Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie miezd v sústave jednoduchého účtovníctva (2. časť)

Dátum: Rubrika: Jednoduché účtovníctvo Zo seriálu: Účtovanie miezd v sústave jednoduchého účtovníctva

Článok sa zaoberá účtovaním miezd zamestnancov tých zamestnávateľov, ktorí účtujú v jednoduchom účtovníctve a v konkrétnych príkladoch vysvetľuje rôzne prípady, ktoré môžu nastať.

Účtovanie miezd v sústave jednoduchého účtovníctva

Podnikateľ, ktorý účtuje v sústa­ve jednoduchého účtovníctva (ďalej len „JÚ“), účtuje mzdy v súlade s ustanoveniami zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) a opatrenia MF SR č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov, v znení neskorších predpisov (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“). Pri účtovaní postupuje aj podľa ustanovení ZDP.

Podklady pre správne zaúčtovanie miezd

Podkladom pre správne zaúčtovanie miezd sú tieto doklady:

  • rekapitulácia miezd za daný mesiac,
  • mesačné výkazy platiteľa poistného (zamestnávateľa) do príslušných zdravotných poisťovní, pričom do každej poisťovne sa odovzdáva výkaz osobitne (každá zdravotná poisťovňa má svoje tlačivo),
  • mesačný výkaz platiteľa poistného do Sociálnej poisťovne,
  • výdavkové pokladničné doklady o vyplatených preddavkoch a vyúčtovaniach miezd,
  • bankové výpisy o výplate preddavkov a vyúčtovaní miezd,
  • bankové výpisy o vykonaných odvodoch do zdravotnej a Sociálnej poisťovne,
  • bankový výpis o vykonanej úh­rade dane zo závislej činnosti,
  • bankový výpis o vykonaných ostatných zrážkach.

Odporúčanie: Podnikateľ, ktorý vy­pláca zamestnancom mzdy, má podľa ustanovení zákona o účtovníctve a zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) povinnosť zdokladovať vyplatenie miezd zamestnancom. Preto odporúčam podnikateľom, aby vyplatenie miezd (preddavok alebo vyúčtovanie) doložili:
• Ak podnikateľ vypláca zamestnancovi mzdu v hotovosti, výdavkovým pokladničným dokladom. Zamestnanec by mal podpísať výdavkový pokladničný doklad, na ktorom svojim podpisom potvrdí, že mzdu skutočne prevzal.
Ak podnikateľ poukazuje mzdu alebo jej časť na osobný bankový účet zamestnanca, odporúčam aby zamestnávateľ priložil k mzdovej evidencii žiadosť zamestnanca alebo dohodu medzi zamestnávateľom a zamestnancom o vyplácaní mzdy na osobný bankový účet, s uvedením čísla účtu a názvu banky, na ktorý sa bude mzda odvádzať.
 Zamestnanci, ktorí dostali mzdu alebo jej časť na bankový účet, by mali zamestnávateľovi podpísať doklad o prevzatí mzdy na svojom bankovom účte.
Zamestnanci by mali podnikateľovi podpísať aj prevzatie výplatnej pásky.

Mzdy v jednoduchom účtovníctve

V súlade s § 15 ods. 1 zákona o účtovníctve zaúčtuje podnikateľ mzdy do:

  • peňažného denníka, podľa § 4 Postupov účtovania v JÚ,
  • pomocnej evidencie, ktorou je, podľa § 7 ods. 1 Postupov účtovania v JÚ, mzdový list alebo iná evidencia podľa § 39 ZDP,
  • pomocnej evidencie, ktorou je aj kniha sociálneho fondu, do knihy sociálneho fondu sa účtuje podľa § 7 ods. 3 Postupov účtovania v JÚ tvorba a čerpanie fondu.

Podľa § 39 ods. 1 ZDP je zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, povinný viesť pre zamestnancov mzdové listy s výnimkou uvedenou v § 39 ods. 4 ZDP a výplatné listiny vrátane ich rekapitulácie za každý kalendárny mesiac a aj za celé zdaňovacie obdobie. Podľa § 39 ods. 4 ZDP, ak zamestnávateľ nevedie pre zamestnancov, ktorí poberajú len nepeňažné príjmy uvedené v ods. 5 ods. 3 ZDP, mzdové listy, je povinný viesť evidenciu (zoznam) obsahujúcu meno a priezvisko zamestnanca, a to aj predchádzajúce, jeho rodné číslo, adresu trvalého pobytu, údaj o trvaní pracovnej činnosti a súhrn nepeňažných príjmov uvedených v § 5 ods. 3 ZDP.

Účtovanie miezd v peňažnom denníku

Mzdy zamestnancov zaúčtuje podnikateľ do peňažného denníka ako daňový výdavok, ktorý ovplyvňuje základ dane, t. j. ako výdavok vynaložený na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov. Mzdy účtuje do peňažného denníka podľa § 4 ods. 6 písm. e) bod 3 Postupov účtovania v JÚ.

Účtovanie v stĺpci „Mzdy“

Do stĺpca „Mzdy“ sa účtujú hrubé mzdy zamestnancov. Hrubú mzdu zamestnanca tvoria tieto položky mzdy:

  • Odvod do príslušnej zdravotnej poisťovne (preddavky na zdravotné poistenie) za zamestnancov vo výške 4 % z vymeriavacieho základu, t. j. z hrubej mzdy. Ak má podnikateľ viacej zamestnancov a každý z nich má inú zdravotnú poisťovňu, účtuje odvod do každej zvlášť, tak ako odvádza peňažné prostriedky na účet príslušnej poisťovne.
  • Odvod do Sociálnej poisťovne za zamestnancov, ktorý pozostáva z:
    • nemocenského poistenia zamestnanca vo výške 1,4 % z vymeriavacieho základu,
    • starobného dôchodkového poistenia zamestnanca vo výške 4 % z vymeriavacieho základu,
    • invalidného ­dôchodkového poistenia zamestnanca vo výške 3 % z vymeriavacieho základu,
    • poistenia v nezamestnanosti zamestnanca vo výške 1 % z vymeriavacieho základu.
  • Preddavok na daň z príjmu zo závislej činnosti a daň (19 % zo základu dane). Daň odvádza podnikateľ na miestne príslušný daňový úrad (tam, kde je zaregistrovaný).
  • Zrážky zo mzdy, ako napríklad zrážky za stravné lístky, životné poistenie zamestnanca, úrazové poistenie zamestnanca, stavebné sporenie alebo iné sporenia zamestnanca, splátky pôžičky, výživné, súdne obstávky a podobne.
  • Vyplatené vyúčtovanie mzdy (výplata).
  • Daňový bonus vrátený správcom dane, ktorý sa účtuje ako storno.

Poznámka: Sadzby, ktoré sú skôr uvedené sú sadzby, ktoré použije podnikateľ pri výpočte odvodov do príslušnej zdravotnej a Sociálnej poisťovne za zamestnanca, s ktorým uzavrel pracovnú zmluvu s týždenným pracovným časom. Ak uzavrie podnikateľ pracovnú zmluvu s poberateľom starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku sadzby sa menia alebo sa niektoré poistenie za zamestnancov vôbec neplatí. Sadzby sú iné aj v prípade, ak uzavrie podnikateľ pracovnú zmluvu s poberateľom invalidného dôchodku a závisia od poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť zamestnanca – invalidného dôchodcu. Pre platby do príslušnej zdravotnej a Sociálnej poisťovne platia aj minimálne a maximálne vymeriavacie základy, ktoré v tomto príspevku neuvádzame.

♦ Príklad č. 5:

Podnikateľ podniká ako FO a účtuje v sústave JÚ. V mesiaci jún 2017 zamestnával 2 zamestnancov. S Karolom má uzavretú pracovnú zmluvu na dobu neurčitú a s Kristínou, ktorá je poberateľkou starobného dôchodku, má uzavretú dohody o pracovnej činnosti. Výplatný termín na vyúčtovanie miezd je stanovený na 15. deň v mesiaci. Preddavok na mzdu dostáva Karol vo výške 200 €. Bližšie údaje o zamestnancoch, ktoré slúžili ako podklad pre výpočet miezd:

  • Karol ma hrubú mesačnú mzdu 700 €. V júni 2017 odpracoval celý mesiac a dostal odmenu vo výške 200 €. Karol má podpísané vyhlásenie, v ktorom si uplatňuje nezdaniteľnú časť základu dane (ďalej len „NČZD“) a daňový bonus na dve vyživované deti. Zálohu mu vypláca zamestnávateľ vo výške 200 €. Mesačne zráža zamestnávateľ Karolovi zo mzdy stavebné sporenie 100 € (na základe jeho žiadosti) a doplatok na stravné lístky. Karol je prihlásený v zdravotnej a Sociálnej poisťovni.
  • Kristína je poberateľka starobného dôchodku. So zamestnávateľom má uzavretú dohodu o pracovnej činnosti. V júni 2017 mala hrubú mesačnú mzdu 500 €. Kristína vyhlásenie nepodpísala, t. j. neuplatňuje si odpočet NČZD. Kristína je prihlásená v Sociálnej poisťovni.

Výpočet mzdy za mesiac 06/2017

Zamestnanec Karol, pracovná zmluva uzavretá 1. 11. 2015

Odpracované dni:

22

Odvody celkom:

120,60 €

Odpracované hodiny:

176

NČZD:

316,94 €

Dovolenka:

0

Zdaniteľný základ dane:

462,46 €

Sviatok:

0

Daň:

87,86 €

Zmluvný základný plat:

700 €

Daňový bonus:

42,82 €

Základná mzda:

700 €

Čistá mzda:

734,36 €

Mzda za nadčas:

0

Zrážky, záloha:

200 €

Náhrada za sviatok:

0

Zrážky, stravné:

16,80 €

Prémie:

200 €

Zrážky, stavebné sporenie:

100 €

Hrubá mzda celkom:

900 €

K výplate v hotovosti:

417,56 €

Zdravotné poistenie:

36,00 €

 

 

Nemocenské poistenie:

12,60 €

 

 

Starobné poistenie:

36,00 €

 

 

Invalidné poistenie:

27,00 €

 

 

Poistenie v nezamestnanosti:

9,00 €

 

 

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály