Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie a odpisovanie drobných stavieb

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Pojem drobné stavby je vymedzený v § 139b ods. 6 a 7 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. Ide o stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu (napr. pre stavbu na bývanie, stavbu občianskeho vybavenia, pre stavbu na výrobu a skladovanie, na individuálnu rekreáciu) a nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie.

Drobné stavby podľa stavebného zákona

Pojem drobné stavby je vymedzený v § 139b ods. 6 a 7 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len „stavebný zákon“). Ide o stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu (napr. pre stavbu na bývanie, stavbu občianskeho vybavenia, pre stavbu na výrobu a skladovanie, na individuálnu rekreáciu) a nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie. Za drobné stavby sú považované:

  • prízemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a výška 5 m (napr. kôlne, práčovne, letné kuchyne, prístrešky, zariadenia na nádoby na odpadky, stavby na chov drobného zvieratstva, sauny, úschovne bicyklov a detských kočíkov, čakárne a stavby športových zariadení),
  • podzemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a hĺbka 3 m (napr. pivnice, žumpy),
  • stavby organizácií na lesnej pôde, ktoré slúžia na zabezpečovanie lesnej výroby a poľovníctva, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 30 m2 a výška 5 m (napr. sklady krmiva, náradia alebo hnojiva),
  • oplotenie,
  • prípojky stavieb a pozemkov na verejné rozvodné siete a kanalizáciu všetkých stavieb a pozemkov a pripojenie drobných stavieb a pozemkov na rozvodné siete a kanalizáciu hlavnej stavby,
  • nástupné ostrovčeky hromadnej verejnej dopravy,
  • priechody cez chodníky a na susedné pozemky,
  • priepusty a pod. 
Za drobné stavby podľa § 139b ods. 8 stavebného zákona sa nepovažujú stavby skladov horľavín a výbušnín, stavby pre civilnú ochranu, požiarnu ochranu, stavby uránového priemyslu a jadrových zariadení, vodné stavby, stavby čerpacích staníc kvapalných palív, skvapalnených plynov alebo stlačených plynov pre pohon motorových vozidiel, stavby prečerpávacích staníc horľavých kvapalín, horľavých plynov a stavby plniarní tlakových nádob horľavým plynom alebo horenie podporujúcim plynom.
 
Na drobné stavby sa nevyžaduje rozhodnutie o umiestnení stavby. Pri výstavbe drobných stavieb, ktoré plnia doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe a nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie, postačuje ohlásenie stavebnému úradu. K ohláseniu drobnej stavby stavebník musí pripojiť jednoduchý situačný výkres. Stavebný úrad však môže určiť, že ohlásenú drobnú stavbu možno uskutočniť len na základe stavebného povolenia. 

 
Drobné stavby podľa Postupov účtovania v PÚ

Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. ani opatrenie č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) osobitne nedefinujú pojem drobné stavby. Keďže drobné stavby z technického hľadiska sú považované za stavby, v zmysle § 13 ods. 4 Postupov účtovania v PÚ sa považujú za dlhodobý hmotný majetok, do ktorého spadajú všetky stavby bez ohľadu na výšku ich ocenenia. Drobné stavby sa teda budú účtovať rovnako, ako aj iné stavby v účtovej triede 0 – Dlhodobý majetok, konkrétne na účte 021 – Stavby bez ohľadu na výšku ich účtovného ocenenia (obstarávaciu cenu, vlastné náklady, reprodukčnú obstarávaciu cenu).
 
Účtovné odpisovanie drobných stavieb sa realizuje v súlade s § 20 Postupov účtovania v PÚ. To znamená, že aj drobné stavby sa odpisujú na základe odpisového plánu prostredníctvom účtovných odpisov s ohľadom na opotrebovanie zodpovedajúce bežným podmienkam jeho používania v konkrétnej účtovnej jednotke. Účtovné odpisy zaokrúhlené smerom nahor sa účtujú v prospech účtu 081 – Oprávky k stavbám a na ťarchu účtu 551 – Odpisy dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku. 
 

Drobné stavby podľa zákona o dani z príjmov

Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) obdobne ako účtovné predpisy pojem drobné stavby nedefinuje, ale odvoláva sa na stavebno-technické predpisy, konkrétne na stavebný zákon. Keďže drobné stavby z technického hľadiska sú považované za stavby, z hľadiska ZDP ide o hmotný majetok odpisovaný, pričom ZDP uvádza na posudzovanie drobných stavieb jednu výnimku.Podľa § 22 ods. 2 ZDP sa považujú za hmotný majetok odpisovaný:
  1. Samostatné hnuteľné veci alebo súbory hnuteľných vecí, ktoré majú samostatné technicko-ekonomické určenie a ich vstupná cena je vyššia ako 30 000 Sk a prevádzkovo-technické funkcie dlhšie ako 1 rok.
  2. Budovy a iné stavby definované v § 43a stavebného zákona a v opatrení Štatistického úradu SR č. 128/2000 
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály