Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie dotácií v jednoduchom účtovníctve

Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Dotácie patria k nenávratným finančným zdrojom, ktoré môžu podnikatelia využívať pri podnikaní pri nedostatku vlastných finančných prostriedkov. Dotácie môže podnikateľ získať z viacerých zdrojov. Autorka sa v príspevku venuje účtovaniu dotácií a dopĺňa ho ilustračnými a prehľadnými príkladmi.

Dotácie patria k nenávratným finančným zdrojom, ktoré môžu podnikatelia využívať pri podnikaní pri nedostatku vlastných finančných prostriedkov. Aj keď sa dotácie (podpory, príspevky) môžu poskytovať z rôznych zdrojov, napr. zo štátneho rozpočtu, zo zdrojov Európskych spoločenstiev, pôvod zdroja, z ktorého sa dotácie poskytujú, neovplyvňuje spôsob ich účtovania. Podmienka nenávratnosti však platí len do doby, kedy podnikateľ plní zmluvne dohodnuté podmienky s poskytovateľom. V praxi to znamená, že dotácia sa môže použiť len v súlade s účelom, na ktorý bola poskytnutá.

Účtovanie dotácií upravujú postupy účtovania pre jednoduché účtovníctvo vydané Ministerstvom financií SR opatrením č. MF/27076/2007-74 z 13. decembra 2007, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n .p.(ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“).

V sústave jednoduchého účtovníctva sa dotácia účtuje v peňažnom denníku, knihe záväzkov a knihe pohľadávok.

Podľa § 18 Postupov účtovania v JÚ sa v účtovníctve rozlišuje, či bola dotácia poskytnutá pred dňom obstarania majetku alebo až po ňom.

Ak je dotácia poskytnutá pred obstaraním majetku, vzniká účtovnej jednotke záväzok voči subjektu, ktorý ju poskytol, a preto sa účtuje v knihe záväzkov. V deň prijatia dotácie sa účtuje v knihe záväzkov povinnosť účtovnej jednotky splniť podmienku jej poskytnutia. Keď účtovná jednotka majetok obstará, účtuje sa zánik záväzku.

Ak je podmienkou poskytnutia dotácie preukázanie obstarania majetku, v deň obstarania majetku sa účtuje v knihe pohľadávok nárok na poskytnutie dotácie. Ak účtovná jednotka prijme na účet prostriedky dotácie, zaúčtuje v knihe pohľadávok zánik pohľadávky.

Pri účtovaní dotácie je potrebné odlíšiť:
  • účel, na ktorý bola dotácia poskytnutá,
  • splnenie podmienok „preinvestovania“ dotácie poskytnutej vopred – pred obstaraním dlhodobého majetku alebo až po ňom.

Podľa účelu poskytnutia dotácie sa v účtovníctve použijú aj pomocné účtovné knihy, napr. knihy dlhodobého majetku, knihy zásob, knihy o záväzkoch z pracovnoprávnych vzťahov a pod.

Daňová orientácia jednoduchého účtovníctva vyžaduje, aby každá peňažná operácia bola už v priebehu zdaňovacieho obdobia posúdená z daňového hľadiska a zapísaná v peňažnom denníku tak, aby bolo zrejmé, či ovplyvňuje alebo neovplyvňuje základ dane z príjmov.

Účtovná jednotka, ktorá účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva, dotáciu zahŕňa do základu dane spôsobom upraveným v § 17 ods. 3 písm. h) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Do základu dane z príjmov sa nezahŕňa dotácia, v tom účtovnom a zdaňovacom období, v ktorom ju účtovná jednotka prijala, ak nebola použitá na úhradu výdavkov ovplyvňujúcich základ dane.

Dotácia sa zahrnuje do základu dane:
  • postupne, vo výške daňových odpisov dlhodobého majetku nadobudnutého z týchto prostriedkov alebo v pomernej časti zodpovedajúcej výške použitej dotácie na obstaranie odpisovaného majetku, alebo
  • v období čerpania dotácie, ak tieto príjmy nesúvisia s výdavkom účtovaným v zdaňovacom období, v ktorom boli prijaté.

Podľa § 19 ods. 2 písm. m) ZDP sú daňovými výdavkami výdavky, na ktorých úhradu bola poskytnutá dotácia, podpora a príspevok zo štátneho rozpočtu, rozpočtov obcí, rozpočtov vyšších územných celkov, štátnych fondov a Národného úradu práce, ktoré sa zahrnujú do daňových príjmov.

Z ustanovenia § 17 ods. 3 písm. h) ZDP vyplýva, že dotácia, ktorá sa nepoužije na úhradu daňových výdavkov v roku, v ktorom mu bola poskytnutá, zahrnie sa do základu dane až v tom zdaňovacom období, keď sa použije, resp. čerpá.

Príklad č. 1:
Podnikateľke Alene B. bola pridelená dotácia na obstaranie dlhodobého majetku s podmienkou, že pred jej prijatím preukáže obstaranie dlhodobého majetku.

V deň splnenia zmluvných podmienok pre poskytnutie dotácie, t. j. ku dňu úhrady dlhodobého majetku, sa pridelená dotácia účtuje v knihe pohľadávok. V deň prijatia dotácie podnikateľka zaúčtuje zánik pohľadávky.
  1. 15. 6. 2009          Nákup a úhrada dlhodobého majetku                                              30 492 €
  2. 20. 7. 2009          Prijatie dotácie                                                                             30 492 €

Úhrada dlhodobého majetku sa v peňažnom denníku zaúčtuje na základe bankového výpisu do výdavkov peňažných prostriedkov z bankového účtu, v ďalšom členení ako výdavok neovplyvňujúci základ dane. Ak by podnikateľka uhradila nákup dlhodobého majetku v hotovosti, zaúčtuje sa výdavok v peňažnom denníku na základe výdavkového pokladničného dokladu do výdavkov peňažných prostriedkov v hotovosti, v ďalšom členení ako výdavky neovplyvňujúce základ dane. Dňom uskutočnenia účtovného prípadu je 15. 6. 2009.

Príjem dotácie sa zaúčtuje v peňažnom denníku na základe bankového výpisu ako prírastok peňažných prostriedkov na bankovom účte a v ďalšom členení ako príjem neovplyvňujúci základ dane. Dňom uskutočnenia účtovného prípadu je 20. 7. 2009.

V knihe pohľadávok sa účtuje, ak je podmienkou poskytnutia dotácie preukázanie obstarania majetku. Ku dňu úhrady dlhodobého majetku sa zaúčtuje nárok na poskytnutie dotácie. V deň prijatia dotácie (20. 7. 2009) sa účtuje zánik pohľadávky:

Kniha pohľadávok:

Číslo dokladu
Partner
Účtovná operácia
Suma v €
Vznik pohľadávky
Zánik pohľadávky
Dátum
Suma v €
Dátum
Suma v €
1.
Alfa
Úhrada DHM
30 492
15.6.
30 492
-
-
2.
Štátny rozpočet
Príjem dotácie
30 492
-
-
20. 7.
30 492
 
Podmienkou zaradenia dlhodobého majetku do používania nie je jeho úhrada.

V knihe dlhodobého majetku podnikateľka zaúčtuje prírastok dlhodobého majetku v sume 30 492 €, zaradí ho do I. odpisovej skupiny podľa § 27 ZDP a zostaví odpisový plán rovnomerných daňových odpisov:

Odpisový plán:

Rok odpisovania
Obstarávacia cena v €
Ročný odpis v €
Zostatková cena v €
2009
30 492
7 623
22 869
2010
30 492
7 623
15 246
2011
30 492
7 623
7 623
2012
30 492
7 623
-
Spolu
x
30 492
x
 
K 31. 12. sa v rámci uzávierkových účtovných operácií zaúčtuje v peňažnom denníku:
  • daňový odpis dlhodobého majetku (7 623 €) do výdavkov ovplyvňujúcich základ dane, v ďalšom členení ako prevádzková réžia,
  • alikvotná časť dotácie vo výške daňového odpisu (7 623 €) do príjmov ovplyvňujúcich základ dane, v ďalšom členení ako ostatný príjem.

V praxi často dochádza k situácii, keď dotácia nie je poskytnutá na celú sumu obstarávacej ceny dlhodobého majetku a účtovná jednotka sa podieľa na obstaraní dlhodobého majetku aj vlastnými zdrojmi.

***

Príklad č. 2:
Podnikateľovi Cyrilovi D. bola pridelená dotácia na obstaranie dlhodobého majetku s podmienkou, že pred jej prijatím preukáže obstaranie dlhodobého majetku. Dotácia mu bola pridelená vo výške 50 % obstarávacej ceny dlhodobého majetku.

V deň splnenia zmluvných podmienok ustanovených pre poskytnutie dotácie, t. j. v deň úhrady dlhodobého majetku sa pridelená dotácia účtuje v knihe pohľadávok. V deň prijatia dotácie podnikateľ zaúčtuje zánik pohľadávky.
 
1.        15. 6. 2009          Nákup a úhrada dlhodobého majetku                                  30 492 €
2.        20. 7. 2009          Prijatie dotácie                                                                 15 246 €

Kniha pohľadávok:

Číslo dokladu
Partner
Účtovná
operácia
Suma
v €
Vznik pohľadávky
Zánik pohľadávky
Dátum
Suma v €
Dátum
Suma v €
1.
Alfa
Nákup DHM (30 492 €)
15 246
15.6.
15 246
-
-
2.
Štátny rozpočet
Príjem dotácie
15 246
-
-
20. 7.
15 246
 
V knihe dlhodobého majetku sa zaúčtuje prírastok dlhodobého majetku v sume 30 492 € a zostaví sa odpisový plán rovnomerných daňových odpisov:

Odpisový plán:

Rok
odpisovania
Obstarávacia cena
v €
Ročný odpis
v €
Zostatková cena
v €
2009
30 492
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály