Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie prechodu zo sústavy podvojného účtovníctva do sústavy jednoduchého účtovníctva a naopak (2. časť)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Účtovanie prechodu zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva a naopak

Prvá časť príspevku rozoberala účtovanie prechodu zo sústavy jednoduchého (JÚ) účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva (PÚ). Postup prechodu z JÚ do PÚ upravuje § 2 a § 3 opatrenia MF SR č. 21378/2003-92, ktorým sa ustanovuje postup účtovania pri prechode zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva a postup účtovania pri prechode zo sústavy podvojného účtovníctva do sústavy jednoduchého účtovníctva pre podnikateľov a účtovné jednotky, ktoré vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov a ktorým sa mení a dopĺňa opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky zo 17. decembra 2002 č. 23586/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní položiek účtovnej závierky, obsahovom vymedzení položiek a rozsahu údajov určených z účtovnej závierky na zverejnenie pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „opatrenie k prechodu“). Táto časť príspevku sa bude venovať prechodu zo sústavy PÚ do JÚ.

Prechod z PÚ na JÚ je možný, ak:

Podnikateľský subjekt účtujúci v sústave PÚ účtuje dobrovoľne a rozhodne sa zmeniť účtovnú sústavu, pričom spĺňa podmienky na účtovanie v JÚ podľa § 9 zákona o účtovníctve.

Povinnosť účtovať v sústave PÚ podnikateľskému subjektu pominula v zmysle § 9 zákona o účtovníctve napr. v prípade, ak fyzická osoba – podnikateľ už nemá povinnosť byť zapísaná v obchodnom registri.

Poznámka: Podľa § 36 Obchodného zákonníka sú podnikatelia zapísaní v obchodnom registri povinní účtovať v sústave PÚ a v zmysle § 37 Obchodného zákonníka môžu podnikatelia nezapísaní v obchodnom registri účtovať v sústave JÚ.

Podľa § 9 ods. 3 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) prechod zo sústavy PÚ do sústavy JÚ sa uskutočňuje vždy len k prvému dňu účtovného obdobia nasledujúceho po účtovnom období, v ktorom účtovná jednotka zistila skutočnosti, ktoré sú dôvodom na zmenu účtovnej sústavy.

Ak účtovná jednotka zmení v priebehu účtovného obdobia účtovné metódy a zásady, nové účtovné metódy a zásady musí používať od prvého dňa tohto účtovného obdobia. Vyplýva to zo základnej zásady ustanovenej v § 7 ods. 3 zákona o účtovníctve, podľa ktorej účtovná jednotka musí používať v účtovnom období rovnaké účtovné metódy a účtovné zásady.

Účtovanie prechodu zo sústavy podvojného účtovníctva do sústavy jednoduchého účtovníctva

Postup prechodu z PÚ do JÚ upravuje § 4 opatrenia k prechodu, ktorý možno rozdeliť do nasledujúcich krokov:

  • zrušenie účtov, ktorých obsahová náplň v JÚ nemá opodstatnenie, k poslednému dňu účtovného obdobia,
  • uzatvorenie PÚ a zostavenie účtovnej závierky v PÚ k poslednému dňu účtovného obdobia,
  • otvorenie účtovných kníh v JÚ k prvému dňu nasledujúceho účtovného obdobia.

Zrušenie účtov v podvojnom účtovníctve

K poslednému dňu účtovného obdobia v PÚ sa zrušia účty:

  1. časového rozlíšenia,
  2. opravných položiek,
  3. rezerv.

Ide o účty, ktorých obsahová náplň nemá v JÚ opodstatnenie, tzn. o účtovných prípadoch účtovaných na týchto účtoch sa v JÚ neúčtuje.

Účty časového rozlíšenia

V sústave PÚ sa náklady a výnosy účtujú do obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia.

Účtovanie o časovom ­rozlíšení us­tanovuje § 5 a § 56 opatrenia MF SR č. 23054/ 2002–92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“).

Náklady a výdavky, ktoré sa týkajú budúcich účtovných období, sa časovo rozlišujú ako:

  1. náklady budúcich období na účtoch 381 a 382,
  2. výdavky budúcich období na účte 383.

Výnosy a príjmy, ktoré sa týkajú budúcich účtovných období, sa časovo rozlišujú ako:

  1. výnosy budúcich období na účte 384,
  2. príjmy budúcich období na účte 385.

Kritériom na účtovanie účtovných prípadov časového rozlíšenia je skutočnosť, že je známy ich vecný obsah, suma a je určené obdobie, ktorého sa týkajú.

Podľa § 3 ods. 2 zákona o účtovníctve náklady a výnosy účtuje účtovná jednotka v tom účtovnom období, v ktorom vznikli, bez ohľadu na deň ich úhrady, inkasa alebo na deň vyrovnania iným spôsobom. Keďže JÚ je založené na hotovostnom princípe, o nákladoch a výnosoch sa v JÚ neúčtuje. V JÚ sa účtuje o výdavkoch a príjmoch, ktoré podľa § 3 ods. 2 zákona o účtovníctve účtovná jednotka účtuje vždy v tom účtovnom období, v ktorom dôjde k ich úhrade alebo inkasu. Z uvedeného vyplýva, že účty, na ktorých sa účtuje časové rozlíšenie nákladov, výdavkov, výnosov a príjmov je potrebné k poslednému dňu účtovného obdobia v PÚ zrušiť.

Náklady budúcich období – v PÚ sa ako náklady budúcich období účtujú výdavky bežného účtovného obdobia, ktoré sa týkajú nákladov v budúcich obdobiach (napr., nájomné platené dopredu). V PÚ je uskutočnený a účtovaný výdavok, ktorý neovplyvní výsledok hospodárenia v PÚ. V nasledujúcich účtovných obdobiach, ak by účtovná jednotka pokračovala v účtovaní v sústave PÚ, bol by náklad budúcich období zúčtovaný do nákladov, ktorý by ovplyvnil výsledok hospodárenia. Počas vedenia JÚ nebude účtovaný náklad ani výdavok, ktorý by ovplyvnil výsledok hospodárenia v JÚ. Aby bol náklad zahrnutý vo výsledku hospodárenia, musí účtovná jednotka účet nákladov budúcich období zrušiť súvzťažne na ťarchu nákladov.

Výdavky budúcich období – v PÚ sa ako výdavky budúcich období účtujú časovo rozlíšené náklady bežného účtovného obdobia, ktoré sa týkajú výdavkov v určitých budúcich obdobiach (napr., nájomné platené dozadu). Znamená to, že v PÚ je účtovaný náklad, ktorý ovplyvní výsledok hospodárenia. Skutočný výdavok sa uskutočnení v období, s ktorým súvisí, tzn. počas vedenia JÚ, kedy tento výdavok znovu ovplyvní výsledok hospodárenia v JÚ. Preto účtovná jednotka v účtovnom období, v ktorom vedie PÚ, zruší účet výdavkov budúcich období súvzťažne v prospech nákladov. Touto operáciou sa zaistí, aby dopad na výsledok hospodárenia bol nulový, keďže výdavok bude zahrnutý do výsledku hospodárenia počas vedenia JÚ.

Výnosy budúcich období – v PÚ sa ako výnosy budúcich období účtujú príjmy v bežnom účtovnom období, ktoré vecne patria do výnosov v budúcich obdobiach (napr., nájomné prijaté vopred). V PÚ je uskutočnený a účtovaný príjem, ktorý neovplyvní výsledok hospodárenia v PÚ. V nasledujúcich účtovných obdobiach, ak by účtovná jednotka pokračovala v účtovaní v sústave PÚ, bol by výnos budúcich období zúčtovaný do výnosov, ktorý by ovplyvnil výsledok hospodárenia. Počas vedenia JÚ nebude účtovaný výnos ani príjem, ktorý by ovplyvnil výsledok hospodárenia v JÚ. Aby bol výnos zahrnutý vo výsledku hospodárenia, musí účtovná jednotka účet výnosov budúcich období zrušiť súvzťažne v prospech výnosov.

Príjmy budúcich období – v PÚ sa ako príjmy budúcich období účtujú časovo rozlíšené výnosy, ktoré časovo a vecne patria do bežného účtovného obdobia a týkajú sa príjmov v určitých budúcich obdobiach (napr., nájomné prijaté pozadu). V PÚ je účtovaný výnos, ktorý ovplyvní výsledok hospodárenia. Skutočný príjem sa uskutoční v období, s ktorým súvisí, tzn. počas vedenia JÚ, kedy tento príjem znovu ovplyvní výsledok hospodárenia v JÚ. Preto účtovná jednotka v účtovnom období, v ktorom vedie PÚ, zruší účet príjmov budúcich období súvzťažne na ťarchu výnosov. Touto operáciou sa zaistí, aby dopad na výsledok hospodárenia bol nulový, keďže príjem bude zahrnutý do výsledku hospodárenia počas vedenia JÚ.

Prehľad zrušenia účtov časového rozlíšenia

Účet

Vznik MD / D

Zrušenie MD / D

381 – Náklady budúcich období

381 / 221

5xx / 381

382 – Komplexné náklady budúcich období

382 / 655

555 /382

383 – Výdavky budúcich období

5xx / 383

383 / 5xx

384 – Výnosy budúcich období

221 / 384

384 / 6xx

385 – Príjmy budúcich období

385 / 6xx

6xx / 385

Účty opravných položiek

Podľa § 26 ods. 3 zákona o účtovníctve ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, je účtovná jednotka povinná upraviť ocenenie hodnoty majetku, vytvoriť rezervy a odpisovať majetok v súlade s účtovnými zásadami a účtovnými metódami. Podľa § 26 ods. 4 zákona o účtovníctve sa ocenenie majetku upraví opravnými položkami, ak existuje opodstatnený predpoklad zníženia hodnoty majetku pod jeho účtovnú hodnotu. Opravné položky sa zrušia alebo sa zmení ich výška, ak nastane zmena predpokladu zníženia hodnoty. Ustanovenie upravujúce tvorbu opravných položiek sa v zmysle § 26 ods. 7 zákona o účtovníctve nepoužije v sústave JÚ. Z uvedeného dôvodu, pri prechode z PÚ na JÚ je potrebné vytvorené opravné položky k poslednému dňu účtovného obdobia v PÚ zrušiť.

Zásady pre tvorbu a zúčtovanie opravných položiek ustanovuje § 18 Postupov účtovania v PÚ.

Opravné položky sa v PÚ účtujú na nasledujúcich účtoch jednotlivých účtových skupín:

Účtová skupina 09 – Opravné položky k dlhodobému majetku
091 – Opravné položky k dlhodobému nehmotnému majetku
092 – Opravné položky k dlhodobému hmotnému majetku
093 – Opravné položky k nedokončenému dlhodobému nehmotnému majetku
094 – Opravné položky k nedokončenému dlhodobému hmotnému majetku
095 – Opravné položky k poskytnutým preddavkom na dlhodobý majetok
096 – Opravné položky k dlhodobému finančnému majetku

Účtová skupina 19 – Opravné položky k zásobám
191 – Opravné položky k materiálu
192 – Opravné položky k nedokončenej výrobe
193 – Opravné položky k polotovarom vlastnej výroby
194 – Opravné položky k výrobkom
195 – Opravné položky k zvieratám
196 – Opravné položky k tovaru

Účtová skupina 29 – Opravné položky ku krátkodobému finančnému majetku
291 – Opravné položky ku krátkodobému finančnému majetku

Účtová skupina 39 – Opravná položka k zúčtovacím vzťahom a vnútorné zúčtovanie
391 – Opravné položky k pohľadávkam

Prehľad zrušenia opravných položiek (OP)

Účty

Tvorba opravnej položky

MD / D

Zrušenie

MD / D

091– Opravné položky k dlhodobému nehmotnému majetku

553 / 091

091 / 553

092 – Opravné položky k dlhodobému hmotnému majetku

553 / 092

092 / 553

093 – Opravné položky k nedokončenému

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály