Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie prijatých a poskytnutých darov v jednoduchom účtovníctve

Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Dary najčastejšie poskytujú podnikateľské subjekty a výnimkou nie sú ani malí podnikatelia – fyzické osoby. V podnikateľskej praxi môže nastať aj taká situácia, aj keď len výnimočne, že podnikateľ dar dostane, t. j. dar príjme. Ako má podnikajúca fyzická osoba (ďalej len „podnikateľ“) postupovať pri účtovaní prijatého a poskytnutého daru v sústave jednoduchého účtovníctva, si ďalej ukážeme na príkladoch z podnikateľskej praxe.

Dary, ich charakteristika, druhy darov

Každý dar by mal byť prijatý alebo poskytnutý na základe darovacej zmluvy. Vymedzenie daru upravuje zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len „Občiansky zákonník“) v § 628 až 630. Podľa ustanovení Občianskeho zákonníka darovacou zmluvou darca ponecháva alebo sľubuje bezplatne ponechať obdarovanému majetkový prospech bez toho, aby mal na to právnu povinnosť a obdarovaný tento dar alebo sľub prijíma. Darovacia zmluva musí byť písomná, ak je predmetom daru nehnuteľnosť a pri hnuteľnej veci, ak nedôjde k odovzdaniu a prevzatiu veci pri darovaní. Darovacia zmluva je neplatná, ak sa má plniť až po darcovej smrti.

Darca je povinný pri ponuke daru upozorniť na vady, o ktorých vie. Ak má vec vady, na ktoré darca neupozorní, je obdarovaný oprávnený vec vrátiť. Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.

Základnými znakmi darovacej zmluvy sú:

  • predmet daru,
  • bezplatnosť daru a
  • dobrovoľnosť darovania.

Predmet darovania

Predmetom darovania môže byť čokoľvek. Najčastejšie sú to hnuteľné veci a peniaze, ale nie je možné vylúčiť aj iné možnosti, lebo podľa § 118 Občianskeho zákonníka sú predmetom občianskoprávnych vzťahov veci, pokiaľ to ich povaha pripúšťa, práva ale iné majetkové hodnoty. T. z., že predmetom darovania môže byť okrem hnuteľného majetku a peňazí aj nehnuteľný majetok, spoluvlastnícke podiely k hnuteľným alebo nehnuteľným veciam, byty a nebytové priestory, a pokiaľ ich povaha pripúšťa aj práva alebo iné majetkové hodnoty.

Bezplatnosť darovania

Bezplatnosť darovania znamená, že obdarovaný sa nezaväzuje poskytnúť protihodnotu daru, ktorú je možné vyjadriť v peniazoch. T. z., že za dar nie je možné považovať darovanie s príkazom, aby obdarovaný vykonal alebo nevykonal niečo, čo by malo pre darcu akýkoľvek prospech. Darovacia zmluva môže obsahovať nejaký záväzok obdarovaného na protislužbu v prospech darcu, záväzok však nesmie mať majetkovú hodnotu.

Dobrovoľnosť darovania

Dobrovoľnosť pri darovaní znamená, že darca poskytuje dar z vlastnej vôle bez toho, aby takéto konanie bolo právnou povinnosťou darcu.

Druhy darov

Dary môžu byť prijaté alebo poskytnuté vo forme peňažnej, vecnej alebo vo forme poskytnutých služieb. V podnikateľskej praxi sa môžu niekedy vyskytnúť aj „skryté formy darovania“, kedy sa napríklad výrobky alebo služby predávajú za nižšie ceny ako sú ceny obvyklé, poskytujú sa fiktívne zľavy a podobne.

Prijaté dary

Pre podrobnejšie stanovenie či dar bude podliehať zdaneniu daňou z príjmov fyzických osôb (ďalej „FO“) alebo nie, je nutné pozorne skúmať, kto je darca a kto je obdarovaný, aký je skutočný obsah právneho úkonu a súvislosti darovania.

Daňové hľadisko prijatých darov

Podnikateľ, ktorý prijme dar, by mal vždy počítať s tým, že prijatý dar bude musieť zdaniť. Podľa ustanovenie § 3 ods. 2 písm. a) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) predmetom dane nie je prijatá náhrada oprávnenej osoby podľa osobitných predpisov (napríklad podľa zákona č. 119/1990 Zb. o súdnej rehabilitácií v z. n. p.), príjem získaný vydaním, darovaním alebo dedením nehnuteľnosti, bytu, nebytového priestoru alebo ich častí alebo hnuteľnej vecí, práva alebo inej majetkovej hodnoty okrem príjmu z neho plynúceho a okrem darov poskytnutých v súvislosti s výkonom činnosti podľa § 5 a 6 ZDP.

Poznámka: Príjmami podľa ust. § 5 ZDP sú príjmy zo závislej činnosti. Príjmami podľa § 6 ZDP sú príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z prenájmu a z použitia diela a z použitia umeleckého výkonu.

Z ustanovenia § 3 ods. 2 písm. a) ZDP jednoznačne vyplýva, že dary prijaté v súvislosti s podnikaním sú predmetom dane, t. j., že podnikateľ musí prijatý dar zdaniť.

Účtovanie prijatých darov

Podnikateľ, ktorý účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva (ďalej len „JÚ“) postupuje pri účtovaní jednotlivých hospodárskych operácií podľa ustanovení zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) a opatrenia MF SR č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch a usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“).

Prijatý dar zaúčtuje v súlade s ustanovením § 15 ods. 1 písm. a) zákona o účtovníctve do hlavnej účtovnej knihy JÚ, do peňažného denníka. Do peňažného denníka účtuje podľa § 3 a § 4 Postupov účtovania v JÚ. Spôsob účtovania prijatého daru závisí od formy prijatia a od toho, čo dostane (aký druh majetku). Podnikateľ môže dostať dar:

  • v peňažnej forme,
  • vo vecnej forme a
  • vo forme poskytnutých služieb.

Účtovanie prijatého daru – peňažné prostriedky

Ak podnikateľ prijme dar vo forme peňažných prostriedkov, zaúčtuje do peňažného denníka príjem peňažných prostriedkov v deň prijatia daru ako:

  • príjem peňažných prostriedkov do pokladne alebo na bankový účet (účtuje podľa toho, kde peňažné prostriedky dostal),
  • príjem ovplyvňujúci základ dane (ďalej len „ZD“) v stĺpci „Príjmy celkom“,
  • príjem v druhovom členení príjmov celkom v stĺpci „Ostatné príjmy“.

♦ Príklad č. 1:

Podnikateľ, ktorý podniká ako FO a účtuje v JÚ, dostal finančný dar vo výške 2 220 €. V darovacej zmluve, ktorú podnikateľ uzavrel s darcom je uvedené, že dar je určený na rozvoj podnikateľskej činnosti a nie je určený na súkromné účely podnikateľa. Sumu 2 220 € po podpise darovacej zmluvy pripísala banka podnikateľovi na jeho podnikateľský bankový účet 16. 9. 2015.

Podnikateľ má povinnosť, vzhľadom na ustanovenie § 3 ods. 2 písm. a) ZDP, prijaté finančné prostriedky zdaniť. Príjem daru zaúčtuje do peňažného denníka, podľa § 4 ods. 6 Postupov účtovania v JÚ, ako:

  • príjem peňažných prostriedkov na bankový účet 2 220 €,
  • príjem ovplyvňujúci ZD v stĺpci „Príjmy celkom“ 2 220 €,
  • príjem v druhovom členení príjmov celkom v stĺpci „Ostatné príjmy“ 2 220 €.

Podnikateľ účtuje na základe darovacej zmluvy a výpisu z banky, kde je uvedená prijatá čiastka.

Časť peňažného denníka, rok 2015 (v €)

Por. číslo

Dátum

Názov položky

Peňažné prostriedky

Príjmy ovplyvňujúce ZD

Príjmy

Výdavky

Celkom

Ostatné príjmy

777.

16. 9.

Finančný dar

BU: 2 220

2 220

2 220

Legenda: BU – bankový účet.

* * *

Účtovanie prijatého daru – vecný dar

Vecné dary spočívajú vo vecnom plnení, t. z., že ide o bezodplatné prijatie hmotného alebo nehmotného majetku, nehnuteľnosti a podobne. Darom môže byť aj poskytnuté právo alebo cenný papier. Ak podnikateľ prijme vecný dar, napríklad počítač, tlačiareň, má povinnosť prijatý dar podľa ustanovenia § 3 ods. 2 písm. a) ZDP zdaniť. Príjem daru zaúčtuje do peňažného denníka v cene, ktorá je uvedená v darovacej zmluve. Ak v darovacej zmluve nie je uvedená hodnota daru, podnikateľ ocení prijatý dar cenou obvyklou a zaúčtuje príjem daru.

Príjem vecného daru podnikateľ do peňažného denník neúčtuje v deň, keď dar dostal, lebo neprijal finančné prostriedky. Príjem peňažných prostriedkov do pokladne alebo na bankový účet neúčtuje, pretože takýto stav nenastal. Do peňažného denníka sa podľa § 4 ods. 1 Postupov účtovania v JÚ účtujú len príjmy a výdavky v hotovosti, príjmy a výdavky na bankových účtoch, priebežné položky a uzávierkové účtovné operácie ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.

Prijatie vecného daru zaúčtuje podnikateľ, podľa § 8 ods. 4 písm. a) bod 1a. Postupov účtovania v JÚ, ako uzávierkovú účtovnú operáciu k poslednému dňu účtovného obdobia, t. j. 31. 12. 2015 ako:

  • príjem ovplyvňujúci ZD v stĺpci „Príjmy celkom“,
  • príjem v druhovom členení príjmov celkom v stĺpci „Ostatné príjmy“.

Poznámka: Podľa § 8 ods. 4 písm. a) bod 1 Postupov účtovania v JÚ pri uzavretí účtovných kníh sa v peňažnom denníku účtujú uzávierkové účtovné operácie tak, že sa:
    • zvýšia príjmy o sumy doteraz nezaúčtované v peňažnom denníku, ktoré ovplyvňujú základ dane. Tieto príjmy sa zaúčtujú ako zdaniteľné príjmy do stĺpca „Príjmy celkom“ a do stĺpcov podľa ich členenia.
    • znížia príjmy o sumy, ktoré nepatria do zdaniteľných príjmov, ktoré ovplyvňujú základ dane. Zaúčtujú sa ako zníženie príjmov v stĺpci „Príjmy celkom“ a v stĺpcoch podľa ich druhového členenia.
    • zvýšia výdavky o sumy doteraz nezaúčtované v peňažnom denníku, ktoré sa zaúčtujú do výdavkov ovplyvňujúcich základ dane do stĺpca „Výdavky celkom“ a do stĺpcov podľa ich druhového členenia.
    • znížia výdavky o sumy, ktoré nepatria do výdavkov ovplyvňujúcich základ dane. Zníženie daňových výdavkov sa zaúčtuje do stĺpca „Výdavky celkom“ a do stĺpcov podľa ich druhového členenia.

Ak podnikateľ prijme vecný dar, ktorým je dlhodobý hmotný alebo nehmotný majetok, má povinnosť podľa § 10 ods. 1 Postupov účtovania v JÚ zaúčtovať takýto majetok aj do knihy dlhodobého majetku. Kniha dlhodobého majetku je podľa § 15 ods. 1 písm. d) zákona o účtovníctve pomocná účtovná kniha, ktorú má podnikateľ povinnosť viesť, ak je jej vedenie potrebné na preukázanie a vykazovanie predmetu účtovníctva v účtovnej závierke. V § 6 ods. 6 Postupov účtovania v JÚ je ustanovené, že v knihe dlhodobého majetku sa uvádza:

  1. názov alebo popis dlhodobého majetku, prípadne jeho číselné označenie,
  2. názov alebo popis každej jednotlivej oddeliteľnej súčasti dlhodobého majetku v ocenení podľa § 22 ods. 15 ZDP, pričom sa uvedie aj dátum a rozsah zmien jednotlivých oddeliteľných súčastí dlhodobého majetku, údaj o vstupnej cene a zostatkovej hodnote jednotlivých oddeliteľných súčastí dlhodobého majetku,
  3. dátum obstarania a dátum uvedenia do užívania,
  4. ocenenie podľa § 25 zákona o účtovníctve, odpisový plán účtovných odpisov, ktorý obsahuje sadzbu odpisov, odpisy a účtovnú zostatkovú cenu,
  5. vstupná cena podľa § 25 ZDP, odpisový pán daňových odpisov, ktorý obsahuje odpisovú skupinu, sadzbu daňových odpisov, daňové odpisy, zostatkovú hodnotu podľa ZDP,
  6. dátum a spôsob vyradenia.

♦ Príklad č. 2:

Lekárka, ktorá vykonáva činnosť samostatnej zárobkovej osoby (ďalej len „SZČO“) a účtuje v JÚ, dostala v septembri 2015 od obchodnej spoločnosti dar, ktorým je zdravotnícky prístroj (ďalej len prístroj). Zamestnanci spoločnosti sú pacientmi lekárky, preto podmienkou darcu bolo, aby prístroj bol využívaný pri vyšetrovaní a liečení jeho zamestnancov. Prístroj mal obstarávaciu cenu 6 600 €. Lekárka zaradila prístroj do obchodného majetku (do podnikania) 16. 9. 2015.

Dar vo forme prístroja musí lekárka – podnikateľka zdaniť, lebo dar bude využí

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály