Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Tvorba opravných položiek k pohľadávkam

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Opravné položky k pohľadávkam sa tvoria, ak ide o pochybné pohľadávky, ktoré predstavujú riziko, že ich dlžník úplne alebo čiastočne nezaplatí, na pohľadávky voči dlžníkom v konkurznom konaní, v reštrukturalizačnom konaní, na sporné pohľadávky voči dlžníkom, s ktorými sa vedie spor o ich uznanie alebo zaplatenie.

Pri inventarizácii sa posudzuje, či reálna hodnota pohľadávok je rovnaká ako nominálna hodnota. Pri analýze pohľadávok podľa lehoty splatnosti ich členíme na pohľadávky do lehoty splatnosti a po lehote splatnosti. Predmetom analýzy sú najmä pohľadávky po lehote splatnosti, u ktorých môže byť ohrozená ich vymožiteľnosť. Toto ohrozenie môže mať dočasný alebo trvalý charakter. K pohľadávkam je možné tvoriť:

  • zákonné opravné položky a
  • ostatné opravné položky.

Pojem zákonné opravné položky sa používa na opravné položky, ktoré sú tvorené v súlade s § 20 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Tvorba zákonných opravných položiek je daňovým nákladom.

Ostatné opravné položky sú tvorené v súlade s účtovnými predpismi na základe zásady opatrnosti. Opravné položky, ktoré nie sú tvorené v súlade s § 20 ZDP, nie sú daňovo účinnými opravnými položkami. Ich tvorba do nákladov účtovnej jednotky a rozpúšťanie do výnosov účtovnej jednotky neovplyvňuje daňové výdavky, resp. príjmy.

Vhodným uplatňovaním opravných položiek účtovná jednotka vernejšie zobrazí svoju skutočnú majetkovú situáciu.

Opravné položky voči dlžníkom v konkurznom konaní a reštrukturalizačnom konaní a dlžníkom, ktorým bol súdom určený splátkový kalendár

Zákonné opravné položky k pohľadávkam voči dlžníkom v konkurznom konaní a reštrukturalizačnom konaní sa tvoria a rozpúšťajú podľa ustanovení § 20 ods. 10 až 12 ZDP. Opravné položky k pohľadávkam voči dlžníkom v konkurznom konaní reštrukturalizačnom konaní sa uznávajú za výdavky na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmu daňovníkom dane z príjmov účtujúcim v sústave podvojného účtovníctva najviac do výšky menovitej hodnoty pohľadávok alebo uhradenej obstarávacej ceny pohľadávok prihlásených v určenej lehote, vrátane príslušenstva, ak bolo zahrnuté do základu dane. Zákon v tomto ustanovení určuje veriteľovi tri podmienky, po splnení ktorých je tvorba opravnej položky k pohľadávkam voči dlžníkovi v konkurze uznaná za daňový výdavok:

  • dodržanie lehoty na prihlásenie pohľadávky najneskôr do 45 dní od vyhlásenia konkurzu,
  • zdaňovacie obdobie počnúc ktorým možno tvoriť opravnú položku,
  • maximálnu výšku opravnej položky uznanej za daňový výdavok.

Veriteľ má možnosť hneď v roku prihlásenia tvoriť opravnú položku vo výške 100 %, ktorá bude aj daňovo uznaná. Daňovník sa však môže rozhodnúť, či opravné položky zahrnie v plnej výške v roku prihlásenia pohľadávok, alebo ich bude zahŕňať do základu dane postupne.

Výška opravnej položky zahrnutá do nákladov je limitovaná menovitou hodnotou pohľadávky bez príslušenstva, alebo obstarávacou cenou pohľadávky. Menovitou hodnotou pohľadávky sa oceňujú pohľadávky pri ich vzniku. Obstarávacou cenou sa oceňujú pohľadávky pri odplatnom nadobudnutí alebo pohľadávky nadobudnuté vkladom do základného imania. Príslušenstvo pohľadávky definuje na daňové účely § 19 ods. 2 písm. h) ZDP. Za príslušenstvo pohľadávky sa považuje úrok z omeškania, poplatok z omeškania a iné platby z dôvodu oneskorenej úhrady.

V ustanovení § 20 ods. 10 ZDP nie je pri zahrnutí opravných položiek k pohľadávkam voči dlžníkom v konkurze stanovená podmienka, že tieto museli byť zahrnuté do zdaniteľných príjmov ako je to pri opravných položkách k pohľadávkam podľa § 20 ods. 14 zákona. Na základe uvedeného je daňovo uznaná tvorba opravných položiek nielen k bežným pohľadávkam, zahrnutým v čase vzniku do príjmov, ale aj k pohľadávkam charakteru pôžičiek, bežných úrokov z pôžičiek, úverov, záloh, k pohľadávkam nadobudnutým postúpením, ak je tvorená k pohľadávkam voči daňovníkovi v konkurze a je dodržaná podmienka prihlásenia pohľadávky v lehote podľa zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. Pri tvorbe opravnej položky k pohľadávkam sa vychádza z menovitej hodnoty pohľadávky, ktorej súčasťou je aj daň z pridanej hodnoty.

Zákonné opravné položky k pohľadávkam voči dlžníkom v konkurznom konaní a reštrukturalizačnom konaní sa tvoria a rozpúšťajú podľa ustanovení § 20 ods. 10 až 12 ZDP. Opravné položky k pohľadávkam voči dlžníkom v konkurznom konaní sa uznávajú za výdavky na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmu daňovníkom dane z príjmov účtujúcim v sústave podvojného účtovníctva najviac do výšky v určenej lehote prihlásených pohľadávok.

♦ Príklad č. 1:

Kedy môže právnická osoba tvoriť opravné položky k pohľadávkam voči dlžníkom v konkurznom konaní? Ide o daňový náklad?

Podmienky, za ktorých sa uznáva opravná položka k pohľadávkam voči dlžníkom v konkurznom a reštrukturalizačnom konaní, stanovuje § 20 ods. 10 až 12 ZDP. Na základe uznesenia súdu o vyhlásení konkurzu na úpadcu musí veriteľ uplatniť svoju pohľadávku v stanovenej lehote 45 dní na súde, ktorý vyhlásil konkurz a súčasne u správcu konkurznej podstaty.

Opravná položka sa môže vytvoriť len do výšky prihlásenej pohľadávky. Opravné položky sa uznávajú za daňové výdavky počínajúc zdaňovacím obdobím, v ktorom boli pohľadávky v určenej lehote prihlásené. Ak pohľadávku zamietol správca konkurznej podstaty alebo súd svojím rozhodnutím, vytvorená opravná položka sa zruší v prospech výnosov. Opravná položka k pohľadávke voči dlžníkovi v konkurznom a reštrukturalizačnom konaní sa zruší v prospech výnosov v rozsahu uspokojenia pohľadávok alebo úplne v prípade ukončenia konkurzu aj pri čiastočnom uspokojení pohľadávky.

* * *

♦ Príklad č. 2:

Účtovná jednotka ABC, a. s., fakturovala v roku 2015 odberateľovi za dodávku prác sumu 24 tis. €. Odberateľ faktúru nezaplatil do konca roku 2018. V rámci inventarizácie pohľadávok odberateľ svoj záväzok voči spoločnosti ABC uznal. V roku 2019 bol na spoločnosť vyhlásený konkurz. Spoločnosť ABC, a. s., si prihlásila pohľadávky v stanovenej lehote na súde v celkovej menovitej hodnote 24 000 €. Súčasne spoločnosť vytvorila opravnú položku vo výške 100 % z hodnoty pohľadávky, t. j. 24 000 €.

Účtovanie:

P. č.

Text

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály