Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Transakcia zahraničných závislých osôb

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Spoločnosť s ručením obmedzeným (s. r. o.) má majetkové prepojenie so spoločnosťou v Českej republike. Česká spoločnosť má 50 % podiel na základnom imaní slovenskej s. r. o. Konateľ je zo SR. V roku 2011 firma na základe českých objednávok realizovala služby (montáž chladiacich a mraziacich boxov), ktoré boli následne fakturované ako oslobodené plnenie, bez DPH. Slovenská firma podávala súhrnný výkaz. Majú sa tieto služby uvádzať v daňovom priznaní PO v tabuľke transakcie zahraničných závislých osôb, v riadku služby, náklady. Týka sa spoločnosti transferové oceňovanie, potreba kalkulácie nákladov, doložené analýzy? Má na to vplyv objem poskytnutých služieb ku celkovým službám? Ako sa dá zdôvodniť princíp nezávislého vzťahu?

Súčasťou základu dane zahraničnej závislej osoby je aj rozdiel, o ktorý sa ceny pri vzájomných obchodných vzťahoch zahraničných závislých osôb vrátane cien za poskytnuté služby, pôžičky a úvery líšia od cien používaných medzi nezávislými osobami v porovnateľných obchodných vzťahoch, pričom tento rozdiel znížil základ dane.

Závislou osobou je blízka osoba alebo ekonomicky, personálne alebo inak prepojená osoba. Blízkymi osobami sú osoby podľa ustanovení § 116 a 117 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len „Občiansky zákonník“) – príbuzní v priamom alebo pobočnom rade. Ekonomickým alebo personálnym prepojením sa rozumie účasť na majetku alebo kontrole podielom vyšším ako 25 %. Osoba môže mať priamy, nepriamy, respektíve nepriamy odvodený podiel na majetku alebo kontrole inej osoby.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály