Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Technické zhodnotenie hmotného majetku z hľadiska dane z príjmu

Rubrika: Daň z príjmov

Na účely dane z príjmov je technické zhodnotenie v zákone o dani z príjmov definované ako výdavky na dokončené nadstavby, prístavby a stavebné úpravy, rekonštrukcie a modernizácie majetku prevyšujúce u jednotlivého majetku 1 700 € v úhrne za zdaňovacie obdobie. Z textu uvedeného ustanovenia vyplýva, že tu zákon za technické zhodnotenie považuje výslovne vynaložené výdavky na predmetné zmeny na veci. Technickým zhodnotením v zmysle spomínaného zákona teda nie je samotná fyzická zmena na veci, ale výdavky na túto zmenu.

S technickým zhodnotením hmotného majetku (HM) je v praxi veľa problémov. V mnohých prípadoch dochádza k snahám daňovníkov zameniť technické zhodnotenie za opravu. Čo spôsobuje daňovníkom vrásky je skutočnosť, že technické zhodnotenie nie je podľa § 21 ods. 1 písm. g) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) daňovým výdavkom.

Daňový základ daňovníka sa o technické zhodnotenie zníži prostredníctvom odpisov až v určitom časovom horizonte, a to od 4 do 20 rokov s ohľadom na druh zhodnocovaného HM.

Na účely dane z príjmov je technické zhodnotenie v § 29 ZDP definované ako výdavky na dokončené nadstavby, prístavby a stavebné úpravy, rekonštrukcie a modernizácie majetku prevyšujúce u jednotlivého majetku 1 700 € v úhrne za zdaňovacie obdobie. Za povšimnutie stojí, že z textu uvedeného ustanovenia vyplýva, že tu zákon za technické zhodnotenie považuje výslovne vynaložené výdavky na predmetné zmeny na veci. Technickým zhodnotením v zmysle ZDP teda nie je samotná fyzická zmena na veci, ale výdavky na túto zmenu.

Určité výdavky sa teda stávajú technickým zhodnotením za splnenia týchto podmienok:

  • ide o výdavky vynaložené na stanovené formy dokončených zmien na veci (nadstavba, prístavba, stavebná úprava, rekonštrukcia, modernizácia),
  • celková suma týchto výdavkov na jednotlivom majetku v jednom zdaňovacom období musí prekročiť zákonom stanovenú čiastku (1 700 €), ktorú si môže daňovník svojím rozhodnutím znížiť.

Definícia technického zhodnotenia má teda svoju vecnú stránku (obmedzuje sa len na určité formy zmien na veci) a svoju hodnotovú stránku (výdavky musia prevýšiť určitú čiastku). Obidve tieto stránky pritom musia byť samozrejme splnené súčasne.

Hodnotovú hranicu môže daňovník znížiť

Podľa § 29 ods. 2 ZDP sú technickým zhodnotením aj vyššie uvedené výdavky nepresahujúce 1 700 € pri jednotlivom majetku, pokiaľ ich daňovník na základe svojho rozhodnutia neuplatní ako daňovo uznané výdavky. Tým, že daňovník určité výdavky vynaložené na dokončené nadstavby, prístavby, stavebné úpravy, rekonštrukcie alebo modernizácie, ktorých úhrnná hodnota u jednotlivého majetku v danom zdaňovacom období neprevýšila čiastku 1 700 €, na základe vlastného rozhodnutia nezahrnie priamo do svojich daňových výdavkov, sú potom zo zákona považované za technické zhodnotenie.

Príklad č. 1:
Daňovník vykonal stavebnú úpravu na svojej nehnuteľnosti. Výdavky na túto úpravu boli v celkovej výške 1 650 €.

Podľa § 29 ods. 1 ZDP z dôvodu nízkej čiastky celkových výdavkov nejde o povinné (obligatórne) technické zhodnotenie. Daňovník sa však v súlade s § 29 ods. 2 ZDP rozhodol, že napriek tomu bude tieto výdavky považovať za technické zhodnotenie. Dôsledkom tohto jeho rozhodnutia teda je, že si vynaložené výdavky neuplatní do daňových výdavkov jednorazovo, ale o hodnotu technického zhodnotenia zvýši vstupnú cenu predmetnej nehnuteľnosti.

***

Hodnotová hranica platí aj pre zmeny stavieb

Uvedená hodnotová hranica (1 700 €) pre vznik technického zhodnotenia sa vzťahuje aj na zmeny stavieb (nadstavby, prístavby, stavebné úpravy). Zaujímavé je to z toho dôvodu, že stavby samotné vznikajú ako majetok pre daňové aj účtovné účely vždy bez ohľadu na ich vstupnú (obstarávaciu) cenu, zatiaľ čo zmeny na týchto stavbách ovplyvňujú odpisy len vtedy, ak výdavky na tieto zmeny prevýšia v zdaňovacom období čiastku 1 700 €.

Príklad č. 2:
Podnikateľ A  v roku 2010 kúpil malú budovu skladu za celkovú obstarávaciu (vstupnú) cenu vo výške 1 700 €. Podľa § 22 ods. 2 ZDP ide o hmotný majetok, ktorý podnikateľ A zaradí do príslušnej odpisovej skupiny a bude ho odpisovať. Výdavky na obstaranie tejto budovy teda nie sú daňovo uznaným výdavkom.
Podnikateľ B rovnako potreboval zvýšiť svoje skladové priestory, a preto v roku 2010 vykonal prístavbu svojej existujúcej nehnuteľnosti. Výdavky na túto prístavbu boli vo výške 1 700 €. Pretože tieto výdavky neprevýšili zákonnú čiastku 1 700 €, nejde o technické zhodnotenie, a podnikateľ B teda uplatní tieto výdavky ako daňovo uznané.

Príklad dokumentuje situáciu, že aj keď obidvaja podnikatelia vynaložili rovnakú čiastku na rozšírenie svojich skladovacích kapacít, z daňového hľadiska je tu odlišný režim. Technické zhodnotenie (podnikateľ B urobil prístavbu) totiž vznikne len pri prekročení čiastky 1 700 €, zatiaľ čo samostatná stavba (podnikateľ A obstaral novú budovu) vznikne ako odpisovaný hmotný majetok bez ohľadu na jej obstarávaciu cenu.

***

Hodnotová hranica platí aj pre dlhodobý hmotný majetok do 1 700 €

Podľa § 29 ods. 3 ZDP sa za technické zhodnotenie považuje aj technické zhodnotenie v sume vyššej ako 1 700 € za zdaňovacie obdobie vykonané na dlhodobom hmotnom majetku (DHM), ktorého obstarávacia cena bola 1 700 € a menej. Takéto technické zhodnotenie sa pripočíta k obstarávacej cene DHM a uplatní sa ročný odpis vypočítaný podľa § 26 ZDP.

HM s obstarávacou cenou 1 700 € a menej a dobou použiteľnosti dlhšou ako jeden rok možno podľa § 13 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania  rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) zaradiť do DHM alebo účtovať o ňom ako o zásobách. Ak sa účtovná jednotka rozhodne o tomto majetku účtovať na účte 022Samostatné hnuteľné veci a súbory hnuteľných vecí, v účtovnej triede 0 – Dlhodobý majetok, odpisy tohto majetku stanoví vo svojom účtovnom pláne s ohľadom na opotrebovanie zodpovedajúce bežným podmienkam jeho používania. Vzhľadom na skutočnosť, že ZDP osobitne nerieši daňové zaobchádzanie tejto kategórie HM, na účely dane z príjmov platí zásada, že odpisy uplatnené v účtovníctve sú daňovo uznaným výdavkom v súlade s § 17 ods. 1 a § 2 písm. i) ZDP.

V jednoduchom účtovníctve je možné HM, ktorého ocenenie je 1 700 € a nižšie a doba použiteľnosti tohto majetku je dlhšia ako jeden rok, zaradiť do DHM podľa § 10 ods. 25 opatrenia MF SR č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. Daňovo uznaným výdavkom sú aj v tomto prípade odpisy uplatnené v účtovníctve, a to v súlade s § 17 ods. 1 a § 2 písm. i) ZDP.

Ak daňovník vykoná na DHM s obstarávacou cenou 1 700 € a menej technické zhodnotenie prevyšujúce zákonom stanovenú hodnotovú hranicu (1 700 €), podľa § 29 ods. 3 ZDP sa takéto technické zhodnotenie pripočíta k obstarávacej cene majetku, ktorý sa tým stáva HM odpisovaným aj na účely ZDP. V roku vykonania technického zhodnotenia sa HM zaradí do príslušnej odpisovej skupiny a vypočíta sa ročný odpis podľa § 27 (rovnomerný) alebo podľa § 28 (zrýchlený) ZDP.

Príklad č. 3:
Daňovník kúpil v januári 2009 počítač v obstarávacej cene 900 €. Ide síce o majetok s hodnotou nižšou ako je hranica pre zaradenie do DHM, jeho doba použiteľnosti je však dlhšia ako jeden rok, preto sa daňovník rozhodol účtovať o tomto majetku na účte 022 – Samostatné hnuteľné veci a súbory hnuteľných vecí a odpisovať ho. Podľa vypracovaného odpisového plánu bude daňovník počítač odpisovať 3 roky v rovnomerných čiastkach po 25 € mesačne. Pretože počítač nespĺňa podmienky pre zaradenie do HM odpisovaného podľa § 22 ods. 2 ZDP, nemožno ho v roku 2009 daňovo odpisovať. Daňovým výdavkom v tomto prípade budú účtovné odpisy vo výške 300 € (25 x 12), a to v súlade s § 2 písm. i) a § 17 ods. 1 ZDP.
V roku 2010 vykonal daňovník na počítači technické zhodnotenie v sume 1 750 €. Po vykonaní technického zhodnotenia prevýši obstarávacia cena sumu 1 700 € (900 € + 1 750 € = 2 650 €), tým sa počítač stáva HM odpisovaným podľa § 22 ods. 2 ZDP. Daňovník zaradí počítač do 1. odpisovej skupiny a od roku 2010 bude uplatňovať na účely dane z príjmov daňové odpisy zo vstupnej ceny 2 650 € až do úplného odpísania.

Rok
Obstarávacia cena
Vstupná cena
Výpočet odpisov
Ročný odpis
Zostatková cena
2009
   900 €
(900 / 36) x 12
  300 €
   600 €
2010
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály