Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie návratných krátkodobých cudzích zdrojov financovania v sústave podvojného účtovníctva

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo Zo seriálu: Účtovanie návratných krátkodobých cudzích zdrojov financovania v sústave podvojného účtovníctva

Najčastejším problémom účtovných jednotiek v ich podnikateľskej činnosti v súčasnosti, je nedostatok finančných prostriedkov na úhradu splatných záväzkov, nákup jednotlivých zložiek majetku a úhradu prevádzkových nákladov. Tento nedostatok vlastných zdrojov podnikatelia riešia získaním zdrojov majetku z vonkajšieho prostredia účtovnej jednotky, ktoré preto nazývame cudzie zdroje majetku. Cudzie zdroje, ktoré predstavujú návratné zdroje financovania majetku účtovnej jednotky, môžeme všeobecne nazvať finančné záväzky v prípade, ak ich poskytnutie aj ich následné vrátenie je v peňažnej podobe.

Z hľadiska poskytovateľa návratných finančných prostriedkov rozlišujeme finančné záväzky na:

  1. bankové úvery – ak sú získané od právnickej účtovnej jednotky – banky (kde je veriteľom banka, príp. pobočka zahraničnej banky, t. j. akciová spoločnosť, ktorá má povolenie NBS pôsobiť ako banka),
  2. finančné výpomoci – ak sú získané od inej právnickej, respektíve fyzickej účtovnej jednotky (kde je veriteľom fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá nemá povolenie NBS pôsobiť ako banka).

V závislosti od doby splatnosti rozlišujeme finančné záväzky na:

  1. krátkodobé finančné záväzky (s dobou splatnosti do jedného roka, vrátane jedného roka) a
  2. dlhodobé finančné záväzky (s dobou splatnosti dlhšou ako jeden rok).

Bankové úvery a finančné výpomoci patria k cudzím zdrojom majetku, ktoré účtovná jednotka musí veriteľovi vrátiť v dohodnutom čase a výške, preto patria k finančným záväzkom. Finančnými záväzkami sa rozumejú zúčtovacie vzťahy, ktoré vznikli pri získavaní peňažných prostriedkov z vonkajšieho prostredia účtovnej jednotky, resp., krátkodobého finančného majetku, ktoré musia byť uhradené, resp., vyrovnané iným spôsobom.

V širšom zmysle možno za určitú formu finančnej výpomoci považovať aj predaj tovaru alebo služby na faktúru, kde dodávateľ na dobu do splatnosti faktúry poskytuje odberateľovi príležitosť používať splatnú sumu faktúry na iné účely, na rozdiel od platby v hotovosti, kedy ide hneď o úbytok peňažných prostriedkov z majetku účtovnej jednotky. V tomto prípade ide o krátkodobú výpomoc, pri dohode formou zmluvy je možné dodávateľsko-odberateľské vzťahy upraviť aj tak, aby z nich vyplynula dlhodobá finančná výpomoc, to je však možné iba v mimoriadnych prípadoch, kedy sa splatnosť záväzku vyplývajúceho z obchodnej zmluvy dohodne na dobu dlhšiu ako jeden rok, pričom s tým musia súhlasiť obe zmluvné strany. V týchto prípadoch dodávateľ pôsobí ako veriteľ a odberateľ ako dlžník. Málokedy však účtovné jednotky pristupujú k takémuto predĺženiu doby splatnosti záväzku z obchodnej zmluvy, väčšinou využívajú inú formu poskytnutia finančnej výpomoci, napr. formou pôžičky alebo zmenky.

V užšom zmysle za finančné záväzky považujeme tie záväzky – bankové úvery a finančné výpomoci, ktorých vznik súvisí s tokom peňažných prostriedkov pri ich čerpaní aj pri ich následnom splácaní. K finančným záväzkom, ktorých existencia je podložená vystavenými cennými papiermi patria zmenky a vlastné dlhopisy.

Z hľadiska podmienok a účelu čerpaného úveru a finančnej výpomoci existuje nespočetné množstvo variantov – predovšetkým finančných výpomocí, ktoré sú upravované dvojstrannými zmluvami (medzi veriteľom a dlžníkom) zostavenými na základe Obchodného zákonníka, príp. Občianskeho zákonníka. Bankové úvery a podmienky ich poskytovania vychádzajú z individuálnych obchodných podmienok príslušnej komerčnej banky a úverových zmlúv vyhotovených pre konkrétneho úverového dlžníka.

Podľa úverových podmienok bankových úverov, ktoré poskytujú možnosť získania návratných finančných prostriedkov rozlišujeme:

  1. Jednotlivý úver – kde je v úverovej zmluve uvedená možnosť čerpania úveru do výšky uvedenej sumy ako aj spôsob jeho splácania. Každý ďalší úver si vyžaduje znovu proces schvaľovania a vypracovanie novej úverovej zmluvy s konkrétnymi úverovými podmienkami pre tento bankový úver. Ide o neopakovateľný a neobnoviteľný úver buď dlhodobého alebo krátkodobého charakteru.
  2. Revolvingový úver – kde je v úverovej zmluve uvedená možnosť čerpania úveru opakovane, ide o automaticky obnovovaný úver s rovnakými podmienkami vyplývajúcimi z úverovej zmluvy, ktorú nie je potrebné pri ďalšom čerpaní znovu schvaľovať. Ide o dlhodobý, opakovateľný a obnoviteľný úver.

Príkladom takéhoto úveru je kreditná karta, na ktorej má dlžník dohodnutý určitý finančný limit. Každým nákupom sa táto suma znižuje, každou splátkou sa naopak disponibilné prostriedky na nákup ďalšieho tovaru na úver zvyšujú. Po uplynutí dojednanej lehoty pokračuje úverový vzťah s rovnakými podmienkami (napr. kontokorentný úver, kreditná karta).

Na financovanie krátkodobej potreby finančných prostriedkov podnikov existuje najviac možností poskytovaných úverov – banky poskytujú rôzne druhy úverov, ktorých poskytovanie, čerpanie a splácanie je riadené obchodnými podmienkami príslušnej komerčnej banky. K takýmto úverom poskytovaným komerčnými bankami patria napríklad tieto úvery:

  • Úver na obežné prostriedky – finančne možno z neho uhrádzať záväzky do lehoty splatnosti na presne, resp. vo vybraných prípadoch bližšie určené záväzky (faktúrami, kúpnou ­zmluvou a pod.), prípadne na záväzky bez bližšieho určenia, pohľadávky a zásoby obchodného a výrobného charakteru.
  • Revolvingový úver na zásoby – je charakteristický tým, že banka sa zaväzuje v zmluve o úvere tento úver ku dňu splatnosti znovu obnoviť (revolvovať) pri splnení vopred stanovených podmienok, osobitne tých, podľa ktorých predovšetkým výška obratu prechádzajúca účtami v banke by mala presahovať výšku dohodnutého úveru. Je to krátkodobá forma financovania, pri ktorej sú predmetom úverovania opakujúce sa potreby krytia obežného majetku. Úverový limit môže dosiahnuť maximálne objem rovnajúci sa súčtu stavu zásob a pohľadávok do lehoty splatnosti (podľa účelu úveru) v bilancii klienta, ako aj v jeho projekcii na obdobie, na ktoré je uzatvorený.
  • Kontokorentný úverje to spôsob krátkodobého financovania formou stanovenia úverového limitu na bežnom účte klienta, ktorý takto nadobúda kreditno-debetný charakter. Tento úver nemá stanovený plán čerpania ani splácania. Čerpanie sa uskutočňuje na základe platobných príkazov klienta a splácanie sa realizuje priebežne z príjmov prichádzajúcich na bežný účet klienta (napr. inkasom).
  • Multimenový kontokorentný úver – je formou krátkodobého financovania stanovením úverových limitov spravidla na viacerých bežných účtoch v cudzích menách, pričom tieto nadobúdajú kreditno-debetný charakter. Napríklad je možné získať úver v USD, CHF a GBP. Základnou podmienkou získania úveru je devízové inkaso klienta, ktoré v preukázateľnej výške zabezpečuje úhradu splatnosti pohľadávky na čas a v uzatvorenej výške. Účelom úverovania sú pohľadávky, zásoby a prechodný nedostatok finančných prostriedkov (DPH, spotrebná daň). Multimenový úver sa môže, za určitých podmienok, uzatvoriť aj pri kombinácii uvedených účelov. Výhodou pre klienta je možnosť čerpať len toľko prostriedkov, koľko momentálne potrebuje na úhradu a možnosť vedenia účtov vo viacerých menách, nie je potrebná konverzia.
  • Eskontný úver – obchodné zmenky: Je to forma krátkodobého financovania pohľadávok klienta. Eskontovaním zmenky (jej odkúpením bankou) banka poskytuje majiteľovi zmenky pred dobou jej splatnosti úver vo výške jej hodnoty znížený o diskont, t. j. dodávateľský úver sa mení na bankový. Banka eskontuje zmenky vystavené na už realizované dodávky obchodného tovaru s výnimkou úhrady prevádzkových nákladov, resp. na budúce dodávky tovaru. Banka eskontuje tieto druhy zmeniek: vlastné zmenky, cudzie zmenky na vlastný rad, cudzie zmenky.
  • Úver na finančné potreby charakteru výpomocí – financovanie vyrovnania prechodného nedostatku finančných prostriedkov vo výške DPH na obdobie medzi zaplatením DPH klientom a jej refundáciou od štátu, spotrebnej dane na obdobie medzi zaplatením tejto dane klientom a jej refundáciou od štátu a iné.

Konkrétne podmienky poskytnutia, čerpania a splácania úverov a výpomocí ovplyvňujú spôsob účtovania zodpovedajúcich účtovných prípadov.

O finančných záväzkoch sa účtuje podľa ich charakteru na týchto účtoch:

Krátkodobé finančné záväzkyDlhodobé finančné záväzky
231 – Krátkodobé bankové úvery 461 – Bankové úvery
232 – Eskontné úvery 461 – Bankové úvery, – analytická evidencia eskontné úvery
241 – Vydané krátkodobé dlhopisy 473 – Vydané dlhopisy
249 – Ostatné krátkodobé finančné výpomoci 479 – Ostatné dlhodobé záväzky
361 – Záväzky v rámci konsolidovaného celku 471 – Dlhodobé záväzky v rámci konsolidovaného celku
365 – Ostatné záväzky voči spoločníkom a členom
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály