Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Trestnoprávny kontext vymáhania pohľadávok

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Termín pohľadávka patrí v rámci podnikania medzi dôležité pojmy s významným presahom do oblasti práva, ekonómie alebo účtovníctva. V tomto príspevku sa zameriame na trestnoprávne súvislosti tohto pojmu, ale najmä na trestnoprávny kontext vymáhania pohľadávok.

Vymáhanie pohľadávok v Slovenskej republike prešlo za posledné tri desaťročia pomerne búrlivým vývojom. V dávnejšom období dominovali skôr fyzické (často násilné) formy vymáhania pohľadávok. Tieto primitívne formy boli postupne nahrádzané nenásilnými formami, ktoré síce mohli navonok pôsobiť kultivovanejšie, avšak to neznamená, že boli vždy aj v súlade s právnymi normami. Až do súčasnosti možno badať rezíduá oboch týchto foriem. Najmä však v prípade sofistikovanejších metód vymáhania pohľadávok je trochu náročnejšie jednoznačne posúdiť ich legálnosť.

Vymáhanie pohľadávky môže rea­lizovať samotný veriteľ, keď vymáha vlastnú pohľadávku. Vymáhať sa však môže aj cudzia pohľadávka, teda pohľadávka tretej osoby. Vymáhaniu cudzích pohľadávok sa v súčasnosti venujú rôznorodé subjekty (napríklad aj inkasné agentúry).

Právne súvislosti pojmu pohľadávka

Pohľadávka je spravidla charakterizovaná ako právo veriteľa požadovať určité plnenie od dlžníka (podobne to definuje aj § 488 Občianskeho zákonníka). Tento pojem je často aplikovaný v obchodnom, v občianskom, ale aj v trestnom práve. Základným predpisom trestného práva hmotného je zákon č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v z. n. p. (ďalej len „Trestný zákon“).

Pojem pohľadávka je v celom Trestnom zákone explicitne spomínaný len v súvislosti s dvoma trestnými činmi. Ide o trestný čin úžery podľa § 235 Trestného zákona a trestný čin poškodzovania veriteľa podľa § 239 Trestného zákona (obom týmto trestným činom sa v našom príspevku nebudeme venovať).

V ostatných trestných činoch síce chýba explicitná zmienka o pohľadávke, avšak súvis niektorých trestných činov s pojmom pohľadávka a jej vymáhaním je napriek tomu evidentný. Príkladom môže byť trestný čin nátlaku alebo trestný čin hrubého nátlaku, ktoré sú zaradené medzi trestné činy proti slobode a ľudskej dôstojnosti. Trestný čin nebezpečného vyhrážania je však systematicky zaradený do inej skupiny, medzi trestné činy proti iným právam a slobodám. Trestné činy nátlaku, hrubého nátlaku a nebezpečného vyhrážania páchajú často osoby, ktoré nelegálne vymáhajú pohľadávky (nezákonným spôsobom sa snažia vymôcť plnenie za pohľadávku).

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály