Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie prijatého grantu

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Poskytovanie prostriedkov formou grantu je určené na konkrétny, presne vymedzený účel. Granty sa obvykle poskytujú formou peňažných prostriedkov, pričom pre prijímateľa grantu v čase jeho príjmu ide o cudzí zdroj financovania.

Grant je pojmom v ekonomickej kategórii, ktorý možno definovať ako finančnú podporu pridelenú na realizáciu určitého výskumného alebo pracovného projektu. Z hľadiska zdrojov možno grant definovať ako nenávratné poskytnutie finančných prostriedkov zo strany poskytovateľa príjemcovi grantu na krytie finančných potrieb súvisiacich s financovaním projektu. Poskytovanie prostriedkov formou grantu je určené na konkrétny, presne vymedzený účel. Granty sa obvykle poskytujú formou peňažných prostriedkov, pričom pre prijímateľa grantu v čase jeho príjmu ide o cudzí zdroj financovania. Prijatím grantu zároveň vzniká aj záväzok voči subjektu, ktorý tento grant poskytol. Predmetný záväzok sa u príjemcu grantu vykazuje dovtedy, kým nie je splnená podmienka účelu, na ktorý sa grant poskytol.

Záväzok príjemcu z titulu prijatia grantu sa vyrovnáva len účtovne, t. j. bez pohybu peňažných prostriedkov. K pohybu peňažných prostriedkov pri zúčtovaní grantu dôjde iba v prípade povinnosti vrátiť finančné prostriedky alebo časť finančných prostriedkov. K vráteniu peňažných prostriedkov dochádza pri nesplnení podmienok poskytnutia grantu (alebo, keď suma prijatého grantu prevyšuje výšku jeho skutočného použitia).

účtovného pohľadu možno grant stotožniť s pojmom dotácia, a to z toho dôvodu, že nenávratné finančné príspevky sa v právnych predpisoch upravujúcich účtovanie v sústave podvojného účtovníctva označujú ako dotácie.

Dotácie v účtovníctve delíme na a rozlišujeme podľa toho:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály