Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie dotácie v sústave jednoduchého účtovníctva

Dátum: Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Rozvoj podnikania je založený na dostatku finančných prostriedkov. Jednou z možnosti, ako realizovať podnikateľské zámery, je využiť okrem vlastných finančných zdrojov aj cudzie zdroje.

Finančný kapitál, t. j. zdroj financovania podnikateľskej činnosti, môže podnikateľ získať:

  • z vlastných zdrojov, napríklad vo forme vlastných finančných prostriedkov alebo majetku, ktoré vloží do podnikania,
  • z cudzích zdrojov, ktoré môže získať ako pôžičku od rodiny alebo priateľov, úver od banky alebo inej finančnej inštitúcie, dotáciu, príspevok.

Dotácia je nenávratným finančným príspevkom, ktorý môže podnikateľ využívať pri výkone podnikateľskej činnosti. Na rozdiel od úveru a pôžičky, ktoré sú tiež cudzími zdrojmi, dotácia je viazaná na splnenie určitých presne vymedzených podmienok. V podnikateľskej praxi je dotácia poskytnutá len na určitý konkrétny účel, ktorý musí podnikateľ splniť. Poskytnutú dotáciu, ak podnikateľ splní podmienky, ktoré má uvedené v zmluve, nevracia.

Dotácia

Výkladový ekonomický slovník de­finuje dotáciu ako prídel prostriedkov z nejakého rozpočtu, napríklad štátneho, obecného alebo inej inštitúcie. V súčasnej podnikateľskej praxi sa dotácie poskytujú nielen zo štátneho rozpočtu (ďalej len ŠR), ale aj zo zdrojov Európskej únie (ďalej len EÚ).

Dotácia môžu byť podnikateľovi poskytnutá:

  • na pokrytie prevádzkových nákladov, napríklad pri začatí podnikania, na vytvorenie nového pracovného miesta,
  • na obstaranie dlhodobého (hmotného alebo nehmotného) majetku.

Poskytnutie dotácie je vždy viazané na splnenie určitých podmienok, ktoré sú presne stanovené v zmluve, ktorú uzavrie podnikateľ s poskytovateľom dotácie.

Daňové hľadisko dotácie

Vzhľadom na daňovú orientáciu sústavy jednoduchého účtovníctva (ďalej len „JÚ“) musí podnikateľ pri účtovaní dotácií postupovať podľa § 17 ods. 3 písm. h) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Podľa uvedeného ustanovenia ZDP sa do základu dane (ďalej len „ZD“) pri jeho zisťovaní nezhŕňa dotácia, podpora a príspevok (ďalej len „dotácia“) u daňovníka, ktorý účtuje v sústave JÚ v zdaňovacom období, v ktorom ich prijal, ak neboli použité na úhradu daňových výdavkov. Príjmy nepoužité na úhradu daňových výdavkov sa zahrnú do ZD:

  • postupne vo výške odpisov majetku nadobudnutého z týchto príjmov alebo v pomernej časti zodpovedajúcej výške použitej dotácie na obstaranie odpisovaného majetku,
  • v období čerpania dotácie, ak tieto príjmy nesúvisia s výdavkom účtovaným v zdaňovacom období, v ktorom boli prijaté.

♦ Príklad č. 1:

Podnikateľ, ktorý začal podnikať od 1. 2. 2014, dostal od úradu práce (ďalej len „ÚP“) príspevok na začatie podnikateľskej činnosti. Podnikateľ má podpísanú dohodu, v ktorej je špecifikované, že príspevok použije na úhradu preddavkov do zdravotnej poisťovne a na výdavky spojené so začatím prevádzkovania samostatne zárobkovej činnosti. Je príjem dotácie oslobodený od dane z príjmov FO alebo ho musí podnikateľ zdaniť?

Podľa § 9 ods. 2 písm. d) ZDP sú od dane oslobodené plnenia poskytované v rámci aktívnej politiky trhu práce okrem platieb prijatých v súvislosti s výkonom činnosti, z ktorých plynnú príjmy podľa § 6 ZDP, t. j. z podnikania. Z uvedeného vyplýva, že „príspevok na rozbehnutie podnikateľskej činnosti“, ktorý dostal podnikateľ z ÚP, nie je od dane z príjmov FO oslobodený a bude súčasťou jeho zdaniteľných príjmov z podnikania. Pri posudzovaní, kedy a v akej výške bude príspevok zdaňovať, musí postupovať podľa § 17 ods. 3 písm. h) ZDP.

* * *

♦ Príklad č. 2:

Podnikateľ, ktorý podniká ako FO a účtuje v JÚ, požiadal v októbri 2013 o dotáciu, ktorú dostal pri splnení stanovených podmienok, v decembri 2013. Dotáciu, ktorú dostal vo výške 2 500 €, dostal na nákup materiálu. Materiál, na ktorý mu bola dotácia poskytnutá, použije pri výrobe zdravotníckeho materiálu pre telesne postihnuté osoby. Materiál objednal hneď po schválení dotácie, ale dodávateľ mu ho dodal až v januári 2014.

K čerpaniu dotácie došlo až v januári 2014, preto podnikateľ započíta dotáciu do zdaniteľných príjmov, ktoré ovplyvňujú ZD, podľa § 17 ods. 3 písm. h) ZDP, až v roku 2014.

V roku 2013, kedy dotáciu dostal, bude prijatú dotáciu vo výške 2 500 € považoval za príjem, ktorý neovplyvní ZD (nedaňový príjem). V roku 2014 bude daňovým výdavkom hodnota nakúpeného mate­riálu.

* * *

♦ Príklad č. 3:

Podnikateľke, ktorá podniká ako FO a účtuje v sústave JÚ, bola poskytnutá dotácia vo výške 3 300 € na obstaranie pracovného stroja. Dotáciu pripísala banka na účet podnikateľky 20. 12. 2013. Stroj podnikateľka objednala v decembri 2013 hneď po schválení dotácie, ale dodávateľ jej ho dodal až vo februári 2014, kedy stroj zaradila do obchodného majetku. Obstarávacia cena stroja bola 3 300 €.

Podnikateľka musí pri posudzovaní dotácie z hľadiska daňového vychádzať z § 17 ods. 3 písm. h) ZDP. V roku 2013 považovala príjem dotácie 3 300 € za príjem, ktorý neovplyvnil ZD, lebo dotáciu v roku 2013 nečerpala.

V roku 2014 dotáciu vyčerpala, preto v súlade s ustanovením § 17 ods. 3 písm. h) bod 1 ZDP bude v roku 2014 a v ďalších rokoch za zdaniteľný príjem, ktorý ovplyvňuje ZD, považovať príjem vo výške daňových odpisov zo stroja, t. j. z majetku nadobudnutého z dotácie. Daňovým výdavkom budú odpisy zo stroja.

* * *

Dotácie z hľadiska účtovného

Pri účtovaní dotácií v sústave JÚ je potrebné rozlíšiť:

  • účel, na ktorý bola dotácia poskytnutá, napríklad na rozbeh podnikania, na obstaranie hmotného majetku, na vytvorenie nového pracovného miesta, na pokrytie prevádzkových nákladov spojených s bežnou podnikateľskou činnosťou,
  • splnenie podmienok stanovených pre použitie dotácie, napríklad či bola dotácia, ktorá bola poskytnutá na rozbeh podnikateľskej činnosti, aj na tento účel použitá a ako bola použitá (čo za ňu podnikateľ kúpil, či to súvisí s jeho podnikateľskou činnosťou a podobne).

Podnikateľ, ktorý účtuje v sústave JÚ by mal pri účtovaní dotácie postupovať nielen podľa ustanovení ZDP, ale aj podľa § 15 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) a podľa Postupov účtovania v JÚ (opatrenie MF SR č. MF/27076/2007-72, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p.).

Príjem dotácie zaúčtuje podnikateľ v súlade s § 15 ods. 1 zákona o účtovníctve, do:

  • peňažného denníka,
  • do knihy záväzkov,
  • do knihy pohľadávok a
  • do pomocných účtovných kníh.

Do hlavnej účtovnej knihy JÚ, peňažného denníka, účtuje podnikateľ podľa § 4 Postupov účtovania v JÚ.

Do knihy pohľadávok a knihy záväzkov účtuje, podľa § 18 Postupov účtovania v JÚ takto:

  1. V knihe záväzkov, ak sa neúčtuje podľa bodu 2. V deň splnenia podmienok ustanovených pre poskytnutie dotácie sa účtuje zánik záväzku.
  2. Ak podmienkou poskytnutia priznanej dotácie je preukázanie obstarania majetku, v deň obstarania majetku sa účtuje v knihe pohľadávok nárok na poskytnutie dotácie. V deň prijatia dotácie sa účtuje zánik pohľadávky.

To znamená,, že v JÚ sa rozlišuje, či bola dotácia poskytnutá pred dňom obstarania majetku alebo až po ňom. Ak bola dotácia poskytnutá pred dňom obstarania majetku, vzniká podnikateľovi záväzok voči poskytovateľovi dotácie (napríklad, voči štátnemu rozpočtu) a preto sa účtuje v knihe záväzkov. V deň prijatia dotácie podnikateľ zaúčtuje v knihe záväzkov povinnosť splniť podmienky poskytnutia dotácie. Keď podnikateľ majetok obstará, zaúčtuje zánik záväzku.

Ak je podmienkou poskytnutia dotácie preukázanie obstarania majetku, v deň obstarania majetku zaúčtuje podnikateľ do knihy pohľadávok nárok na poskytnutie dotácie. Ak podnikateľ príjme na bankový účet finančné prostriedky dotácie, zaúčtuje v knihe pohľadávok zánik pohľadávky.

V pomocných účtovných knihách účtuje, podľa § 15 ods. 1 písm. d) zákona o účtovníctve, ak je ich vedenie potrebné na preukazovanie a vykazovanie predmetu účtovníctva v účtovnej závierke. V pomocnej účtovnej knihe účtuje vtedy, ak napríklad obstará z dotácie hmotný majetok. Vtedy účtuje, podľa § 6 ods. 1 Postupov účtovania v JÚ knihe dlhodobého majetku. Ak podnikateľ obstará z dotácie zásoby, účtuje podľa § 6 ods. 8 Postupov účtovania v JÚ v pomocnej účtovnej knihe zásob.

Dotácie poskytnuté na úhradu prevádzkových nákladov

Podnikateľ môže dostať dotáciu na úhradu nákladov spojených s výkonom jeho podnikateľskej činnosti, t. j., že z prijatej dotácie bude uhrádzať výdavky spojené s bežnou prevádzkou. Môže isť o výdavky na nákup materiálu, tovaru, na úhradu za poskytnuté služby, odvody do poisťovní a podobne. Podľa § 17 ods. 3 písm. h) bod 2 ZDP podnikateľ, ktorý účtuje v sústave JÚ, dotáciu ktorú prijal, nemôže započítať do zdaniteľných príjmov v tomto zdaňovacom období, v ktorom ju nepoužil na úhradu daňových výdavkov. Dotácia, ktorá nebola použitá na úhradu daňových výdavkov, t. j. nečerpala sa v roku poskytnutia, sa započíta do ZD až v tom zdaňovacom období kedy sa skutočne čerpala.

Dotácie poskytnuté na úhradu prevádzkových nákladov sa poskytujú na podporu bežnej činnosti podnikateľa, t. j. na úhradu jeho výdavkov. Preto je nutné, aby podnikateľ pri účtovaní výdavkov, ktoré z dotácie uhrádza, postupoval podľa ustanovenia § 19 ods. 2 písm. m) ZDP, podľa ktorého sa ako daňové výdavky uznávajú výdavky, na ktorých úhradu boli poskytnuté dotácie, podpory a príspevky poskytnuté z prostriedkov štátneho rozpočtu (ďalej len „ŠR“) rozpočtov obcí, rozpočtov vyšších územných celkov, štátnych fondov a z Národného úradu práce (teraz Ústredie práce, sociálnych veci a rodiny) zahrňované do príjmov. T. z., že podnikateľ zaúčtuje do daňových výdavkov, ktoré ovplyvňujú ZD všetky bežné prevádzkové výdavky, na úhradu ktorých mu bola poskytnutá dotácia (Poznámka: Dotácia je vždy poskytnutá len na výdavky, ktoré súvisia s podnikateľskou činnosťou.)

Dotáciu prijatú na úhradu prevádzkových nákladov zaúčtuje podnikateľ do peňažného denníka, do knihy záväzkov, do knihy pohľadávok a do pomocných účtovných kníh, ak ich v súlade s § 15 zákona o účtovníctve vedie.

Účtovanie v peňažnom denníku

Do peňažného denníka zaúčtuje, podľa § 4 ods. 6 Postupov účtovania v JÚ:

  1. Príjem dotácie v deň prijatia finančných prostriedkov na bankový účet ako:
    • príjem peňažných prostriedkov na bankovom účte,
    • príjem ovplyvňujúci ZD v stĺpci „Príjmy celkom“,
    • v druhovom členení príjmov celkom v stĺpci „Ostatné príjmy“.
  2. Úhradu z finančných prostriedkov dotácie ako:
    • výdavok peňažných prostriedkov z bankového účtu alebo z poklade,
    • výdavok ovplyvňujúci ZD v stĺpci „Výdavky celkom“,
    • výdavok v druhovom členení výdavkov celkom v stĺpci „Zásoby“ alebo „Služby“ alebo „Mzdy“ alebo „Poistné a príspevky“ alebo „Ostatné výdavky“.

Účtovanie v knihe záväzkov a v knihe pohľadávok

Pri účtovaní v knihe pohľadávok a v knihe záväzkov postupuje podnikateľ podľa § 5 a § 18 Postupov účtovania v JÚ.

Účtovanie v pomocných knihách

V pomocných účtovných knihách účtuje podnikateľ v súlade s ustanovením § 15 ods. 1 písm. d) zákona o účtovníctve vtedy, ak je ich vedenie potrebné na preukázanie a vykazovanie predmetu účtovníctva v účtovnej závierke.

♦ Príklad č. 4:

Podnikateľ, dostal v januári 2014 dotáciu na pokrytie prevádzkových výdavkov (na úhrady preddavkov do zdravotnej poisťovne a dane z ubytovania, ktorú platí mestu) vo výške 2 075 €. Predpokladajme, že výdavky platil postupne v roku 2014 a v roku 2014 vyčerpal celu dotáciu 2 075 €.

Podľa z § 17 ods. 3 písm. h) ZDP môže podnikateľ zaúčtovať v roku 2014 do zdaniteľných príjmov celú prijatú dotáciu a do daňových výdavkov, podľa § 19 ods. 2 písm. m) ZDP výdavky, ktoré uhrádzal z prijatej dotácie, lebo v roku 2014 dotáciu dostal a aj ju celú vyčerpal. Pri čerpaní dotácie podnikateľ postupoval podľa zmluvne dohodnutých podmienok. Podnikateľ bude účtovať príjem dotácie a jej čerpanie do peňažného denníka a do knihy záväzkov.

Časť knihy záväzkov, rok 2014 (v €)

P. č.

Partner

Názov položky

Suma v €

Vznik záväzku

Zánik záväzku

Dátum

Suma v €

Dátum

Suma v €

1.

ŠR

Dotácia

2 075

23. 1.

2 075

 

 

2.

VšZP

Preddavky

56,35

 

 

6. 2.

56,35

3.

Mesto

Daň z ubytovania

85,00

 

 

7. 2.

85,00

4.

VšZP

Preddavky

56,35

 

 

8. 3.

56,35

5.

VšZP

Preddavky

56,35

 

 

8. 4.

56,35

Legenda: VšZP – Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Časť peňažného denníka, rok 2014 (v €)

Dátum

Položka

Peňažné prostriedky

Príjmy ovplyvňujúce ZD

Príjmy

Výdavky

Celkom

Ostatné príjmy

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály