Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie o zmarených investíciách

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Zmarené investície možno definovať ako prevádzkovú škodu, ktorá ovplyvňuje výsledok hospodárenia z hospodárskej činnosti. Zmarené investície rovnako ako manká, schodky a z rôznych dôvodov vzniknuté škody v podmienkach účtovných jednotiek sa považujú z účtovného hľadiska za mimoriadny úbytok majetku, ktorý vzniká ako neželaný jav v rámci výkonu hospodárskej činnosti. Zmarená investícia tak ako vznik manka a škody znamená pre účtovnú jednotku majetkovú ujmu, resp. škodovú udalosť. Z ust. § 68 ods. 8 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva možno odvodiť, že zmarenými investíciami treba rozumieť rozhodnutie o zrušení prác na príprave alebo rozostavaní obstarávaného dlhodobého majetku.


Zmarené investície možno definovať ako prevádzkovú škodu, ktorá ovplyvňuje výsledok hospodárenia z hospodárskej činnosti. Zmarené investície rovnako ako manká, schodky a z rôznych dôvodov vzniknuté škody v podmienkach účtovných jednotiek sa považujú z účtovného hľadiska za mimoriadny úbytok majetku, ktorý vzniká ako neželaný jav v rámci výkonu hospodárskej činnosti. Zmarená investícia tak ako vznik manka a škody znamená pre účtovnú jednotku majetkovú ujmu, resp. škodovú udalosť. Z ust. § 68 ods. 8 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) možno odvodiť, že zmarenými investíciami treba rozumieť rozhodnutie o zrušení prác na príprave alebo rozostavaní obstarávaného dlhodobého majetku.

Príklad č. 1:
Spoločnosť s r. o. si nechala vypracovať na budovu svojho sídla viacero architektonických plánov prestavby, ktoré boli účtované na účet 042 – Obstaranie dlhodobého hmotného majetku. Vedenie spoločnosti rozhodlo, že jedna z týchto štúdií sa bude realizovať. Ako treba účtovne postupovať v súvislosti s ostatnými variantmi riešenia, ktoré sa nebudú realizovať? Ide o zmarenú investíciu?

Ak vedenie spoločnosti rozhodlo o realizácii investície podľa jednej z alternatív riešenia, ktoré si spoločnosť dala spracovať, pričom však nedošlo k zrušeniu pripravovanej investície, v prípade ostatných (neúspešných) štúdií nepôjde o zmarenú investíciu. Do obstarávacej ceny investície budú v súlade s § 35 ods. 1 písm. b) Postupov účtovania v PÚ budú teda vstupovať náklady na vypracovanie všetkých štúdií.
***
 
Príklad č. 2:
Spoločnosť si objednala projekt na realizáciu prístavby k svojmu podnikateľskému objektu. Projekčné práce boli dodávateľom vykonané a faktúra za projekt bola v tom istom roku aj uhradená. Do konca roku sa však nezačalo s výstavbou, keďže vedenie spoločnosti rozhodlo o tom, že z finančných dôvodov sa prístavba nebude realizovať. Projekt bol zaúčtovaný na účet 012 a zároveň bol uplatnený za príslušný rok aj daňový odpis. Je tento postup správny? Údajne projekt nebude nehmotným majetkom, a preto nie je možné odpisovať ho.

Pri odpovedi na otázku je potrebné vychádzať predovšetkým z § 35 Postupov účtovania v PÚ. Náklady na spracovanie projektu boli totiž vynaložené v súvislosti so zámerom obstarať stavebnú prístavbu k stavebnému podnikateľskému objektu. V zmysle § 35 ods. 1 písm. b) Postupov účtovania v PÚ na účte 042 – Obstaranie dlhodobého hmotného majetku sa účtuje obstarávaný dlhodobý hmotný majetok do času jeho uvedenia do užívania vrátane výdavkov súvisiacich s jeho obstaraním, medzi ktoré patria aj projektové práce. Projekt prístavby teda nemal byť účtovaný na účte 012 – Aktivované náklady na vývoj, ale na ťarchu účtu 042. Po rozhodnutí vedenia spoločnosti o nerealizovaní výstavby vynaložené náklady na projekt mali byť jednorazovo zaúčtované do nákladov ako tzv. zmarená investícia. Daňová uznateľnosť týchto výdavkov sa následne musí posúdiť v závislosti od toho, či projekt bude alebo nebude použitý na dosiahnutie, zabezpečenie alebo udržanie zdaniteľných príjmov spoločnosti. Vykonanie odpisu a jeho zahrnutie do daňových výdavkov preto nebolo správne.
***
 

Zmarené investície v podvojnom účtovníctve

Podľa § 68 ods. 8 Postupov účtovania v PÚ okrem iného platí, že pri rozhodnutí o zrušení pripravovanej alebo rozostavanej investície sumy vzťahujúce sa na tento účtovný prípad a zaúčtované na účte 041 – Obstaranie dlhodobého nehmotného majetku a na účte 042 – Obstaranie dlhodobého hmotného majetku sa jednorazovo odpíšu na ťarchu účtu 549 – Manká a škody, a to v deň rozhodnutia o zrušení prác na obstarávaní dlhodobého majetku, ak ide o škodu. V ostatných prípadoch, t. j. ak nejde o škodu, je potrebné zaúčtovať ich na účet 548 – Ostatné náklady na hospodársku činnosť. Uvedené rovnako vyplýva aj z ust. § 36 ods. 6 Postupov účtovania v PÚ. Je potrebné dôsledne posúdiť, aké sú dôvody zrušenia investície a či ide o jej trvalé zrušenie. Pokiaľ by nedochádzalo k trvalému ukončeniu investičných prác, ale účtovná jednotka uvažuje pokračovaní investície v budúcnosti, je potrebné ponechať dosiaľ investované náklady na účte 041, resp. 042.
P. č.
Účtovné prípady
MD
D
1
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály