Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Tlačivá a formuláre vo vzťahu k povinnostiam mzdovej účtovníčky (III.)

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Ďalšie pokračovanie seriálu sa venuje evidenčnému listu dôchodkového poistenia a jeho vyplňovaniu.

(pokračovanie – 1. časť, 2. časť článku)

Ročne spracovávané tlačivá

Evidenčný list dôchodkového poistenia
Evidenčný list dôchodkového poistenia sa spracováva po jednotlivých rokoch, pričom jeden rok môže byť niekedy aj vo viacerých riadkoch.
Termín pre bežné spracovanie evidenčného listu po jednotlivých rokoch nie je stanovený, je stanovený len termín pre jeho spracovanie a odovzdanie pri skončení pracovného pomeru, príp. pri uplatnení nároku na dávku. V tomto prípade musí byť spracovaný a odovzdaný v termíne do troch dní od skončenia pracovného pomeru, resp. od uplatnenia nároku na dávku. Predkladá sa príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.
Evidenčný list dôchodkového poistenia je možné spracovať v listinnej alebo elektronickej forme a vypĺňa sa za všetkých zamestnancov (poistencov), t. j. aj za poberateľov dôchodkových dávok.
Evidenčný list dôchodkového poistenia sa vypĺňa podľa predtlače, pričom treba rešpektovať návod na vyplnenie, ktorý je uvedený na zadnej strane originálneho tlačiva (uvedené sú vysvetlivky len k bodom, ktoré nemusia byť úplne jasné); vypĺňa sa písacím strojom, prostredníctvom počítača, príp. vo výnimočných prípadoch aj ručne čitateľným paličkovým písmom.
Ak je evidenčný list vyplnený písacím strojom alebo prostredníctvom počítača, označí sa v ľavej hornej časti tlačiva krížikom okienko Vyplnený strojom.
Nakoľko evidenčné listy sú v pobočkách Sociálnej poisťovne spracovávané elektronicky, nie je prípustné vykonanie opravy nesprávne zapísaných údajov účtovným spôsobom; ich opravu je potrebné vykonať vždy vyhotovením nového evidenčného listu.
Ak ústredie Sociálnej poisťovne už eviduje evidenčný list obsahujúci nesprávne údaje, zamestnávateľ vyhotoví nový evidenčný list, na ktorom v hornej časti tlačiva označí krížikom okienko Evidenčný list opravný.
Oddiel I. obsahuje údaje o poistencovi, ktoré sa vyplňujú podľa predtlače, pričom:
  • dátumy (dátum narodenia, dátum vzniku a dátum zániku pracovného
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály