Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie prechodu zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva a naopak

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Účtovanie prechodu zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva a naopak

Podľa § 9 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) je účtovná jednotka povinná účtovať v sústave podvojného účtovníctva s výnimkou tých účtovných jednotiek, ktoré môžu účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva.

V sústave jednoduchého účtovníctva môže účtovať:

  1. podnikateľ, ktorému to umožňuje osobitný predpis, ktorým je Obchodný zákonník; v zmysle § 36 Obchodného zákonníka môžu v sústave jednoduchého účtovníctva účtovať podnikatelia, ktorí nie sú zapísaní v obchodnom registri,
  2. fyzická osoba [§ 1 ods. 1 písm. a) bod 3 zákona o účtovníctve, tzn. fyzická osoba, ktorá podniká alebo vykonáva inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazuje svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) s výnimkou fyzických osôb, ktoré vedú daňovú evidenciu podľa ZDP],
  3. občianske združenie, ich organizačné zložky, ktoré majú právnu subjektivitu, organizačné zložky Matice slovenskej, ktoré majú právnu subjektivitu, združenia právnických osôb, spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, neinvestičné fondy, poľovnícke organizácie a neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby; ak nepodnikajú a ak ich príjmy nedosiahli v predchádzajúcom účtovnom období 200 000 €,
  4. cirkev a náboženská spoločnosť, ich orgány a cirkevné inštitúcie, ktoré majú právnu subjektivitu; ak nepodnikajú.

Podľa § 9 ods. 3 zákona o účtovníctve prechod zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva je povinný, ak účtovná jednotka nespĺňa vyššie uvedené podmienky pre účtovanie v sústave jednoduchého účtovníctva. Prechod zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva a zo sústavy podvojného účtovníctva do sústavy jednoduchého účtovníctva sa uskutočňuje vždy len k prvému dňu účtovného obdobia nasledujúceho po účtovnom období, v ktorom účtovná jednotka zistila skutočnosti, ktoré sú dôvodom na zmenu účtovnej sústavy.

Nasledujúci príspevok sa venuje účtovníctvu podnikateľov, pričom pozostáva z dvoch častí. Prvá časť sa zaoberá prechodom z jednoduchého účtovníctva na podvojné účtovníctvo, druhá časť prechodom z podvojného účtovníctva na jednoduché účtovníctvo.

Postup prechodu z jednoduchého účtovníctva podnikateľov do podvojného účtovníctva podnikateľov a prechod z podvojného účtovníctva podnikateľov do jednoduchého účtovníctva podnikateľov upravuje opatrenie MF SR č. 21378/2003-92, ktorým sa ustanovuje postup účtovania pri prechode zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva a postup účtovania pri prechode zo sústavy podvojného účtovníctva do sústavy jednoduchého účtovníctva pre podnikateľov a účtovné jednotky, ktoré vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov a ktorým sa mení a dopĺňa opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky zo 17. decembra 2002 č. 23586/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní položiek účtovnej závierky, obsahovom vymedzení položiek a rozsahu údajov určených z účtovnej závierky na zverejnenie pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „opatrenie k prechodu“).

Uvedené opatrenie k prechodu up­ravuje len účtovné aspekty prechodu. Nerieši úpravy základu dane v období nasledujúcom po zmene sústavy i keď niektoré účtovné operácie zohľadňujú vplyv jednotlivých hospodárskych operácií na výsledok hospodárenia vykázaný v jednotlivých účtovných sústavách.

ZDP obsahuje zmocňovacie ustanovenie § 51, podľa ktorého vydá ministerstvo všeobecne záväzný predpis, ktorý ustanoví postup pri prechode účtovania zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva a naopak z hľadiska ZDP. Tento vykonávací predpis doteraz vydaný nebol. Napriek tomu je potrebné, aby daňovník pri vyčísľovaní základu dane po zmene spôsobu účtovania, dôsledne daňovo posúdil hospodárske operácie, aby nedošlo k ich viacnásobnému vplyvu na základ dane z dôvodu odlišností zisťovania výsledku hospodárenia pri prírastkovom princípe podvojného účtovníctva a hotovostnom princípe jednoduchého účtovníctva.

Účtovanie prechodu zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva

Postup prechodu z JÚ do PÚ upravuje § 2 a § 3 opatrenia k prechodu a možno ho rozdeliť do troch krokov:

  • uzatvorenie JÚ k poslednému dňu bežného účtovného obdobia a zostavenie účtovnej závierky v JÚ,
  • otvorenie účtovných kníh v PÚ k prvému dňu nasledujúceho účtovného obdobia,
  • zaúčtovanie účtovných prípadov, ktoré vyplývajú zo zmeny metódy po otvorení účtovných kníh v PÚ.

Uzatvorenie jednoduchého účtovníctva

Účtovná jednotka na konci účtovného obdobia musí:

  1. skontrolovať účtovné doklady a účtovné knihy, či boli zaúčtované všetky účtovné prípady týkajúce sa uzatváraného účtovného obdobia a opraviť chyby,
  2. vykonať inventarizáciu majetku, záväzkov a zaúčtovať inventarizačné rozdiely,
  3. uzatvoriť účtovné knihy a zostaviť účtovnú závierku.

Postup účtovnej jednotky pri inventarizácii majetku a záväzkov:

  1. Vykonanie inventúry:
    1. fyzickú inventúru ­uskutoční zmeraním, zvážením, prepočítaním alebo iným ­spôsobom, ktorým sa zistí skutočný stav majetku,
    2. dokladovú inventúru vykoná preverením jednotlivých dokladov, z ktorých vznikol alebo z ktorých sa skladá inventúrny stav, resp. zostatok.
  2. Zaznamenanie výsledkov inventúry do inventúrnych súpisov, ktorý musí obsahovať náležitosti podľa § 30 ods. 2 zákona o účtovníctve.
  3. Porovnanie stavu zisteného inventúrou so stavom v účtovníctve a vyčíslenie inventarizačných rozdielov, ktoré sa uvedú v inventarizačnom zápise. Náležitosti inventarizačného zápisu ustanovuje § 30 ods. 3 zákona o účtovníctve.
  4. Zaúčtovanie zistených inventarizačných rozdielov (manka alebo prebytku) v príslušných účtovných knihách a v rámci uzávierkových účtovných operácií (podľa podmienok ZDP).

Inventarizácia by mala byť vykonaná úplne a dôsledne, pretože inventúrne súpisy a inventarizačný zápis budú spolu s účtovnými knihami jednoduchého účtovníctva podkladom, na základe ktorého sa budú otvárať účtovné knihy v PÚ.

Postup uzatvorenia účtovných kníh v JÚ upravuje § 8 opatrenia MF SR č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“), podľa ktorého sa pri uzavretí účtovných kníh:

  1. v peňažnom denníku:
    1. účtujú uzávierkové účtovné operácie,
    2. uvedú súhrnné sumy príjmov a súhrnné sumy výdavkov v členení podľa § 4 ods. 6 Postupov účtovania v JÚ,
    3. uvedie výsledok hospodárenia za účtovné obdobie, ktorým je rozdiel medzi príjmami a výdavkami po zohľadnení uzávierkových účtovných operácií,
  2. v knihe pohľadávok, v knihe záväzkov a v pomocných knihách uvedú súhrnné sumy prírastkov a úbytkov a konečný stav,
  3. označí ukončenie účtovného obdobia, ak sa v účtovných knihách podľa písmena b) bude účtovať aj v nasledujúcom účtovnom období.

Na základe údajov z peňažného denníka, z knihy pohľadávok, z knihy záväzkov, z pomocných kníh a z vykonanej inventarizácie majetku a záväzkov sa zostaví účtovná závierka, ktorej súčasťou je výkaz o príjmov a výdavkoch a výkaz o majetku a záväzkoch.

Otvorenie účtovných kníh v podvojnom účtovníctve

Účtovné knihy v PÚ sa otvoria k prvému dňu účtovného obdobia nasledujúceho po bežnom účtovnom období, v ktorom účtovná jednotka ešte účtovala v sústave JÚ. Pri otvorení účtovných kníh v sústave PÚ sa údaje z účtovných kníh v sústave JÚ účtujú ako začiatočné stavy príslušných účtov vytvorených v rámci účtového rozvrhu so súvzťažným zápisom na ťarchu účtu alebo v prospech účtu 701 – Začiatočný účet súvahový nasledovne:

  1. suma ocenenia jednotlivého dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku zistená podľa § 25 zákona o účtovníctve, zvýšená o prípadné náklady na dokončené technické zhodnotenie tohto majetku sa účtuje ako začiatočný stav príslušných účtoch účtovej skupiny:
    01 – Dlhodobý nehmotný majetok,
    02 – Dlhodobý hmotný majetok – odpisovaný alebo
    03 – Dlhodobý nehmotný majetok – neodpisovaný,
  2. suma odpisov k jednotlivému dlhodobému nehmotnému majetku a jednotlivým zložkám dlhodobého hmotného majetku sa účtuje ako začiatočný stav príslušných účtov účtovej skupiny:
    07 – Oprávky k dlhodobému nehmotnému majetku alebo
    08 – Oprávky k dlhodobému hmotnému majetku,
  3. suma poskytnutých preddavkov na obstaranie jednotlivého dlhodobého majetku sa účtuje ako začiatočný stav účtov účtovej skupiny 05 – Poskytnuté preddavky na dlhodobý majetok,
  4. suma ocenenia jednotlivého dlhodobého finančného majetku okrem poskytnutých dlhodobých pôžičiek sa účtuje ako začiatočný stav na účtoch skupiny 06 – Dlhodobý finančný majetok,
  5. suma obstarávania jednotlivého dlhodobého nehmotného majet­ku, dlhodobého hmotného majetku alebo dlhodobého finančného majetku do času jeho uvedenia do užívania vrátane nedokončeného technického zhodnotenia sa účtuje ako začiatočný stav príslušných účtov účtovej skupiny 04 – Obstaranie dlhodobého majetku,
  6. suma opravnej položky k odplatne nadobudnutému majetku vytvorenej po jeho nadobudnutí v pôvodnej výške sa účtuje ako začiatočný stav účtu 097 – Opravná položka k nadobudnutému majetku a súčet odpisov k nej ako začiatočný stav účtu 098 – Oprávky k opravnej položke k nadobudnutému majetku,
  7. stav zásob sa účtuje ako začiatočný stav na príslušných účtoch účtovej skupiny 11 – Materiál, 12 – Zásoby vlastnej výroby alebo 13 – Tovar,
  8. stav peňažných prostriedkov v pokladni sa účtuje ako začiatočný stav účtu 211 – Pokladnica; stav cenín zistený v pomocnej knihe cenín sa uvedie ako začiatočný stav účtu 213 – Ceniny,
  9. stav peňažných prostriedkov na bankových účtoch sa účtuje ako začiatočný stav účtu 221 – Bankové účty,
  10. stav jednotlivých krátkodobých cenných papierov sa účtuje ako začiatočný stav príslušných účtov účtovej skupiny 25 – Krátkodobý finančný majetok,
  11. stav jednotlivých zmeniek na inkaso sa účtuje ako začiatočný stav na účte 312 – Zmenky na inkaso,
  12. nevyrovnaný rozdiel priebežných položiek peňažného denníka, ktorý vznikol prevodom medzi pokladňou a bankovými účtami alebo prevodom medzi bankovými účtami a pokladňou sa účtuje ako začiatočný stav účtu 261 – Peniaze na ceste,
  13. stav jednotlivých pohľadávok okrem pohľadávok z poskytnutých krátkodobých pôžičiek sa účtuje ako začiatočný stav príslušných účtov účtovej triedy 3,
  14. stav jednotlivých pohľadávok z poskytnutých pôžičiek sa účtuje ako začiatočný stav účtu 067 – Ostatné pôžičky (ak ide o dlhodobú pôžičku), 335 – Pohľadávky voči zamestnancom alebo 378 – Iné pohľadávky (ak ide o krátkodobé pôžičky),
  15. stav jednotlivých záväzkov ok­rem záväzkov z prijatých pôžičiek, z úverov, z rezerv a zo sociálneho fondu sa účtuje ako začiatočný stav príslušných účtov účtovej triedy 3 a 4,
  16. stav jednotlivých rezerv sa účtuje ako začiatočný stav príslušných účtov účtovej skupiny 45 – Rezervy,
  17. stav jednotlivých prijatých pôžičiek a úverov sa účtuje ako začiatočný stav príslušných účtov účtovej triedy 2, 3 a 4,
  18. zostatok jednotlivých výdavkov, ktoré sa z dôvodu časového rozlišovania nezhrnovali na daňové účely ako výdavok na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov, sa účtuje na ťarchu účtu 381 – Náklady budúcich období,
  19. zostatok jednotlivých príjmov, ktoré sa z dôvodu časového rozlíšenia nezahrnovali do základu dane z príjmov, sa účtuje v prospech účtu 384 – Výdavky budúcich období,
  20. stav sociálneho fondu sa účtuje v prospech účtu 472 – Záväzky zo sociálneho fondu.

Rozdiel medzi súčtom syntetických účtov majetku

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály