Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie dotácie na úhradu nájomného

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Dotácia na úhradu nájomného sa poskytuje podľa § 13c zákona č. 71/2013 Z. z. o poskytovaní dotácii v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky v znení zákona č. 155/2020 Z. z. Dotáciu na úhradu nájomného je možné získať, ak je predmetom nájmu miestnosť alebo jej časť alebo súbor miestností, ktoré sú rozhodnutím stavebného úradu určené na iné účely ako na bývanie, a v ktorých nájomca predáva tovar alebo poskytuje služby konečným spotrebiteľom, vrátane súvisiacich obslužných priestorov a skladových priestorov, alebo ak je predmetom nájmu trhové miesto.

Nájomné nie sú prípadné ďalšie úhrady spojené s nájmom, t. j. úhrady za služby obvykle spojené s nájmom (služby za upratovanie, energie, marketingové služby a pod.), a obratová zložka, ak sa nájomné určuje podľa obratu.

Žiadosť o dotáciu podáva prenajímateľ v mene nájomcu za obdobie tzv. sťaženého užívania. Určujúcim faktorom pre stanovenie obdobia sťaženého užívania sú opatrenia prijaté Úradom verejného zdravotníctva SR, Ministerstvom dopravy a výstavby SR, Útvarom vedúceho hygienika rezortu pre oblasť civilného letectva, zriaďovateľmi škôl a školských zariadení alebo Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Obdobím sťaženého užívania sa rozumie obdobie, počas ktorého bolo užívanie predmetu nájmu znemožnené uzavretím prevádzky, prerušením vyučovania na školách a v školských zariadeniach, podstatne obmedzené zákazom prítomnosti verejnosti v predmete nájmu (prevádzky verejného stravovania, prevádzky na letiskách a pod.) V praxi to znamená, že výška dotácie bude prepočítaná pomerne k dobe, na ktorú sa vzťahovalo konkrétne opatrenie.

Dotáciu na nájomné možno poskytnúť nájomcovi vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom, maximálne však vo výške 50 % nájomného za obdobie sťaženého užívania. Pre výpočet výšky dotácie sa do úvahy berie obdobie, počas ktorého bolo sťažené užívanie, alebo jeho pomerná časť, ak nájomný vzťah netrval celé toto obdobie.

Dotácia na nájomné sa vzťahuje aj na tých nájomcov, ktorí už nájomné prenajímateľovi uhradili za celé alebo časť obdobia sťaženého užívania nehnuteľnosti. Medzi prenajímateľom a nájomcom vznikne dohoda o zľave z budúceho nájomného na obdobie zodpovedajúce obdobiu povinného uzatvorenia prevádzky. Nájomca môže získať dotáciu na nájomné vo výške poskytnutej zľavy z budúceho nájomného, najviac však vo výške 50 % z nájomného. Príspevok na nájomné sa nájomcovi započíta na budúce platby nájomného zodpovedajúce obdobiu, počas ktorého musel mať uzatvorenú prevádzku.

Ak sa prenajímateľ a nájomca nedohodli na poskytnutí zľavy z nájomného, nájomca môže uhrádzať prenajímateľovi celé neuhradené nájomné za obdobie sťaženého užívania, najviac v 48 rovnakých mesačných splátkach. Tieto budú splatné vždy k 15. dňu príslušného kalendárneho mesiaca, začínajúc 15. dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom skončila mimoriadna situácia v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19, ak sa prenajímateľ a nájomca nedohodnú na inej lehote splatnosti. Rovnaké podmienky platia aj v prípade, ak nájomca nájomné už uhradil, t. j. bude môcť prenajímateľovi uhradiť nájomné za rovnako dlhé obdobie, ako bolo obdobie obmedzeného užívania nehnuteľnosti, najviac v 48 rovnakých mesačných splátkach.

Žiadosť o dotáciu na nájomné sa predkladá elektronicky prostredníctvom formulára, ktorý obsahuje autorizované podpisy prenajímateľa a nájomcu a má rovnaké účinky ako dohoda medzi prenajímateľom a nájomcom o poskytnutí zľavy z nájomného a o zrieknutí sa plnenia z dotácie na nájomné nájomcom v prospech prenajímateľa. Formulár je na účely účtovníctva postačujúcim podkladom, pričom účtovný doklad je potrebné vytvoriť, t. j. doplniť náležitosti v zmysle § 10 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p.

Z účtovného a daňového hľadiska platí:

  • zľava prenajímateľa pre nájomcu bude z účtovného hľadiska riešená vystavením dobropisu k faktúre,
  • uplatnením zľavy zo ­strany prenajímateľa a ­poskytnutím dotácie na nájomné dôjde k zníženiu základu dane,
  • nájomcovi ako platiteľovi DPH sa za oprávnený výdavok nepovažuje DPH, ak si môže uplatniť jej odpočítanie.

Ak prenajímateľ uplatňuje k nájmu nehnuteľnosti DPH, pri poskytnutí zľavy a následnom vystavení dokladu o oprave základu dane resp. dobropisu je potrebné uplatniť pravidlá podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Výnosy z prenájmu vchádzajú do základu dane prenajímateľa platiteľa DPH a prenajímateľ je následne povinný DPH odviesť štátu. Dobropis predstavuje opravu základu dane a ovplyvňuje výšku samotnej DPH. Prenajímateľ opravou základu dane znižuje svoju daňovú povinnosť a nájomca zaplatí nižšiu sumu DPH a je povinný znížiť svoj nárok na odpočítanie DPH.

Opravu základu dane pri znížení ceny služby po vzniku daňovej povinnosti upravuje § 25 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Rozdiel medzi pôvodným základom dane a opraveným základom dane a rozdiel medzi pôvodnou DPH a opravenou DPH prenajímateľ vykazuje v daňovom priznaní k DPH za zdaňovacie obdobie, v ktorom vyhotovil doklad o oprave základu dane. Po oprave základu dane nájomca musí odpočítanú DPH vrátiť v súlade s § 53 zákona o DPH, ktorý ustanovuje, že ak po skončení zdaňovacieho obdobia, v ktorom uplatnil odpočítanie DPH, nastane skutočnosť, ktorá má za následok zníženie základu dane, je povinný opraviť výšku tejto odpočítanej DPH. Opravu odpočítanej dane nájomca vykoná v tom zdaňovacom období, v ktorom dostal doklad o oprave základu dane.

Na strane prenajímateľa platí, že príjmy z nájomného sú súčasťou základu dane z príjmov. Prenajímateľ vyfakturované nájomné zahrnie do základu dane v súlade s účtovníctvom, t. j. v sústave podvojného účtovníctva v súlade s účtovaním do tržieb resp. výnosov v účtovej triede 6 – Výnosy, a v jednoduchom účtovníctve v súlade s účtovaním do zdaniteľných príjmov v peňažnom denníku.

Na strane nájomcu platí, že výdavky na nájomné sú súčasťou základu dane resp. sú daňovo uznané až po zaplatení v súlade s § 17 ods. 19 písm. b) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) pričom nájomné zaplatené fyzickej osobe za príslušné zdaňovacie obdobie sa uzná najviac do výšky časovo rozlíšenej sumy prislúchajúcej na zdaňovacie obdobie, t. j. v sústave podvojného účtovníctva sa vznik záväzku z nájomného v jednom zdaňovacom období a úhrada záväzku v inom zdaňovacom období zohľadní pri vyčíslovaní základu dane položkami upravujúcimi základ dane, a v jednoduchom účtovníctve, ktoré je daňovo orientované, sa prostredníctvom uzávierkových účtovných operácii zohľadní prípadné časové rozlíšenie nájomného.

Účtovanie v sústave podvojného účtovníctva

V prípade štandardného nájomného vzťahu sa v sústave podvojného účtovníctva účtuje:

  • u prenajímateľa o poskytnutí služby a získané nájomné v prospech účtu výnosov:
    • v prospech účtu 602 – Tržby z predaja služieb a na ťarchu účtu 311 – Odberatelia (v prípade, ak je poskytovanie služieb prenájmu jeho obvyklou hospodárskou činnosťou), alebo
    • v prospech účtu 648 – Ostatné výnosy z hospodárskej činnosti a na ťarchu účtu 374 – Pohľadávky z prenájmu (v prípade, ak nejde o obvyklý predmet činnosti prenají­mateľa),
  • u nájomcu o prevádzkových výdavkoch, ktoré sa podľa charakteru nájomnej zmluvy z časového hľadiska účtujú ako krátkodobý alebo dlhodobý záväzok:
    • na ťarchu účtu 518 – Ostatné služby a v prospech účtu 321 – Dodávatelia, alebo
    • na ťarchu účtu 518 – Ostatné služby a v prospech účtu 474 – Záväzky z prenájmu (ak ide o zmluvu uzatvorenú na obdobie dlhšie ako jeden rok), alebo
    • na ťarchu účtu 518 – Ostatné služby a v prospech účtu 325 – Ostatné záväzky (ak ide o nájomcu, pre ktorého je platený nájom netypickým nákladom vo vzťahu k podnikateľskej činnosti).

Ak sa prenajímateľ s nájomcom dohodol na poskytnutí zľavy po vystavení faktúry za prenájom, prenajímateľ vystaví nájomcovi opravný doklad (dobropis) k pôvodne vystavenej faktúre:

  • podľa § 74 ods. 2 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) platí, že zľava z ceny je u prenajímateľa súčasťou tržieb a účtuje sa ako zníženie ceny za účelom poskytnutia zvýhodnených podmienok pre odberate­ľa, t. j. účtuje sa zníženie výnosov a pri dobropise vystavenom k pôvodnej faktúre, ktorá nebola uhradená, ide o zníženie pôvodne zaúčtovanej pohľadávky,
  • u nájomcu dobropis ­znižuje pôvodne zaúčtované náklady a pri dobropise vystavenom k pôvodnej faktúre, ktorá nebola uhradená, ide o zníženie pôvodne zaúčtovaného záväzku.

O dotáciu na nájomné žiada prenajímateľ v mene nájomcu, ale na účet prenajímateľa. Platí zásada, že nárok na dotáciu má nájomca, ale finančné prostriedky uhrádza ministerstvo hospodárstva na účet prenajímateľa, preto:

  • Nájomca o nároku na dotáciu účtuje na účte 346 – Dotácie zo štátneho rozpočtu podľa § 52a Postupov účtovania v PÚ. Nárok na dotáciu, ako odplatu za minulé alebo budúce splnenie podmienok, účtuje na ťarchu účtu 346 – Dotácie zo štátneho rozpočtu, ak je takmer isté, že sa splnia všetky podmienky súvisiace s dotáciou a súčasne, že sa dotácia poskytne, a v prospech účtu výnosov. Keďže ide o dotáciu na úhradu nákladov, ktorá kompenzuje konkrétne náklady na úhradu nájomného, účtuje v prospech účtu 648 – Ostatné výnosy z hospodárskej činnosti.
  • Prenajímateľ o nároku na úhradu dotácie priamo na účet prenajímateľa účtuje na ťarchu účtu 315 – Ostatné pohľadávky a v prospech účtu 311 – Odberatelia.

Nájomca o nároku na dotáciu a prenajímateľ o nároku na úhradu dotácie na svoj účet účtujú na základe Oznámenia o schválení dotácie.

Účtovanie v sústave jednoduchého účtovníctva

V prípade štandardného nájomného vzťahu sa v sústave jednoduchého účtovníctva účtuje:

  • u prenajímateľa:
    • vznik pohľadávky voči nájomcovi v knihe pohľadávok vo výške fakturovaného nájomného,
    • inkaso nájomného v peňažnom denníku ako príjem ovplyvňujúci základ dane v členení predaj služieb alebo ostatný príjem, ak ide o platiteľa DPH predaj služieb alebo ostatný príjem v sume vo výške základu dane a suma DPH ako príjem neovplyvňujúci základ dane, a zároveň zánik pohľadávky v knihe pohľadávok vo výške inkasovaného nájomného,
  • u nájomcu:
    • vznik záväzku voči prenajímateľovi v knihe záväzkov vo výške fakturovaného nájomného,
    • úhrada nájomného v peňažnom denníku ako výdavok ovplyvňujúci základ dane v členení služby, ak ide o platiteľa DPH služby v sume vo výške základu dane a suma DPH ako výdavok neovplyvňujúci základ dane, a zároveň zánik záväzku v knihe záväzkov vo výške uhradeného nájomného.

Ak sa prenajímateľ s nájomcom dohodol na poskytnutí zľavy po vystavení faktúry za prenájom, ktorú nájomca neuhradil, prenajímateľ vystaví opravný doklad (dobropis) k pôvodne vystavenej faktúre:

  • prenajímateľ účtuje v knihe pohľadávok vystavený dobropis vo výške dobropisovaného nájomného a zároveň zápočet nájomného z pôvodne vystavenej faktúry a zľavy z dobropisu vo výške dobropisovaného nájomného (v knihe pohľadávok k predmetnej pohľadávke ostáva suma vo výške nájomného po zľave),
  • nájomca účtuje v knihe záväzkov prijatý dobropis vo výške dobropisovaného nájomného a zároveň zápočet nájomného z pôvodne vystavenej faktúry a zľavy z dobropisu vo výške dobropisovaného nájomného (v knihe záväzkov k predmetnému záväzku ostáva suma vo výške nájomného po zľave).

O dotáciu na nájomné žiada prenajímateľ v mene nájomcu, ale na účet prenajímateľa, preto na základe Oznámenia o schválení dotácie nájomca účtuje o nároku na dotáciu a prenajímateľ o nároku na úhradu dotácie priamo na svoj účet.

Po schválení dotácie prenajímateľ účtuje:

  • vznik novej pohľadávky voči ministerstvu hospodárstva vo výške schválenej dotácie na účet prenajímateľa a zároveň zánik pohľadávky voči nájomcovi vo výške schválenej dotácie na nájomné (v knihe pohľadávok ostáva pohľadávka voči nájomcovi vo výške nájomného po poskytnutej zľave a zľave vo výške nároku na dotáciu na účet prenajímateľa, a ak ide o platiteľa DPH aj vo výške DPH vzťahujúcej sa k dotácii, ktorú je povinný uhradiť nájomca) a,
  • v peňažnom denníku:
    • inkaso dotácie ako príjem ovplyvňujúci základ dane v členení ostatný príjem,
    • inkaso sumy DPH prináležiacej k výške dotácie od nájomcu v členení príjem neovplyvňujúci základ dane (len ak ide o platiteľa DPH),
    • inkaso časti nájomného, na ktoré nebola poskytnutá zľava a následne ani dotácia vo výške inkasovaného nájomného ako príjem ovplyvňujúci základ dane v členení predaj služieb alebo ostatný príjem, ak ide o platiteľa DPH predaj služieb vo výške základu dane a DPH ako príjem neovplyvňujúci základ dane,

Po schválení dotácie nájomca účtuje:

  • v knihe pohľadávok vznik pohľadávky voči ministerstvu hospodárstva vo výške schválenej dotácie na nájomné,
  • v knihe pohľadávok a zároveň v knihe záväzkov zápočet pohľadávky voči ministerstvu hospodárstva a záväzku voči prenajímateľovi vo výške schválenej dotácie na nájomné (v knihe záväzkov ostáva záväzok voči prenajímateľovi vo výške nájomného po poskytnutej zľave prenajímateľom a zľave vo výške priznanej dotácie, a ak ide o platiteľa DPH aj vo výške DPH vzťahujúcej sa k dotácii, ktorú je nájomca povinný uhradiť prenajímateľovi),
  • v peňažnom denníku:
    • úhradu sumy DPH prináležiacej k výške dotácie prenajímateľovi v členení výdavok neovplyvňujúci základ dane (len ak ide o platiteľa DPH),
    • úhradu časti nájomného, na ktorú nebola poskytnutá zľava a následne ani dotácia vo výške uhradeného nájomného ako výdavok ovplyvňujúci základ dane v členení služby, ak ide o platiteľa DPH služby vo výške základu dane a DPH ako výdavok neovplyvňujúci základ dane.

♣ Príklad č. 1:

Prenajímateľ je vlastníkom nebytových priestorov, ktoré prenajíma nájomcovi, ktorý ich využíva ako obchodný priestor. Obchodný priestor bol uzatvorený od 13. 3. 2020 do 21. 4. 2020. Mesačné nájomné (bez služieb súvisiacich s nájmom) je 2 000 € bez DPH. Nájomca nájomné nezaplatil. Prenajímateľ sa s nájomcom dohodli na zľave z ceny nájomného za obdobie tzv. sťaženého užívania nehnuteľnosti vo výške 50 %. Zvyšných 50 % prenajímateľovi doplatí štát. Nájomca teda nemusí za obdobie sťaženého užívania nehnuteľnosti zaplatiť nájomné vôbec a prenajímateľovi polovicu nájomného zaplatí štát vo forme dotácie nájomcovi na úhradu nájomného na účet prenajímateľa. Zostávajú časť nájomného za obdobie mimo tzv. sťaženého užívania nehnuteľnosti nájomca uhradí naraz. Prenajímateľ aj nájomca sú platitelia DPH.

Rozhodujúce skutočnosti:

  • zľava z nájomného za marec: 2 000 / 31 x 19 x 50 % = 612,90 € + 122,58 DPH = 735,48 €,
  • zľava z nájomného za apríl: 2 000 / 30 x 21 x 50 % = 700,00 € + 140,00 DPH = 840,00 €,
  • dotácia na úhradu nájomného za marec: 612,90 €,
  • dotácia na úhradu nájomného za apríl: 700,00 €,
  • doplatok nájomcu vo výške DPH k sume dotácie za marec: 122,58 €,
  • doplatok nájomcu vo výške DPH k sume dotácie za apríl:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály