Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie o zmenkách

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Zmenky sú cennými papiermi a zároveň modernými platobnými nástrojmi trhovej ekonomiky, ako aj jedným z najpoužívanejších zabezpečovacích prostriedkov v bankovom sektore pri poskytovaní úverov. Zmenka je cenný papier (listina) spísaná v presne stanovenej forme, z ktorej vyplýva na jednej strane bezpodmienečný písomný záväzok dlžníka zaplatiť sumu uvedenú na zmenke a na druhej strane nepochybné právo majiteľa zmenky požadovať v stanovenom termíne túto úhradu.


Zmenky sú cennými papiermi a zároveň modernými platobnými nástrojmi trhovej ekonomiky, ako aj jedným z najpoužíva- nejších zabezpečovacích prostriedkov v bankovom sektore pri poskytovaní úverov. Zmenka je cenný papier (listina) spísaná v presne stanovenej forme, z ktorej vyplýva na jednej strane bezpodmienečný písomný záväzok dlžníka zaplatiť sumu uvedenú na zmenke a na druhej strane nepochybné právo majiteľa zmenky požadovať v stanovenom termíne túto úhradu. Splniť túto pohľadávku (zaplatiť) sa zaväzuje osoba, ktorá na listine písomne svoju povinnosť vyznačila a potvrdila svojím podpisom. Ide teda o bezpodmienečný a nesporný peňažný záväzok zaplatiť majiteľovi zmenky v určitý deň a na určitom mieste dlžnú peňažnú sumu. Zmenka musí jednoznačne obsahovať náležitosti, ktoré definuje zákon zmenkový a šekový. Zmenka môže byť vystavená na predtlačenom formulári, na čistom papieri a pod. Zákon nepredpisuje spôsob písania (rukou, písacím strojom, tlačiarňou atď.) a pre zasahovanie zákona nemajú tieto formálne záležitosti právny význam.
 
Podľa spôsobu vystavenia sa zmenky delia na vlastné zmenky a cudzie zmenky. Vlastná zmenka (sola zmenka) obsahuje sľub zaplatiť. Vystavovateľ zmenky sa sám zaväzuje zaplatiť určitú čiastku v presne stanovenej dobe (stanovený deň, v dobe splatnosti záväzku). V prípade vlastnej zmenky je vystaviteľ zmenky zároveň dlžníkom (nazýva sa aj „trasant“) a majiteľ zmenky je veriteľom. Zmenkový dlžník zodpovedá za zaplatenie zmenky remitentovi. Cudzia zmenka (trata), ktorou vystaviteľ prikazuje inej osobe (trasátovi), aby zaplatila určitú čiastku v presne stanovený deň (v dobe splatnosti záväzku) osobe označenej v rade takejto listiny, t. j. oprávnenému majiteľovi zmenky. V prípade cudzej zmenky sa používajú aj názvy vystaviteľ zmenky = trasant (hlavný dlžník), zmenečník = vedľajší dlžník (platiteľ), veriteľ = remitent.
 
Účtovanie o zmenkách je upravené v § 15 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“). Zmenky sú podľa § 14 ods. 5 Postupov účtovania v PÚ považované za dlhové cenné papiere. O zmenkách sa v zásade účtuje dvojakým spôsobom:
  • ako o pohľadávkach a záväzkoch v účtovej triede (ÚT) 3 a 4 vtedy, ak je zmenka platobným prostriedkom,
  • ako o finanènom majetku v úètovej skupine (ÚS) 06 – Dlhodobý finančný majetok a 25 – Krátkodobý finanèný majetok v závislosti od doby splatnosti.


Zmenky ako platobný prostriedok (tovarové zmenky)


Tovarové zmenky plnia funkciu úverového platobného prostriedku, ide o tzv. dodávateľský úver. Z účtovného hľadiska ide o zmenkové pohľadávky a zmenkové záväzky, a tak sa o nich aj účtuje na
samostatných úètoch v ÚT 3 – Zúčtovacie vzťahy.
 
Zmenky ako cenné papiere sa oceňujú podľa § 25 ods. 1 písm. a) zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) obstarávacou cenou, pričom obstarávacou cenou tovarovej zmenky je hodnota pohľadávky. Tovarové zmenky prijaté ako platidlo sa v účtovníctve veriteľa sa účtujú na účte 312 – Zmenky na inkaso aj vtedy, ak ide o dlhodobé zmenky s lehotou splatnosti nad 1 rok s tým, že sa na analytických účtoch sledujú oddelene. V zmysle § 15 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ hodnota účtu 312 – Zmenky na inkaso sa zvyšuje o dosahovaný úrokový výnos. Úrokový výnos zo zmenky môže byť:
  • zahrnutý do zmenkovej sumy, t. j. je súčasťou menovitej hodnoty zmenky; zmenka má na účely účtovania znaky diskontovaného cenného papiera,
  • vyjadrený tzv. úrokovou doložkou, ktorou je zmenka opatrená, čo môže byť napríklad pri vistazmenkách (zmenky, v ktorých nie je uvedený údaj splatnosti, sa pokladajú za zmenku na videnie; zmenka je splatná kedykoľvek pri predložení zmenky do jedného roka odo dňa vystavenia zmenky).
Úrokový výnos sa zaznamenáva na analytický účet k príslušnému účtu cenných papierov a v prospech účtu ÚS 66 – Finančné výnosy. O úrokovom výnose sa účtuje v priebehu doby, ktorá uplynie medzi obstaraním cenného papiera a jeho splatnosťou vo vecnej a časovej súvislosti. V prípade zmeniek sa teda hodnota zmenkovej pohľadávky na účte 312 zvyšuje o úrokový výnos účtovaný v prospech účtu 662 – Úroky.
 
Prijatím zmenky na inkaso sa mení u dodávateľa pohľadávka z obchodného vzťahu zaúčtovaná na účte 311 na zmenkovú pohľadávku, ktorá sa účtuje na účte 312. Rozdiel medzi sumou pohľadávky z obchodného vzťahu na účte 311 a hodnotou zmenky predstavuje pre zmenkového veriteľa (remitenta) výnosový úrok, ktorý sa účtuje na účte 662. Úrok je potrebné časovo rozlíšiť, pokiaľ splatnosť zmenky presahuje bežné účtovné obdobie.
 
So zmenkami na inkaso môže ich majiteľ (remitent) nakladať rôznymi spôsobmi:
  1. Zmenku si ponechá a v okamihu splatnosti ju predloží na inkaso vystaviteľovi (ak ide o vlastnú zmenku), alebo osobe, ktorá má platiť – zmenečníkovi (ak ide o cudziu zmenku). Prijatá zmenka sa zaúčtuje na ťarchu účtu 312 a v prospech účtu 311. Zmenkový úrok sa zaúčtuje v prospech účtu 662 v časovej a vecnej súvislosti s účtovným obdobím. Úhrada zmenky zmenkovým dlžníkom sa zaúčtuje v prospech účtu 312 a na ťarchu účtu 221.
  2. Zmenku predloží na eskont banke, ktorá na prijatú zmenku poskytne remitentovi eskontný úver. Remitent tak získa pred lehotou splatnosti zmenky peňažné prostriedky. Banka z poskytnutého úveru si uplatní úrok, ktorý je finančným nákladom účtovej jednotky. Odovzdanie zmenky banke na eskont sa zaúčtuje na ťarchu účtu 313 – Pohľadávky za eskontované cenné papiere a v prospech účtu 312. Poskytnutie úveru sa zaúčtuje v pros- pech účtu 232 – Eskontné úvery so súvzťažným zápisom na ťarchu účtov 221 562. Eskontný úver sa splatí dňom úhrady zmenky zmenkovým dlžníkom.
  3. Zmenku predá, t. j. odplatne prevedie na tretiu osobu a získa peňažné prostriedky pred lehotou splatnosti zmenky. Predaj zmeniek sa účtuje ako postúpenie pohľadávok na účtoch 546 646. Predajom zmenky však zostáva účtovnej jednotke záväzok z ručenia zmenky, ktorý sa sleduje na podsúvahovom účte.
  4. Použije zmenku na úhradu svojich záväzkov, t. j. prevedie zmenku rubopisom na indosatára (nadobúdateľa). Účtovná jednotka sa stáva indosantom a zostáva jej ručiteľský záväzok z prevedenej (indosovanej) zmenky. Úhrada záväzku sa účtuje priamo na ťarchu účtu 321 a v prospech účtu 312.
V účtovníctve zmenkového dlžníka sa účtuje o uvedenej zmenke v prospech účtu 322 – Zmenky na úhradu (o zmenkovom záväzku z krátkodobej zmenky) alebo 478 – Dlhodobé zmenky na úhradu. Podľa § 50 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ na účte 322 sa účtujú vydané vlastné zmenky a akceptované cudzie zmenky pri ich použití na uspokojenie záväzku voči dodávateľovi, pri ktorom zmenkový záväzok pre účtovnú jednotku je najviac jeden rok. Podľa § 61 ods. 11 Pos- tupov účtovania v PÚ na účte 478 sa účtujú vlastné zmenky a akceptované cudzie zmenky.
 
Vystavením vlastnej zmenky (ako trasant) alebo akceptáciou cudzej zmenky (ako zmenečník) odberateľ uhrádza svoje záväzky voči dodávateľom alebo iným veriteľom. Zmenkou sa tak zaväzuje zaplatiť v deň jej splatnosti zmenkovému veriteľovi zmenkovú hodnotu. Záväzok z obchodného vzťahu na účte 321 sa teda nahradí záväzkom zmenkovým. Rozdiel medzi sumou obchodného záväzku na účte 321 a hodnotou zmenky predstavuje pre zmenečníka nákladový úrok účtovaný na účte 562. Úrok je potrebné časovo rozlíšiť, pokiaľ splatnosť zmenky presahuje bežné účtovné obdobie. Prevod záväzku z obchodného vzťahu na zmenkový záväzok sa zaúčtuje na ťarchu účtu 321 a v prospech účtu 322 so súčasným zaúčtovaním úroku na ťarchu účtu 562 v časovej a vecnej súvislosti s účtovným obdobím. Úhrada splatnej zmenky sa zaúčtuje na ťarchu účtu 322 a v prospech bankového účtu alebo bankového úveru.
 
Príklad č. 1 – Vlastná zmenka:
Dodávateľ A dodal odberateľovi B výrobky. Podnikateľ B nemal dostatok finančných prostriedkov, a preto mu so súhlasom dodávateľa zaplatil vlast- nou krátkodobou zmenkou. Zmenkovú sumu zvýšil o 8 % úroku zo sumy pohľadávky. Zmenka bola vydaná 15. 11. 2006, splatná 15. 2. 2007.

Hodnota pohľadávky bola 595 000 Sk.
Menovitá hodnota zmenky je (595 000 + + 35 000) = 630 000 Sk.
Dosiahnutý úrokový výnos zo zmenky ku dňu uzatvárania účtovných kníh je (35 000 / 92 dní) x 46 = 17 500 Sk.

A. Účtovanie u dodávateľa – veriteľa:

P. č.
Text
Suma v Sk
MD
D
 1
Faktúra za dodané výrobky:
– dohodnutá cena
500 000
 
601
– 19 % DPH
 95 000
 
343
– celková fakturovaná suma
595 000
311
 
 2
Prijatie vlastnej zmenky od odberateľa (dlžníka) – v ocenení pohľadávky
595 000
312
311
 3
Zvýšenie ocenenia zmenky k 31. 12. 2006 o dosiahnutý výnosový úrok
 17 500
312
662
 4
Zaplatenie zmenkovej sumy v dobe splatnosti:
– inkasovaná suma
630 000
221
 
– zánik zmenkovej pohľadávky
612 500
 
312
– výnosový úrok vzťahujúci sa na rok 2007
 17 500
 
662
 

B. Účtovanie u odberateľa – dlžníka:

P. č.
Text
Suma v Sk
MD
D
 1
Faktúra za dodaný tovar:
– dohodnutá cena
500 000
132
 
– 19 % DPH
 95 000
343
 
– celková fakturovaná suma
595 000
 
321
 2
Úhrada záväzku vlastnou zmenkou – v ocenení záväzku
595 000
321
322
 3
Zvýšenie hodnoty zmenkového záväzku k 31. 12. 2006 o vzniknutý nákladový úrok
 17 500
562
322
  4
Zaplatenie zmenky v dobe splatnosti:
– zmenková suma
 630 000
 
221
– zánik zmenkového záväzku
612 500
322
 
– nákladový úrok vzťahujúci sa na rok 2007
 17 500
562
 
 

Príklad č. 2 – Cudzia zmenka:
Podnikateľ A dodal podnikateľovi B tovar v sume 300 000 + 19 % DPH = = 357 000 Sk. Podnikateľ B dodal podnikateľovi C prístroje v sume 480 000 + 19 % DPH = 571 200 Sk. Podnikateľ B vystavil v prospech podnikateľa A cudziu zmenku na podnikateľa C, ktorý ju akceptoval za nasledovných podmienok:
  • Dátum vystavenia cudzej zmenky: 15. 8. 2004.
  • Zmenka je splatná do 7 dní po videní v hotovosti v banke podnikateľa A.
  • Úrok zo zmenky je v pevnej sume 3 000 Sk.
  • Menovitá hodnota zmenky je suma 360 000 Sk.

A. Účtovanie u podnikateľa A:

P. č.
Text
Suma v Sk
MD
D
 1
Faktúra za dodaný tovar subjektu B:
– dohodnutá cena
300 000
 
601
– 19 % DPH
 57 000
 
343
– celková fakturovaná suma
357 000
311
 
 2
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály