Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie a zdaňovanie „šrotovného“

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Jedným z protikrízových opatrení prijatých vládou SR je aj poskytovanie „šrotovného“ na nákup nových automobilov za predpokladu, že kupujúci dal ekologicky zlikvidovať starý automobil. Cieľom článku nie je vysvetliť zásady a princípy jeho poskytnutia, ale postup pri účtovaní a zdaňovaní. Ide o postup, ktorý sa bude uplatňovať u predajcu, ale aj v prípade, ak kupujúcim je účtovná jednotka ktorá účtuje podľa opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p.

Jedným z protikrízových opatrení prijatých vládou SR je aj poskytovanie „šrotovného“ na nákup nových automobilov za predpokladu, že kupujúci dal ekologicky zlikvidovať starý automobil. Cieľom článku nie je vysvetliť zásady a princípy jeho poskytnutia, ale postup pri účtovaní a zdaňovaní. Ide o postup, ktorý sa bude uplatňovať u predajcu, ale aj v prípade, ak kupujúcim je účtovná jednotka ktorá účtuje podľa opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“).

Poskytnutie „šrotovného“ je vo svojej podstate poskytnutím dotácie na obstaranie dlhodobého hmotného majetku. Štandardne je účtovanie takýchto dotácií riešené v § 52 ods. 13 Postupov účtovania v PÚ. Dotácie na obstaranie dlhodobého majetku sa časovo rozlišujú na účte 384 – Výnosy budúcich období a do výnosov sa zúčtovávajú v nadväznosti na účtovné odpisy majetku obstaraného z dotácie.

Šrotovné sa však považuje za mimoriadny nástroj a nepredpokladá sa jeho pravidelné opakovanie. Z tohto dôvodu sa pre jeho účtovanie zvolil iný princíp. S účinnosťou od 20. 3. 2009 bolo vydané opatrenie MF SR č. MF/10531/2009-74, ktorým sa menia a dopĺňajú Postupy účtovania v PÚ. Opatrenie bolo zverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 5/2009. Týmto opatrením sa okrem iných zmien doplnil § 52 Postupov účtovania v PÚ o nové odseky 15 a 16 v znení:

„(15) Ocenenie nového osobného motorového vozidla sa zníži o sumu poskytnutej dotácie na kúpu nového osobného motorového vozidla podľa osobitného predpisu 32a).

(16) V účtovníctve predajcu alebo zástupcu výrobcu 32a) osobného motorového vozidla sa účtuje o dotácii na kúpu nového osobného motorového vozidla podľa osobitného predpisu 32a) na účte 315 – Ostatné pohľadávky.“.

Poznámka pod čiarou k odkazu 32a znie:

„32a) § 7a výnosu Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky z 1. marca 2005 č. 1/2005 o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky (oznámenie č. 88/2005 Z. z.) v znení výnosu zo 4. marca 2009 č. 2 /2009 (oznámenie č. 80/2009 Z. z.).“

Podľa uvedených ustanovení:
  • kupujúci ocení nové motorové vozidlo cenou zníženou o sumu poskytnutej dotácie na kúpu nového motorového vozidla, t. j. nebude dotáciu časovo rozlišovať, ale jej poskytnutie premietne priamo do zníženia ocenenia motorového vozidla,
  • predajca alebo zástupca výrobcu osobného motorového vozidla účtuje sumu dotácie na účte 315 – Ostatné pohľadávky, t. j. o nároku na poskytnutie dotácie nebude účtovať na účtoch účtovej skupiny 34 – Zúčtovanie daní a dotácií, ale pohľadávku na prijatú dotáciu zaúčtuje ako pohľadávku z obchodného styku.

V súvislosti so „šrotovným“ je potrebné správne posúdiť aj problematiku dane z pridanej hodnoty.

Na strane nadobúdateľa ide o obstaranie osobného motorového vozidla (na iné sa „šrotovné“ neposkytuje) a teda kupujúci nemá nárok na odpočítanie DPH. Šrotovné sa neposkytuje ani pri obstaraní vozidla formou finančného prenájmu. Z tohto dôvodu bude DPH súčasťou obstarávacej ceny vozidla. Ak by aj nadobúdateľ využil formu spotrebného úveru na obstaranie takéhoto vozidla, nešlo by o finančný prenájom.

Na strane predávajúceho je potrebné brať do úvahy najmä nasledovné:
  1. Podľa § 22 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je pri predaji osobného motorového vozidla základom dane protihodnota, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať od príjemcu plnenia alebo inej osoby za dodanie tovaru, znížená o daň z pridanej hodnoty. Súčasťou protihodnoty je aj šrotovné. Výška šrotovného teda nebude znižovať základ pre DPH.
  2. Podľa § 22 ods. 4 zákona o DPH, ak je v čase dodania tovaru poskytnutá zľava z ceny, základ dane sa zníži o sumu zľavy. Ak predávajúci poskytne zľavu, výška zľavy zníži základ pre DPH.


Postup účtovania u predávajúceho


Príklad č. 1 – Postup účtovania u predávajúceho, ktorý neposkytne zľavu z ceny:

Predajná cena bez DPH:                   15 000 €
DPH:                                                2 850 €
Šrotovné:                                        1 000 €

Konečná cena vrátane DPH:            16 850 €

Popis
Suma
MD
D
Základ DPH
15 000 €
311
604
DPH 19 %
2 850 €
311
343
Dotácia
1 000 €
315
311
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály