Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účasť na seminári v zahraničí

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Zamestnanci tuzemskej firmy, registrovaného platiteľa DPH sa zúčastnili konferencie/seminára v Írsku. Na konferenciu sa prihlasovali prostredníctvom internetu, cena bola určená pre jedného účastníka. Podľa počtu účastníkov vynásobené cenou za osobu bola vystavená faktúra od organizátora – Írskeho platiteľa dane. Na faktúre bola uvedená írska daň. Podľa vyjadrenia slovenskej daňovej správy platí: „V zmysle ustanovenia § 16 ods. 3 zákona o DPH, miestom dodania služieb v súvislosti so vstupom na kultúrne, umelecké, športové, vedecké, vzdelávacie, zábavné a iné podujatia, ako sú výstavy a veľtrhy, a doplnkových služieb súvisiacich s týmto vstupom, ak sú tieto služby dodané zdaniteľnej osobe, je miesto, kde sa tieto podujatia skutočne konajú. Pokiaľ sa kultúrne, vedecké, vzdelávacie, umelecké alebo iné podujatia poskytujú širokej verejnosti, prípadne zdaniteľnej alebo inej ako zdaniteľnej osobe a sú spojené so vstupným (resp. poplatok na 1 účastníka), miesto dodania takto poskytnutej služby sa určí v zmysle § 16 ods. 3 zákona o DPH. V prípade, že sa kultúrne, vedecké, vzdelávacie, umelecké alebo iné podujatia poskytujú uzatvorenému okruhu účastníkov, pričom na podujatie nie je vyberané vstupné (resp. poplatok na 1 účastníka), potom miesto dodania služby sa určí v zmysle § 15 ods. 1 zákona o DPH.“ Na základe uvedeného si podnik po ukončení roka požiadal o vrátenie tejto dane z príslušnej Finančnej správy. Na základe zaslanej žiadosti podnik dostal odpoveď, že príslušná služba podliehala systému REVERSE CHARGE a daň nebola vrátená. Z uvedeného vyplýva, že podľa Slovenského zákona o DPH je miesto dodania tam, kde sa služba vykonala a podľa zákona príslušnej krajiny (Írsko) je tam, kde má sídlo zákazník, teda Slovensko. Ako máme upraviť účtovníctvo za neuznanú DPH z dôvodu, že bola nesprávne uvedená na faktúre podľa zákona v Írsku avšak podľa nášho zákona bola uvedená správne? Podobný prípad sa stal zo seminára konaného vo Švédsku avšak tam hneď na faktúre uviedli, že povinnosť platiť daň sa prenáša na zákazníka a službu uvedú v Súhrnom výkaze. Potrebujem poradiť, ako postupovať v týchto prípadoch, ak miesto dodania je podľa nášho zákona v krajine poskytnutia služby (§ 16 ods. 3 zákona o DPH), a podľa zákona príslušnej krajiny sa miesto dodania určí podľa sídla zákazníka?

Pravidlá o určení miesta ­dodania služieb pri kultúrnych, ­umeleckých, športových, vedeckých, vzdelávacích, zábavných a podobných službách, ako sú výstavy a veľtrhy, a doplnkových službách súvisiacich s týmito službami sa v zákone č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej „zákon o DPH“) menili naposledy k 1. januáru 2011, a to na základe zmeny pravidiel v smernici Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej „smernica 2006/ 112/ES“).

Podľa znenia ust. § 16 ods. 3 zákona o DPH miestom dodania kultúrnych, umeleckých, športových, vedeckých, vzdelávacích, zábavných a podobných služieb, ako napríklad služieb na výstavách a veľtrhoch, vrátane ich organizovania a s nimi súvisiacich doplnkových služieb a vstupu na tieto podujatia, ak sú tieto služby dodané nezdaniteľnej osobe, je miesto, kde sa tieto služby fyzicky vykonajú. Miestom dodania služieb v súvislosti so vstupom na kultúrne, umelecké, športové, vedecké, vzdelávacie,

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály