Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie peňažných prostriedkov v cudzej mene od 1. januára 2009

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Do konca roka 2008 sa o eure v SR účtovalo ako o cudzej mene. Od 1. 1. 2009 je euro našou menou a ostatné meny sú cudzie meny. V tomto príspevku uvádzame základné informácie o tom, ako sa má účtovať o peňažných prostriedkoch v cudzej mene (všeobecne a vo valutovej pokladnici a na devízovom účte) po prechode na menu euro.

Do konca roka 2008 sa o eure v SR účtovalo ako o cudzej mene. Od 1. 1. 2009 je euro našou menou a ostatné meny sú cudzie meny. V tomto príspevku uvádzame základné informácie o tom, ako sa má účtovať o peňažných prostriedkoch v cudzej mene (všeobecne a vo valutovej pokladnici a na devízovom účte) po prechode na menu euro.

Peňažné prostriedky sa oceňujú menovitou hodnotou, t. j. cenou (sumou), ktorá je uvedená na peňažných prostriedkoch; pri peňažných prostriedkoch na účte v banke je to cena (suma) uvedená na výpise z bankového účtu.
 
Slovenská republika sa od 1. 1. 2009 stala súčasťou eurozóny. Eurozóna je regionálna oblasť v rámci Európskej únie, ktorú tvoria tie členské štáty Európskej únie, v ktorých spoločnú menovú politiku určuje Európska centrálna banka (European central bank – ECB). Vstup SR do eurozóny spôsobil zavedenie eura, pričom, deň zavedenia eura je dňom prechodu na euro v hotovostnom a bezhotovostnom peňažnom obehu v SR.  Od tohto dňa je slovenská mena nahradená eurom.
 
V súvislosti s prechodom na menu euro boli nahradené pojmy v oblasti peňažných prostriedkov takto:
 
Pojem používaný do 31. 12. 2008
Pojem používaný od 1. 1. 2009
slovenské platidlá, slovenské peniaze, tuzemské peniaze
eurobankovky a euromince
slovenská mena, domáca mena, tuzemská mena
mena euro
slovenská koruna (bez spojenia s určitou peňažnou sumou)
euro
skratka slovenskej koruny „Sk“
symbol eura „€“
alfabetický kód slovenskej koruny „SKK“
(bez spojenia s určitou peňažnou sumou); používa sa v bankách
alfabetický kód meny euro „EUR“

Prepočítací koeficient medzi eurom a slovenskou korunou – konverzný kurz prijatý Radou Európskej únie dňa 8. 7. 2008 je na úrovni:

1 EUR = 30,1260 SKK
1 € = 30,1260 Sk

 Peňažné prostriedky v súčasnosti môže mať účtovná jednotka v eurách a v cudzej mene. Ak má účtovná jednotka peňažné prostriedky v cudzej mene, musí ich mať ocenené v cudzej mene aj v eurách. Účtovná jednotka je povinná viesť účtovníctvo a zostavovať účtovnú závierku v peňažných jednotkách meny euro; ak má peňažné prostriedky v cudzej mene, je o nich povinná účtovať v eurách aj v cudzej mene.

 
Peňažné prostriedky v eurách sa oceňujú menovitou hodnotou v eurách. Peňažné prostriedky v cudzej mene sa oceňujú menovitou hodnotou v cudzej mene a prepočítavajú sa kurzom príslušnej meny a to vždy ku dňu ocenenia. Kurzy cudzích mien sa zverejňujú v kurzových lístkoch. Od 1. 1. 2009 sa vydávajú:
  1. denný kurzový lístok, ktorý vydáva Európska centrálna banka (ECB) a
  2. kurzový lístok cudzích mien, ktorý vydáva Národná banka Slovenska (NBS) a v ktorom sa uvádzajú kurzy tých cudzích mien, pre ktoré nevydáva kurzy ECB.
Denný kurzový lístok Európskej centrálnej banky je zverejňovaný popoludní a platí pre daný deň. NBS preberá tento denný kurzový lístok a zverejňuje na webovej stránke NBS v preklade do slovenského jazyka. Uvádzajú sa v ňom referenčné výmenné kurzy určené a vyhlásené Európskou centrálnou bankou (ďalej len „kurz ECB“).
 
Národná banka Slovenska naďalej vydáva kurzový lístok, z ktorého sú vypustené tie cudzie meny, ktoré sú uvedené v kurzovom lístku ECB, preto sa zverejňuje len ako kurzový lístok vybraných cudzích mien (ďalej len „kurz NBS“).
 
Okrem uvedených dvoch kurzových lístkov vydáva každá banka svoje kurzové lístky, v ktorých uvádza kurzy pre devízy (nákup, predaj) a valuty (nákup, predaj). Podnikateľské účtovné jednotky, ako klienti banky, pracujú aj s kurzami jednotlivých bánk (komerčných); v prípade nákupu alebo predaja cudzej meny prostredníctvom zmenárne, pracujú s kurzom zmenárne.
 
Dňom ocenenia peňažných prostriedkov v cudzej mene je:
  1. deň uskutočnenia účtovného prípadu, ktorým je:
a) deň obstarania cudzej meny (príjem),
b) deň úbytku cudzej meny (výdavok);
  1. deň, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.
Pri oceňovaní peňažných prostriedkov v cudzej mene ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu sa postupuje takto:
  1. pri kúpe (obstaranie) a predaji (úbytok) cudzej meny za menu euro použije účtovná jednotka kurz, za ktorý boli tieto hodnoty nakúpené a predané.
    • Pri kúpe a predaji cudzej meny v hotovosti (v banke, pobočke zahraničnej banky alebo zmenárni, ďalej len „banka“) použije banka kurzový lístok v časti valuty, a to:
      • pri kúpe kurz valuty – predaj (pretože banka účtovnej jednotke cudziu menu predáva; tento kurz vyjadruje počet jednotiek cudzej meny v hotovosti, ktoré banka predá účtovnej jednotke za 1 €) a
      • pri predaji kurz valuty – nákup (pretože banka od účtovnej jednotky cudziu menu kupuje; tento kurz vyjadruje počet jednotiek cudzej meny, ktoré banka kúpi od účtovnej jednotky za 1 €).
        O uvedenej skutočnosti vydá banka účtovnej jednotke potvrdenie, na ktorého základe cudziu menu pri zaúčtovaní ocení.
    • V ostatných prípadoch kúpy a predaja cudzej meny od banky ide o rôzne formy zúčtovacích vzťahov a banka použije kurzový lístok v časti devízy, a to:
      • pri zúčtovacom vzťahu, ktorý má pre účtovnú jednotku vo vzťahu k banke charakter záväzku (napr. úhrada záväzku v cudzej mene z bežného účtu v eurách) kurz devízy – predaj (pretože banka účtovnej jednotke cudziu menu predáva) a
      • pri zúčtovacom vzťahu, ktorý má pre účtovnú jednotku vo vzťahu k banke charakter pohľadávky (napr. inkaso pohľadávky v cudzej mene na bežný účet v eurách) kurz devízy – nákup (pretože banka od účtovnej jednotky cudziu menu kupuje).
        Informáciu o výške úhrady záväzku v cudzej mene a inkasa pohľadávky v cudzej mene v prepočte na euro získa účtovná jednotka z výpisu z bankového účtu.
    • Ak sa predaj alebo kúpa cudzej meny uskutoční za iný kurz ako ponúka banka, pobočka zahraničnej banky alebo zmenáreň v kurzovom lístku, použije sa kurz, ktorý banka, pobočka zahraničnej banky alebo zmenáreň v deň vysporiadania obchodu ponúka za kúpu alebo predaj meny v kurzovom lístku.
    • Ak sa kúpa alebo predaj neuskutočňuje s bankou, pobočkou zahraničnej banky alebo zmenárňou (ale napríklad s obchodným partnerom alebo fyzickou osobou), použije sa kurz určený a vyhlásený ECB alebo NBS v deň predchádzajúci dňu vysporiadania obchodu;
  1. pri prevode peňažných prostriedkov z účtu zriadeného v cudzej mene na účet zriadený v eurách a z účtu zriadeného v eurách na účet zriadený v cudzej mene sa použije kurz, za ktorý boli tieto hodnoty nakúpené alebo predané;
  2. ostatných prípadoch sa použije kurz ECB alebo kurz NBS určený a vyhlásený v deň predchádzajúci dňu uskutočnenia účtovného prípadu.
Ak je to v súlade s požiadavkou verného a pravdivého zobrazenia, môže sa úbytok (výdavok), peňažných prostriedkov v rovnakej cudzej mene v pokladnici účtovnej jednotky, ktorý nie je predajom cudzej meny za euro,oceniť aj cenou zistenou váženým aritmetickým priemerom alebo spôsobom, keď prvá cena na ocenenie prírastku peňažných prostriedkov (príjmu) sa použije ako prvá cena na ocenenie úbytku (výdavku) týchto peňažných prostriedkov.
 
Ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, sa peňažné prostriedky v cudzej mene ocenia kurzom určeným a vyhláseným ECB alebo NBS v deň, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.
 
Kurzové rozdiely zistené pri peňažných prostriedkoch v cudzej mene ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu aj ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, sa účtujú s vplyvom na výsledok hospodárenia (podľa charakteru rozdielu sa považujú za kurzové zisky alebo kurzové straty).
 
Ocenenie peňažných prostriedkov v eurách sa ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, neupravuje, vždy sú ocenené v menovitej hodnote. Reálnosť ocenenia peňažných prostriedkov v cudzej mene ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, sa zabezpečuje ich ocenením kurzom určeným a vyhláseným ECB alebo NBS v deň, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka. Rozdiely vyčíslené porovnaním ocenenia peňažných prostriedkov v cudzej mene v účtovníctve s ocenením ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, sa zaúčtujú ako kurzové rozdiely s vplyvom na výsledok hospodárenia (ako kurzové zisky alebo kurzové straty).
 
Stav a pohyb peňazí sa účtuje v účtovej skupine 21 – Peniaze. Na účte 211 – Pokladnica sa účtuje stav a pohyb peňazí v hotovosti a stav a pohyb ekvivalentov peňažných hotovostí. Analytické účty k účtu 211 – Pokladnica sa vedú podľa jednotlivých mien; pre menu euro sa vedie „Pokladnica EUR“ a pre cudzie meny osobitne pre každú valutu sa vedie príslušná valutová pokladnica (napr. „Pokladnica CZK“, „Pokladnica USD“). Analytické účty sa vedú tiež podľa hmotne zodpovedných osôb; šeky a poukážky na zúčtovanie sa vedú na analytických účtoch podľa druhov aj podľa mien.
 
Príklad č. 1 – Účtovanie valutovej pokladnice:
Účtovná jednotka LENA, s. r. o., účtuje o valutovej pokladnici v CZK. Pohyb českých korún sleduje na analytickom účte 211.2 – Pokladnica CZK; pohyb eur sleduje na analytickom účte 211.1 – Pokladnica EUR. Na začiatku marca mala vo valutovej pokladnici nulový stav, v pokladnici EUR mala stav 100 €. LENA s. r. o., uplatňuje účtovné obdobie hospodársky rok, ktoré sa končí 31. 3. Na základe vnútorného predpisu pri oceňovaní úbytku valút z pokladnice používa kurz ECB vyhlásený v deň predchádzajúci dňu uskutočnenia účtovného prípadu. V súvislosti s účtovaním cudzej meny – české koruny – vznikli v mesiaci marci tieto účtovné prípady:

P. č. 
Dátum
Účtovný doklad
Text
EUR
MD
D
1. 12. 3.
 
Nákup 1 000 Kč v hotovosti v banke:
 
 
 
výdavkový pokladničný doklad
Výdavok eur z pokladnice
Kurz valuty – predaj: 1 euro = 26,204 Kč
Súčasný zápis na analytický účet
 
38,16
 
38,16
 
261
 
 
211
 
211.1
príjmový pokladničný doklad
Príjem českých korún do pokladnice
Kurz valuty – predaj: 1 euro = 26,204 Kč
Súčasný zápis na analytický účet
 
 
38,16
38,16
 
 
211
211.2
 
 
261
 
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály