Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie platieb platobnými kartami v jednoduchom účtovníctve

Dátum: Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Platba bankovou platobnou kartou je v súčasnosti jednoduchý a pohodlný spôsob platby, ktorý je rozšírený aj u podnikajúcich fyzických osôb. Platobnú kartu využíva podnikateľ najčastejšie ako bezhotovostnú platbu pri peňažnej úhrade za tovar, materiál alebo za služby.

Platobná karta

Platobná karta je platobný prostriedok bezhotovostného platobného styku, ktorý podnikateľovi umožňuje vyberať hotovosť, napríklad z bankomatu, v pobočke banky a uhrádzať platby za tovar, materiál a služby pomocou platobného terminálu.

Debetná platobná karta

Debetná platobná karta býva obyčajne vydávaná k bežnému účtu podnikateľa, t. z., že pri platbe debetnou platobnou kartou podnikateľ čerpá vlastné finančné prostriedky z bežného podnikateľského účtu. Banka obyčajne stanoví denný limit čerpania a vykonané hospodárske operácie (platby platobnou kartou) sú denné zaúčtované. Čerpanie z účtu je obyčajne povolené maximálne do výšky finančných prostriedkov a výšky dohodnutého denného limitu. Pri niektorých bankových účtoch je povolené čerpanie kontokorentu (úveru). Kontokorent je forma bežného účtu, pri ktorom sa môže podnikateľ dostať do záporného zostatku na účte (debetný zostatok).

Kreditná platobná karta

Kreditná platobná karta umožňuje čerpanie finančných prostriedkov formou úveru bez okamžitej potreby vlastných finančných prostriedkov, t. j. podnikateľ v okamihu úhrady za tovar, materiál alebo za poskytnuté služby čerpá cudzie finančné prostriedky (krátkodobý úver). Kreditná platobná karta má pridelený úverový rámec, ktorého výšku schvaľuje banka. Zúčtovanie pohybov na kreditnej platobnej karte nie je denné, ale obyčajne jedenkrát za mesiac. Splácanie minutých finančných prostriedkov uskutočňuje podnikateľ podľa dohody, ktorú s bankou uzavrel. Pri použití kreditnej platobnej karty čerpá podnikateľ úver, ktorý musí neskôr splatiť. Pri splácaní úveru počas bezúročného obdobia neplatí za vyčerpané finančné prostriedky žiaden úrok.

Rozdiel medzi debetnou a kreditnou platobnou kartou

Pri používaní kreditnej platobnej karty čerpá podnikateľ úver, na rozdiel od debetnej karty, ktorou sa dajú čerpať prostriedky iba do výšky zostatku na účte alebo do výšky povoleného prečerpania na účte (kontokorent). Čerpaný úver je opakujúci sa úver a s každou uskutočnenou splátkou úveru sa úverový limit automaticky obnovuje. Debetná platobná karta musí byť vždy spojená s finančnými prostriedkami, ktoré má podnikateľ na bankovom účte. Pri použití kreditnej karty môže čerpať finančné prostriedky až do výšky, ktorú má s bankou dohodnutú. Veľkou výhodou kreditnej platobnej karty je, že podnikateľ môže získať krátkodobý úver na čokoľvek a bez ručenia, nevýhodou je horšia dostupnosť tejto platobnej karty, lebo banka nevydá kreditnú kartu každému.

Účtovanie platieb platobnými kartami jednoduchom účtovníctve

Podnikateľ, ktorý podniká ako fyzická osoba (ďalej podnikateľ) a využíva pri výkone podnikateľskej činnosti pri platbách platobné karty, je povinný o jednotlivých hospodárskych operáciách, ktoré prebehli pri platbe, viesť predpísanú evidenciu. Ak je podnikateľ účtovnou jednotkou a účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva (ďalej len „JÚ“), je povinný dodržiavať ustanovenia zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) a opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“).

Pri účtovaní platieb platobnou kartou postupuje podľa § 12 ods. 5 Postupov účtovania v JÚ. Platbu platobnou kartou zaúčtuje cez priebežné položky v čase, kedy nastala úhrada platobnou kartou a výdavok na bankovom účte zaúčtuje len ako vysporiadanie priebežnej položky.

Účtovanie v peňažnom denníku

O pohybe peňažných prostriedkov v pokladnici a na bankových účtoch, účtuje podnikateľ, podľa § 4 ods. 2 Postupov účtovania v JÚ, v peňažnom denníku. Peňažný denník je hlavnou účtovnou knihou JÚ. Podnikateľ o pohybe peňažných prostriedkov v pokladnici účtuje v peňažnom denníku v prehľade o peňažných prostriedkov v hotovosti na základe pokladničných dokladov. O pohybe peňažných prostriedkov na účtoch v bankách účtuje v peňažnom denníku v prehľade peňažných prostriedkov na účtoch v bankách podľa výpisov z bankových účtov. Prevod peňažných prostriedkov medzi jednotlivými bankovými účtami a prevod peňažných prostriedkov medzi pokladnicou a bankovým účtom sa účtuje prostredníctvom priebežných položiek. V peňažnom denníku účtuje podnikateľ vždy v eurách.

Podľa § 12 ods. 5 Postupov účtovania v JÚ pri platbe platobnou kartou sa v peňažnom denníku odberateľa účtuje priebežná položka na strane výdavku v sume uhradenej platby a výdavok členení podľa § 4 ods. 6 § písm. e) alebo písm. g). Na základe výpisu z banky sa účtuje v deň zaúčtovania platby výdavok z účtu v banke a priebežná položka na strane príjmu. Účtovanie prostredníctvom priebežných položiek rieši preklenutia časového nesúladu realizácie skutočného výdavku a odpísania peňažných prostriedkov u účtu v banke. Tento nesúlad vzniká pri platbe platobnou kartou vydanou k bežnému účtu a aj pri platbe kreditnou platobnou kartou. Preto je, podľa usmernenia vydaného Finančnou správou, postup účtovania pri platbe platobnou kartou podľa § 12 ods. 5 Postupov účtovania v JÚ možné použiť aj pri platbe kreditnou kartou.

Podnikateľ zaúčtuje do peňažného denníka platbu platobnou kartou takto:

  1. V deň uvedený na potvrdenke, to je deň, kedy platbu platobnou kartou uskutočnil, teda kúpil tovar, materiál, zaplatil za služby alebo kúpil hmotný alebo nehmotný majetok, zaúčtuje v eurách:
    • Výdavok ovplyvňujúci základ dane v stĺpci „Výdavky celkom“ a v druhovom členení výdavkov celkom podľa § 4 ods. 6 písm. g) Postupov účtovania v JÚ, alebo výdavok neovplyvňujúci základ dane v stĺpci „Výdavky neovplyvňujúce základ dane“ podľa § 4 ods. 6 písm. g) Postupov účtovania v JÚ. Výdavok podnikateľ účtuje ako interný účtovný doklad.
    • Interným účtovným dokladom príjem v stĺpci „Priebežné položky“.
  2. V deň uvedený ako zúčtovací deň na bankovom výpise, teda deň, ktorý je uvedený na bankovom výpise ako úhrada, zaúčtuje:
    • výdavok peňažných prostriedkov na bankovom účte v stĺpci „Priebežné položky“.

Poznámka: Príspevok je zameraný na účtovanie platieb bankovými platobnými kartami u podnikateľa, ktorý účtuje v sústave JÚ, so zameraním na účtovanie v hlavnej účtovnej knihe JÚ, v peňažnom denníku. Účtovaniu jednotlivých hospodárskych operácií v knihe pohľadávok, v knihe záväzkov a v ostatných účtovných knihách sa nebudeme venovať.

Priebežné položky

Podľa § 4 ods. 3 Postupov účtovania v JÚ sa priebežné položky účtujú pri prevodoch peňažných prostriedkov medzi pokladnicou a účtom v banke, pri prevodoch medzi pokladnicami a pri prevodoch medzi účtami v bankách. Priebežné položky sa členia na príjem a výdaj a účtujú sa takto:

  • ako príjem sa účtuje priebežná položka pri výdavku peňažných prostriedkov, pri ktorom nie je účtovný doklad o príjme účtovnej jednotke doručený,
  • ako výdavok sa účtuje priebežná položka pri príjme peňažných prostriedkov, pri ktorom nie je účtovný doklad o výdavku.

Účtovanie platieb platobnou kartou za nákup materiálu, tovaru a služieb

Pri účtovaní platieb platobnou kartou za nákup materiálu, tovaru a služieb postupuje podnikateľ podľa § 12 ods. 5 Postupov účtovania v JÚ. Podnikateľ musí správne zaúčtovať daňový výdavok v peňažnom denníku nielen v súlade s § 12 ods. 5 Postupov účtovania v JÚ, ale aj v súlade s § 4 ods. 6 písm. e) Postupov účtovania v JÚ, teda podľa druhu výdavku. Podľa § 4 ods. 6 písm. e) Postupov účtovania v JÚ sa výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov celkom (ďalej len „daňové výdavky“) členia na:

  1. zásoby,
  2. služby,
  3. mzdy,
  4. poistné a príspevky platené za fyzickú osobu (ďalej len „FO“) alebo podnikateľa a poistné a príspevky platené zamestnávateľom za zamestnancov,
  5. tvorba sociálneho fondu,
  6. ostatné výdavky.

Do uvedených stĺpcov peňažného denníka podnikateľ účtuje daňové výdavky, ktoré ovplyvňujú základ dane.

♦ Príklad č. 1:

Podnikateľ, ktorý podniká ako FO a účtuje v sústave JÚ, kúpil 28. 8. 2018 materiál potrebný k výrobe nábytku (ozdobné kovania, lišty, kľučky a podobne) za 880 €. Úhradu vykonal platobnou kartou, ktorú mu banka vystavila k podnikateľskému bankovému účtu. Platbu banka zúčtovala 30. 8. 2018, to znamená, že 30. 8. 2018 mu odpísala z účtu sumu 880 €. Úhradu má uvedenú na bankovom výpise za mesiac august 2018.

Podnikateľ bude považovať výdavok 880 € za daňový výdavok, v zmysle § 2 písm. i) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Pri účtovaní bude postupovať podľa § 12 ods. 5 Postupov účtovania v JÚ, lebo úhradu vykonal platobnou kartou. Nákup materiálu zaúčtuje do peňažného denníka do stĺpca „Zásoby“ podľa § 11 ods. 2 písm. a) Postupov účtovania v JÚ, podľa ktorého sa ako materiál účtujú suroviny, t. j. hmoty, ktoré pri výrobnom procese prechádzajú úplne alebo čiastočne do výrobku a tvoria jeho podstatu.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály