Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Tlačivá a formuláre vo vzťahu k povinnostiam mzdovej účtovníčky (II.)

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Po ukončení štvrťroka mzdová účtovníčka je povinná vyplniť a odoslať Prehľad o zrazených a odvedených preddavkoch na daň z vyplatených príjmov zo závislej činnosti a o daňovom bonuse za uplynulý kalendárny štvrťrok.

(pokračovanie – 1. časť článku)

Štvrťročne spracovávané tlačivá

Po ukončení štvrťroka mzdová účtovníčka je povinná vyplniť a odoslať Prehľad o zrazených a odvedených preddavkoch na daň z vyplatených príjmov zo závislej činnosti a o daňovom bonuse (ďalej len „Prehľad o preddavkoch na daň“) za uplynulý kalendárny štvrťrok.
 
V zmysle § 39 ods. 9 písm. a) a § 49 ods. 1 a 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“) zamestnávateľ je povinný predkladať ho miestne príslušnému správcovi dane v lehote do 30 dní po uplynutí kalendárneho štvrťroka.
 
Ak zamestnávateľ v príslušnom štvrťroku nevyplácal príjmy zo závislej činnosti, nie je povinný predložiť ho.
Prehľad o preddavkoch na daň sa vypĺňa podľa Poučenia, ktoré je súčasťou originálnych tlačív (uvedené sú vysvetlivky len k bodom, ktoré nemusia byť jasné priamo z predtlače).
 
Prvá strana tlačiva obsahuje identifikačné údaje, ktoré sa vyplnia podľa predtlače. Ak zamestnávateľ Prehľad o preddavkoch na daň, ktorý označil ako riadny vystavil chybne, má možnosť podať prehľad, ktorý označí ako opravný.
 
Druhá strana (pozri príloha č. 1) tlačiva obsahuje rozčlenenie sumy zrazenej a odvedenej na preddavkoch na daň a na dani z príjmov zo závislej činnosti a sumy daňového bonusu za jednotlivé kalendárne mesiace daného štvrťroka:
  • Riadok 1 – dátum. Uvedie sa dátum výplaty miezd za jednotlivé mesiace príslušného štvrťroka (napr. ak je výplata za mesiac marec 2006 realizovaná 10. apríla 2006, napíše sa v stĺpci 03 dátum 10. 4. 2006).
  • Riadok 1 – suma. Uvedie sa suma zrazených preddavkov na daň zo zúčtovaných a skutočne vyplatených miezd (vrátane príjmov zo sociálneho fondu, doplatkov miezd za predchádzajúce mzdové obdobia) v peňažnej aj nepeňažnej forme bez sumy daňového bonusu a sumy zrážkovej dane (daňový bonus sa zapíše na ďalších riadkoch, suma zrážkovej dane sa na tomto tlačive neuvádza).
  • Riadok 2 – úhrn zrazených nedoplatkov na dani z ročného zúčtovania preddavkov na daň za predchádzajúce zdaňovacie obdobie (napr. v januári 2006 za rok 2005), o ktoré sa zvýšil odvod preddavkov na daň za príslušné mzdové obdobie, bez sumy daňového bonusu.
  • Riadok 3 – úhrn vrátených preplatkov na dani z ročného zúčtovania preddavkov na daň za predchádzajúce zdaňovacie obdobie (napr. v januári 2006 za rok 2005), o ktoré sa znížil odvod preddavkov na daň za príslušné mzdové obdobie, bez sumy daňového bonusu. O vrátený rozdiel (preplatok) sa zníži odvod preddavkov na daň (dane) najneskôr do konca kalendárneho roka, v ktorom sa ročné zúčtovanie vykonalo. Suma na riadku 3 sa uvedie len do výšky zrazených preddavkov na daň zapísaných na riadku 1, zvýšených o nedoplatky z ročného zúčtovania uvedených na riadku 2 a zvýšených o kladnú sumu uvedenú na riadku 4.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály