Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Tvorba a čerpanie nedeliteľného fondu a rezervného fondu

Rubrika: Právo pre ekonómov

Obchodné spoločnosti a družstvá majú podľa Obchodného zákonníka povinnosť vytvárať tzv. rezervný resp. nedeliteľný fond. Oba fondy sú súčasťou vlastného imania spoločností a družstiev. Tieto fondy majú v zákone svoj špecifikovaný význam a o spôsobe ich čerpania v súlade s ustanoveniami Obchodného zákonníka rozhodujú štatutárne orgány spoločností a družstiev. Článok aj v príkladoch vysvetľuje tvorbu, použitie, účtovanie a daňový pohľad na fondy v rôznych typoch spoločností.

Obchodné spoločnosti a družstvá majú podľa Obchodného zákonníka povinnosť vytvárať tzv. rezervný fond (spoločnosti s ručením obmedzeným a akciové spoločnosti), resp. tzv. nedeliteľný fond (družstvá). Oba fondy sú súčasťou vlastného imania spoločností a družstiev. Tieto fondy majú v zákone špecifikovaný svoj význam a o spôsobe ich čerpania v súlade s ustanoveniami Obchodného zákonníka rozhodujú štatutárne orgány spoločností a družstiev.
 

Povinnosť tvorby rezervného fondu

Rezervný fond je jediným fondom, ktorého povinnosť tvorby v kapitálovej obchodnej spoločnosti je zakotvená priamo v Obchodnom zákonníku, a to v § 67. Rezervný fond musí vytvárať spoločnosť s ručením obmedzeným a akciová spoločnosť zo zisku bežného účtovného obdobia vykázaného v schválenej riadnej individuálnej účtovnej závierke.Rezervný fond na základe § 67 ods. 2 Obchodného zákonníka možno vytvoriť už pri vzniku spoločnosti (to neplatí pre akciové spoločnosti, ktoré rezervný fond pri svojom vzniku musia vytvoriť) alebo pri zvyšovaní základného imania príplatkami spoločníkov nad výšku vkladov alebo nad menovitú hodnotu akcií. V súvislosti s vytváraním rezervného fondu je dôležité ustanovenie § 68 ods. 6 písm. d) Obchodného zákonníka. Súd môže na návrh štátneho orgánu, na návrh osoby, ktorá osvedčí právny záujem, alebo aj z vlastného podnetu, rozhodnúť o zrušení spoločnosti a jej likvidácii, ak spoločnosť nevytvorila pri založení rezervný fond, alebo rezervný fond pravidelne nedopĺňa. Takisto platí, že podiel na zisku spoločnosti možno určiť až po doplnení rezervného fondu v súlade s Obchodným zákonníkom, so spoločenskou zmluvou alebo stanovami. Pri rozdeľovaní zisku v spoločnosti s ručením obmedzeným, v akciovej spoločnosti a v družstve sa na prvé miesto kladie povinnosť prídelu do rezervného fondu v zákonom určenej minimálnej výške. Až po splnení tohto povinného prídelu môže účtovná jednotka použiť zvyšnú časť zisku podľa vlastného rozhodnutia.

Ostatným typom podnikateľských subjektov (napr. komanditná spoločnosť, verejná obchodná spoločnosť) nevyplýva zo zákona povinná tvorba rezervného fondu. To však neznamená zákaz jeho tvorby na základe vlastného rozhodnutia.

Tvorba rezervného fondu v spoločnosti s ručením obmedzeným

Spoločnosť s ručením obmedzeným vytvára rezervný fond v zmysle § 124 Obchodného zákonníka v čase a vo výške určenej spoločenskou zmluvou. Spoločenská zmluva musí preto obsahovať výšku rezervného fondu, ak spoločnosť vytvára rezervný fond pri svojom vzniku, výšku, do ktorej spoločnosť je povinná rezervný fond dopĺňať, ako aj spôsob dopĺňania rezervného fondu [§ 110 ods. 1 písm. h) Obchodného zákonníka]. Je teda zrejmé, že rezervný fond v spoločnosti s ručením obmedzeným sa netvorí povinne už pri vzniku spoločnosti povinnými príplatkami spoločníkov.

Ak sa rezervný fond nevytvorí už pri vzniku spoločnosti, spoločnosť s ručením obmedzeným je povinná vytvoriť ho z čistého zisku vykázaného v riadnej účtovnej závierke za rok, v ktorom po prvý raz zisk vytvorí, a to vo výške najmenej 5 % z čistého zisku (v čase pred vyplatením podielov na zisku spoločníkom), nie však viac ako 10 % zo základného imania. Rezervný fond je spoločnosť s ručením obmedzeným povinná každoročne dopĺňať o sumu určenú v spoločenskej zmluve alebo v stanovách, najmenej však vo výške 5 % z čistého zisku vyčísleného v ročnej účtovnej závierke, a to až do dosiahnutia výšky rezervného fondu určenej v spoločenskej zmluve alebo v stanovách. Minimálna výška rezervného fondu je pritom zákonom stanovená na 10 % základného imania. Rezervný fond nemusí byť uložený na viazanom účte v banke.

Príklad č. 1:
Spoločnosť s r. o. dosiahla v účtovnom období záporný výsledok hospodárenia pred zdanením

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály