v zozname prijímateľov.


Prijaté prostriedky zaplatených podielov dane je prijímateľ povinný použiť na vyššie uvedené účely a činnosti do konca nasledujúceho roka po roku, v ktorom ich prijal.


Príklad:
Občianske združenie, ktoré vzniklo v roku 2007 sa prvýkrát zaregistrovalo za prijímateľa prijatých podielov zaplatenej dane dňa 15. 10. 2009.

Vzniklo za účelom podpory športu detí, špeciálne sa venuje detskému lyžiarskemu oddielu a príprave detí na lyžiarske svahy, vrátane letnej prípravy, kedy sa venujú širokému spektru športových aktivít detí. Na svoju činnosť si prenajíma telocvičňu a kupuje pre deti športové náradie a pomôcky, ako aj uhrádza režijné náklady počas sústredení a detských športových súťaží.


Prvé podiely zaplatenej dane prišli na účet združenia v júli 2010 a združenie je povinné ich minúť do 31. 12. 2011. Združenie použije časť prostriedkov už v roku 2010 a nevyčerpané prostriedky časovo rozlíši cez výnosy budúcich období do roku 2011. O čerpaní prostriedkov prijatých podielov zaplatenej dane združenie účtuje nasledovne:
 
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály