Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Technické zhodnotenie majetku obstaraného finančným prenájmom

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

V nasledujúcom článku bude bližšie rozobrané technické zhodnotenie obstaraného majetku finančným prenájmom. Uvedený pojem "technické zhodnotenie" je pre daňové účely upravený v § 29 zákona č. 595/2003 o dani z príjmov v z. n. p.

Technické zhodnotenie v zákone o dani z príjmov

Pojem technické zhodnotenie je pre daňové účely upravený v § 29 zákona č. 595/2003 o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Technickým zhodnotením hmotného majetku a nehmotného majetku sa na účely tohto zákona rozumejú výdavky na dokončené nadstavby, prístavby a stavebné úpravy, rekonštrukcie a modernizácie prevyšujúce pri jednotlivom hmotnom majetku a nehmotnom majetku 1 700 € v úhrne za zdaňovacie obdobie.

Za technické zhodnotenie hmotného majetku a nehmotného majetku sa považuje aj technické zhodnotenie neprevyšujúce v úhrne za zdaňovacie obdobie 1 700 €, ak sa daňovník rozhodne takéto výdavky považovať za výdavky na technické zhodnotenie. V tomto prípade sa tieto výdavky odpisujú ako súčasť vstupnej ceny, zvýšenej vstupnej ceny alebo zvýšenej zostatkovej ceny hmotného majetku a nehmotného majetku.

Za technické zhodnotenie sa považuje aj technické zhodnotenie v sume vyššej ako 1 700 € za zdaňo­vacie obdobie vykonané na dlhodobom hmotnom majetku, ktorého obstarávacia cena bola 1 700 € a menej. Takéto technické zhodnotenie sa pripočíta k obstarávacej cene dlhodobého hmotného majetku a uplatní sa ročný odpis vypočítaný podľa § 26 ZDP.

Rekonštrukciou sa na účely ZDP rozumejú také zásahy do hmotného majetku, ktoré majú za následok zmenu jeho účelu použitia, kvalitatívnu zmenu jeho výkonnosti alebo technických parametrov. Za zmenu technických parametrov nemožno považovať zámenu použitého materiálu pri dodržaní jeho porovnateľných vlastností.

Modernizáciou sa na účely ZDP rozumie rozšírenie vybavenosti alebo použiteľnosti hmotného majetku a nehmotného majetku o také súčasti, ktoré pôvodný majetok neobsahoval, pričom tvoria neoddeliteľnú súčasť majetku. Za neoddeliteľnú súčasť tohto majetku sa považujú samostatné veci, ktoré sú určené na spoločné použitie s hlavnou vecou a spolu s ňou tvoria jeden majetkový celok.

Technické zhodnotenie vykonané nájomcom na prenajatom majetku do doby jeho zaradenia do používania sa pripočíta k istine a je súčasťou vstupnej ceny pre účely daňového odpisovania (§ 26 ods. 8 ZDP). Technické zhodnotenie hmotného majetku obstaraného finančným prenájmom, vykonané po jeho zaradení do používania, predstavuje v zmysle § 22 ods. 6 písm. f) ZDP iný majetok.

Technické zhodnotenie vykonané a uhradené nájomcom môže nájomca odpisovať, ak sú splnené podmienky stanovené v § 24 ods. 2 ZDP. Základnou podmienkou je súhlas vlastníka (prenajímate­ľa) s odpisovaním technického zhodnotenia nájomcom na základe písomnej zmluvy a skutočnosť, že vstupná cena hmotného majetku u vlastníka nie je zvýšená o tieto výdavky.

Pri odpisovaní technického zhodnotenia postupuje nájomca spôsobom ustanoveným pre hmotný majetok. Nájomca zaradí technické zhodnotenie do odpisovej skupiny, v ktorej je zaradený prenajatý hmotný majetok. Pri odpisovaní technického zhodnotenia môže nájomca uplatňovať rovnomerné odpisovanie (podľa § 27 ZDP) alebo zrýchlené odpisovanie (podľa § 28 ZDP).

Technické zhodnotenie v účtovníctve

Postupy účtovania pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva, vydané opatrením MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) upravujú technické zhodnotenie hmotného majetku vo viacerých ustanoveniach.

V prípade, že účtovná jednotka účtuje o technickom zhodnotení prenajatého majetku, o ktorom účtuje na účtoch majetku, aj keď k tomuto majetku nemá vlastnícke právo [§ 32 ods. 2 písm. g) Postupov účtovania v PÚ] postupuje podľa § 21 Postupov účtovania v PÚ.

Ocenenie jednotlivého dlhodobého majetku sa zvýši o náklady na dokončené technické zhodnotenie, ak náklady v úhrne za účtovné obdobie sú vyššie ako 1 700 € a technické zhodnotenie je v tomto účtovnom období uvedené do užívania.

V prípade, že účtovná jednotka neúčtuje o prenajatom hmotnom majetku technické zhodnotenie tohto prenajatého majetku predstavuje samostatný majetok [§ 32 ods. 2 písm. c) a § 41 Postupov účtovania v PÚ], o ktorom účtuje na účte, na ktorom by sa tento majetok účtoval, kedy bol nájomca jeho vlastníkom. Technické zhodnotenie prenajatého majetku môže odpisovať nájomca na základe písomnej zmluvy s vlastníkom za podmienok § 24 ZDP.

Technické zhodnotenie vykonané na prenajatom majetku sa odpíše v priebehu nájmu.

♦ Príklad č. 1:

Pri obstaraní osobného automobilu na lízing (istina 10 200 €) v marci 2014 dokúpila spoločnosť príslušenstvo automobilu, v celkovej hodnote 1 800 €. Príslušenstvo dokúpila pred zaradením automobilu do používania. Doba trvania lízingu je 48 mesiacov. Má sa účtovať autopríslušenstvo ako súčasť obstarávacej (vstupnej) ceny alebo ako samostatný iný majetok a odpisovať samostatne?

Majetok prenajatý formou finančného prenájmu je považovaný z hľadiska účtovníctva za dlhodobý hmotný majetok, čo vyplýva z § 32 ods. 2 písm. g) Postupov účtovania v PÚ. Súčasne náklady súvisiace s obstaraním predmetu lízingu sa účtujú, podľa § 30a ods. 7 Postupov účtovania v PÚ na účet 042 – Obstaranie dlhodobého hmotného majetku. Keďže Postupy účtovania v PÚ ďalej neupresňujú spôsob ich zaúčtovania musí sa uplatniť všeobecný postup. Podľa § 25 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) sa obstaraný hmotný majetok oceňuje obstarávacou cenou, to je cenou obstarania a nákladmi súvisiacimi s obstaraním.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály