Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie pohľadávok podľa nových postupov účtovania v jednoduchom účtovníctve (I.)

Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Pohľadávka je právo veriteľa požadovať od dlžníka plnenie určitého záväzku. Dlžník ju má zaplatiť v stanovenej dobe, ktorá je v zmluve dohodnutá. Zaniká vyrovnaním dlhu alebo iným spôsobom vyrovnania, napríklad dohodou o inom spôsobe plnenia, odpustenia dlhu a podobne.


Pohľadávka je právo veriteľa požadovať od dlžníka plnenie určitého záväzku. Dlžník ju má zaplatiť v stanovenej dobe, ktorá je v zmluve dohodnutá. Zaniká vyrovnaním dlhu alebo iným spôsobom vyrovnania, napríklad dohodou o inom spôsobe plnenia, odpustenia dlhu a podobne.
 
Vznik pohľadávky u jedného účastníka obchodného vzťahu je vždy spojený so vznikom záväzku u druhého účastníka obchodného vzťahu. Pohľadávka najčastejšie vzniká z obchodného vzťahu a je súčasťou majetku podnikateľa.
***
Pozn.: Vzťah medzi veriteľom a dlžníkom upravujú najmä Občiansky zákonník a Obchodný zákonník. Napriek uvedenej právnej úprave však obchodné a ani občianske právo pojem pohľadávka nedefinuje. Právna terminológia v súvislosti so záväzkovými právnymi vzťahmi pozná a aplikuje len pojem záväzok.

Pohľadávky z daňového z hľadiska


Pohľadávky je nutné posudzovať z pohľadu na základ dane z príjmov, t. j. podľa jednotlivých ustanovení zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), lebo pohľadávka súvisí s výkonom podnikateľskej činnosti podnikateľa – fyzickej osoby (FO) a príjem z nej je alebo nie je predmetom zdanenia daňou z príjmov FO (napr. DPH, ktorá tvorí u platiteľa DPH časť pohľadávky, pohľadávka z pôžičky a jej úhrada, nadmerný odpočet DPH nie je zdaniteľným príjmom).
 
Ďalším dôvodom, prečo je nutné u podnikajúcej FO (ďalej len „podnikateľ“) dôsledne dbať na jednotlivé ustanovenia ZDP je to, že podnikateľ, ktorý podniká ako FO, v praxi najčastejšie účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva (JÚ). Sústava JÚ je posudzovaná ako účtovníctvo daňové, ktorého výsledkom je základ dane (ZD), t. j. rozdiel medzi zdaniteľnými príjmami a daňovými výdavkami, z ktorého sa počíta daň z príjmov FO, po zohľadnení uzávierkových účtovných operácií.
 
V súvislosti s výkonom podnikateľskej činnosti vznikajú pohľadávky, úhrada ktorých predstavuje v účtovníctve podnikateľa:
  • príjem, ktorý podlieha zdaneniu daňou z príjmov FO,
  • príjem oslobodený od dane z príjmov,
  • príjem, ktorý nie je predmetom dane z príjmov,
  • príjem zdanený zrážkovou daňou.
Pozn.: Podľa ust. § 2 písm. c) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“)  je príjmom peňažné plnenie a nepeňažné plnenie dosiahnuté aj zámenou, ocenené cenami bežne používanými v mieste a čase plnenia alebo spotreby, a to podľa druhu, kvality, prípadne miery opotrebenia predmetného plnenia, ak ZDP neustanovuje inak. Za nepeňažné plnenie FO, ktorá účtuje v sústave JÚ alebo vedie evidenciu podľa § 6 ods. 10 alebo 11, sa považuje aj prijatie zmenky ako platobného prostriedku, ktorou dlžník uhradil pohľadávku veriteľovi, ktorý je FO. Za zdaniteľný príjem sa podľa § 2 písm. h) ZDP považuje príjem, ktorý je predmetom dane a nie je oslobodený od dane podľa ZDP a ani medzinárodnej zmluvy.
 
K pohľadávke sa viažu aj nepriame dane, napríklad  daň z pridanej hodnoty (DPH), lebo DPH tvorí u platiteľa DPH časť pohľadávky.
 
V súvislosti s vymáhaním pohľadávok vznikajú podnikateľovi aj ďalšie výdavky, napríklad odmena alebo provízia za vymáhanie pohľadávok, ak touto činnosťou poveril podnikateľ inú právnickú osobu (PO) alebo FO. Takéto výdavky môže podnikateľ zaúčtovať ako daňové výdavky, ktoré ovplyvňujú ZD len v súlade s ustanovením § 19 ods. 3 písm. p) ZDP. Podľa uvedeného ustanovenia ZDP možno zahrnúť odplaty za vymáhanie pohľadávok do daňových výdavkov najviac do výšky vymoženej pohľadávky.
 
Pozn.: Podľa § 2 písm. i) ZDP daňovým výdavkom je výdavok na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom, zaúčtovaný v účtovníctve daňovníka alebo zaevidovaný v evidencii daňovníka podľa § 6 ods. 11, ak tento zákon neustanovuje inak.
 

Pohľadávky z účtovného hľadiska


Pri vzniku, evidencii, sledovaní a úhrade pohľadávok postupuje podnikateľ – FO, ktorý účtuje v sústave JÚ najmä podľa:
  • zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“),
  • opatrenia Ministerstva financií SR z 13. 12. 2007 č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“).
Pozn.: Postupy účtovania v JÚ (opatrenie MF/27076/2007-74) sú platné od 1. januára 2008. Týmto opatrením sa zrušili pôvodné Postupy účtovania v JÚ (opatrenie MF SR č. 23586/2002-92), ktoré boli platné do 31. 12. 2007.
Pri vedení účtovníctva v sústave JÚ je dôležité viesť evidenciu aj v súlade s ostatnými zákonmi, najmä so ZDP a zákonom č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. – platitelia DPH.
 

Vznik pohľadávok

Vznik a zánik pohľadávky sa účtuje ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu, ktorý je definovaný v § 2 Postupov účtovania v JÚ.
 
Pozn.: Podľa ust. § 2 Postupov účtovania v JÚ dňom uskutočnenia účtovného prípadu je deň splnenia dodávky, platby záväzku, inkasa pohľadávky, započítania pohľadávky, postúpenia pohľadávky, prevzatia dlhu, poskytnutia a prijatia preddavku, úhrady úveru alebo pôžičky poskytnutím nového úveru alebo pôžičky, zistenia manka na majetku a záväzkoch, schodku, prebytku majetku, vkladu do obchodnej spoločnosti a družstva, pohybu majetku vnútri účtovnej jednotky (ÚJ) a deň zistenia ďalších skutočností vyplývajúcich z osobitných predpisov alebo z povahy ÚJ, ktoré sú predmetom účtovníctva a ktoré v ÚJ nastali a ÚJ má k dispozícii potrebné doklady, ktoré dokumentujú tieto skutočnosti.
 
Okamih vzniku pohľadávky je dôležitý pre ich správne zaúčtovanie. Pre vznik pohľadávky v zmluvných vzťahoch je dôležitý okamih splnenia dodávky (teda realizácie plnenia, ktorého protihodnotou je peňažné plnenie v prospech toho, kto plní dodávku).
 
Podkladom pre účtovanie pohľadávok sú doklady, ktoré preukazujú ich vznik. Najčastejšie sú to dodacie listy a dokumenty, odberateľské faktúry ale môžu to byť aj iné doklady, ako napríklad kúpna zmluva, úverová zmluva, zmluva o pôžičke, rozhodnutia súdu, protokol o škode a pod.
 

Pohľadávky vyjadrené v cudzej mene

Podľa ustanovenia § 4 ods. 7 zákona o účtovníctve je ÚJ povinná viesť účtovníctvo a zostavovať účtovnú závierku v peňažných jednotkách slovenskej meny. V prípade pohľadávok vyjadrených v cudzej mene má ÚJ povinnosť účtovať v slovenskej a v cudzej mene. Prepočet cudzej meny na slovenskú menu uskutoční podľa § 24 zákona o účtovníctve a podľa § 21 ods. 3 Postupov účtovania v JÚ kurzom vyhláseným Národnou bankou Slovenska (ďalej len NBS):

  • platným ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu pri vzniku pohľadávky,
  • ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, okrem poskytnutých preddavkov, ktoré sa v zmysle ustanovenia § 21 ods. 4 Postupov účtovania v JÚ (podľa Postupov účtovania v JÚ platných od 1. 1. 2008) neprepočítavajú a v účtovnej závierke sa vykazujú ocenené kurzom, ktorým boli ocenené pri vzniku pohľadávky.
Inkaso pohľadávky v cudzej mene účtuje ÚJ v slovenskej mene a v cudzej mene. Ak je pohľadávka uhradená prevodom na bankový účet vedený v slovenskej mene, ÚJ použije kurz príslušnej banky (banky, kde je účet vedený), t. j. že zaúčtuje sumu, ktorá je uvedená na výpise. Ak je pohľadávka uhradená hotovostnou platbou alebo bankovým prevodom na účet vedený v cudzej mene, ÚJ na prepočet cudzej meny na slovenskú menu použije kurz NBS platný ku dňu inkasa pohľadávky (kurz platný ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu).
 
Pozn.: Kurzový rozdiel, ktorý podnikateľovi –  ÚJ účtujúcej v sústave JÚ vznikne, sa účtuje len v knihe pohľadávok, v peňažnom denníku sa o kurzových rozdieloch vzniknutých pri pohľadávkach neúčtuje.
 

Účtovanie pohľadávok

V sústave JÚ sa vznik pohľadávky účtuje v knihe pohľadávok a úhrada pohľadávky (inkaso) sa účtuje v hlavnej účtovnej knihe JÚ, v peňažnom denníku.
 
Účtovanie v knihe pohľadávok:
Podnikateľ – ÚJ, ktorý účtuje v sústave JÚ, vznik pohľadávky zaúčtuje do knihy pohľadávok, ktorú vedie podľa ustanovenia § 15 ods. 3 zákona o účtovníctve. Kniha pohľadávok patrí medzi účtovné knihy JÚ, ktorá obsahuje najmä údaje o:
a) dlžníkoch,
b) pohľadávkach v peňažnom vyjadrení,
c) poskytnutých preddavkoch,
d) pohľadávkach dane z príjmov,
e) pohľadávkach nepriamych daní,
f)  pohľadávkach voči Sociálnej poisťovni a príslušnej zdravotnej poisťovni.
 
Podľa § 5 ods. 1 a 2 Postupov účtovania v JÚ, ktoré sú platné od 1. 1. 2008, sa v knihe pohľadávok účtujú:
  • pohľadávky z obchodných vzťahov za splnené dodávky výrobkov, tovaru a služieb, napríklad voči odberateľom,
  • pohľadávky z finančných vzťahov, napríklad z úveru, pôžičky,
  • pohľadávky voči zamestnancom, napríklad z pracovnoprávnych vzťahov,
  • pohľadávky z poskytnutých preddavkov,
  • pôžičky poskytnuté ÚJ bez ohľadu na dobu ich splatnosti,
  • zásoby omylom zaslané inej ÚJ s uvedením druhu zásob a ich ocenenia.
Účtovanie v peňažnom denníku:
Do peňažného denníka zaúčtuje podnikateľ úhradu pohľadávky podľa toho, či:
  • príjem z úhrady pohľadávky podlieha zdaneniu daňou z príjmov FO (daňový príjem, zdaniteľný príjem) alebo
  • príjem z úhrady pohľadávky nepodlieha zdaneniu daňou z príjmov FO (nedaňový príjem).
Uvedené platí pre platiteľov DPH aj pre tých, ktorí nie sú registrovaní ako platitelia DPH. Konkrétny postup účtovania u platiteľa DPH je uvedený v príklade č. 2.
 

Účtovanie pohľadávky uhradenej peňažným plnením

V sústave JÚ vzniká príjem až pri úhrade pohľadávky, t. j. pri prijatí peňažných prostriedkov na bankový účet alebo do pokladnice. Vznik pohľadávky a jej úhradu zaúčtuje podnikateľ:
  • v knihe pohľadávok, kde sa zaeviduje minimálne dátum vzniku pohľadávky, dátum úhrady a výška uhradenej peňažnej čiastky,
  • v peňažnom denníku, kde sa zaúčtuje príjem peňažných prostriedkov do pokladnice alebo na bankový účet a podľa druhu pohľadávky ako príjem ovplyvňujúci ZD (napríklad pohľadávky z obchodného styku) alebo ako príjem neovplyvňujúci ZD (napríklad úhrada pohľadávky zo splátky pôžičky, príjem nadmerného odpočtu DPH). Príjem ovplyvňujúci ZD sa podľa § 4 ods. 6 písm. d) Postupov účtovania v JÚ člení na: predaj tovaru, predaj výrobkov a služieb a ostatné príjmy, t. j. ÚJ musí zaúčtovať zdaniteľný príjem aj do jednej z uvedených skupín.
Príklad č. 1:
Podnikateľ p. Stanislav predal  dňa 20. 5. 2008 tovar za 50 000 Sk. S odberateľom tovaru sa dohodol na splatnosti faktúry, ktorú mu pri prevzatí tovaru odovzdal, do 10 dní. Úhradu za tovar vo výške 50 000 Sk mu banka pripísala na bankový účet 30. 5. 2008. Podnikateľ nie je registrovaný ako platiteľ DPH.
P. Stanislav bude účtovať vznik pohľadávky a jej úhradu do knihy pohľadávok a do peňažného denníka.
 
Účtovanie v knihe pohľadávok:
Do knihy pohľadávok zaúčtuje vznik pohľadávky a jej úhradu.
 
Časť knihy pohľadávok, rok 2008:
P. č. 
Dátum
Číslo faktúry
Odberateľ
Suma v Sk
Faktúra
Úhrada
odoslaná
splatná
dátum
forma
25.
20. 5.
2008/20
SLNKO, a. s.
50 000
20. 5.
30. 5.
30. 5.
Legenda: BÚ – bankový účet.
 
Účtovanie v peňažnom denníku:
Do peňažného denníka zaúčtuje p. Stanislav, v súlade s ustanovením § 4 ods. 6 Postupov účtovania v JÚ, úhradu pohľadávky 30. 5. 2008 ako:
  • príjem peňažných prostriedkov na bankovom účte 50 000 Sk (príjem zaúčtuje p. Stanislav na základe účtovného dokladu, ktorým je bankový výpis a faktúra č. 2008/20),
  • príjem ovplyvňujúci ZD v stĺpci Príjmy celkom 50 000 Sk,
  • príjem v druhovom členení príjmov celkom v stĺpci Predaj tovaru v sume 50 000 Sk.
Časť peňažného denníka, rok 2008:
P. č. 
Dátum
Názov položky
Peňažné prostriedky
Príjmy ovplyvňujúce ZD
Príjmy
Výdavky
Celkom
Predaj tovaru
95.
30. 5.
Úhrada FA 2008/20
BÚ: 50 000
 
50 000
50 000
 
***
Príklad č. 2:
Podnikateľka p. Silvia, ktorá je registrovaná ako platiteľka DPH, predala dňa 20. 5. 2008 tovar za 119 000 Sk (ZD = 100 000 Sk, DPH 19 % = = 19 000 Sk). S odberateľom sa dohodla na úhrade v dvoch splátkach takto: do 30. 5. 2008 59 500 Sk a do 10. 6. 2008 59 500 Sk. Odberateľ jej uhradil tovar prevodom na bankový účet 30. 5. 2008 vo výške 60 000 Sk a 11. 6. 2008 vo výške 59 000 Sk.
 
P. Silvia bude účtovať vznik pohľadávky a jej úhradu do knihy pohľadávok a do peňažného denníka. Dňa 30. mája 2008 bola pani Silvii uhradená len čiastočná úhrada pohľadávky, preto by túto skutočnosť mala uviesť v knihe pohľadávok. Do peňažného denníka zaúčtuje len úhradu skutočne prijatej čiastky. Keďže podnikateľka pani Silvia je na daňovom úrade registrovaná ako platiteľka DPH, pri prvej čiastočnej úhrade pohľadávky zaúčtuje do peňažného denníka najskôr úhradu DPH a potom zvyšnú čiastku pohľadávky.
 
Účtovanie v knihe pohľadávok:
Časť knihy pohľadávok, rok 2008:

P. č. 

Dátum

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály