Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Technické zhodnotenie a náklady na bežnú prevádzku automobilu

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Automobil z účtovného hľadiska možno zaradiť do kategórie dlhodobého hmotného majetku. Opatrenie MF SR č. 23 054/2002-92, ktorým sa stanovili podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) v § 12 ods. 1 dlhodobý majetok definujú ako majetok, ktorého doba použiteľnosti, dohodnutá doba splatnosti alebo vyrovnania iným spôsobom pri vzniku účtovného prípadu je dlhšia ako jeden rok.

Podľa § 13 ods. 4 písm. b) Postupov účtovania v PÚ dlhodobým hmotným majetkom je samostatná hnuteľná vec, ktorá má samostatné technicko-ekonomické určenie s dobou použiteľnosti dlhšou ako jeden rok a v ocenení vyššom ako 1 700 €.

TECHNICKÉ ZHODNOTENIE AUTOMOBILU

Podľa § 13 ods. 4 písm. e) Postupov účtovania v PÚ technické zhodnotenie je dlhodobým hmotným majetkom, ak nie je súčasťou obstarávacej ceny dlhodobého hmotného majetku. Postupy účtovania v PÚ technické zhodnotenie nedefinujú, ale odvolávajú sa na § 29 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Podľa tohto zákona technickým zhodnotením sa rozumejú výdavky na dokončené nadstavby, prístavby a stavebné úpravy, rekonštrukcie a modernizácie prevyšujúce pri jednotlivom hmotnom majetku a nehmotnom majetku 1 700 € v úhrne za zdaňovacie obdobie. Rekonštrukciou sa rozumejú také zásahy do hmotného majetku, ktoré majú za následok zmenu jeho účelu použitia, kvalitatívnu zmenu jeho výkonnosti alebo technických parametrov. Za zmenu technických parametrov nemožno považovať zámenu použitého materiálu pri dodržaní jeho porovnateľných vlastností. Modernizáciou sa rozumie rozšírenie vybavenosti alebo použiteľnosti hmotného majetku a nehmotného majetku o také súčasti, ktoré pôvodný majetok neobsahoval, pričom tvoria neoddeliteľnú súčasť majetku. Za neoddeliteľnú súčasť majetku sa považujú samostatné veci, ktoré sú určené na spoločné použitie s hlavnou vecou a spolu s ňou tvoria jeden majetkový celok.

Podľa § 21 ods. 3 Postupov účtovania v PÚ ocenenie jednotlivého dlhodobého hmotného majetku sa zvýši o náklady na dokončené technické zhodnotenie, ak náklady v úhrne za účtovné obdobie sú vyššie ako 1 700 € a technické zhodnotenie je v tomto účtovnom období uvedené do užívania. Náklady neprevyšujúce uvedenú sumu pri hmotnom majetku, sa môžu účtovať ako:

  • technické zhodnotenie alebo ako
  • náklady na hospodársku činnosť.

Technické zhodnotenie majetku v účtovníctve, ak spĺňa kritériá a bolo vykonané na vlastnom majetku, zvyšuje obstarávaciu cenu majetku, aj keď je majetok plne odpísaný. Podľa § 22 ods. 2 písm. e) ZDP technické zhodnotenie plne odpísaného majetku nezvyšuje vstupnú alebo zostatkovú cenu majetku a na účely daňového odpisovania sa považuje za iný majetok.

Vykonanie technického zhodnotenia

Technické zhodnotenie vo všeobecnosti môže byť vykonané dodávateľským spôsobom alebo vo vlastnej réžii. Technické zhodnotenie automobilu sa účtuje prostredníctvom kalkulačného účtu obstarania dlhodobého hmotného majetku účtu 042 – Obstaranie dlhodobého hmotného majetku.

Technické zhodnotenie majetku vykonané dodávateľským spôsobom sa oceňuje obstarávacou cenou. Obstarávacou cenou je cena, za ktorú sa majetok (teda aj technické zhodnotenie) obstaral vrátane nákladov súvisiacich s jeho obstaraním a všetky zníženia tejto obstarávacej ceny.

Ak účtovná jednotka vykoná technické zhodnotenie dlhodobého hmotného majetku vlastnou činnosťou (vo vlastnej réžii), potom dokončené technické zhodnotenie ocení vo vlastných nákladoch a o túto hodnotu zvýši obstarávaciu cenu dlhodobého hmotného majetku.

Vlastnými nákladmi sú všetky priame náklady (materiál, mzdy pracovníkov vrátane zákonného poistenia, ktorí technické zhodnotenie vykonávali atď.) a nepriame náklady bezprostredne súvisiace s vytvorením dlhodobého hmotného majetku vlastnou činnosťou (napr. podiel režijných nákladov).

Účtovanie technického zhodnotenia automobilu

Za technické zhodnotenie automobilu možno považovať modernizáciu a rekonštrukciu automobilu. Za modernizáciu sa považuje napr. montáž:

  • strešného okna,
  • ťažného zariadenia,
  • alarmu,
  • autorádia,
  • centrálneho uzamykania,
  • imobilizéra,
  • elektrického ovládania okien,
  • zariadenia na hlasitý hovor mobilného telefónu a pod.

Za rekonštrukciu možno považovať napr.:

  • montáž deliacej priečky medzi prednými a zadnými sedadlami,
  • zmenu nákladnej časti vozidla z prepravy nákladu na prepravu osôb,
  • montáž splynovača a pod.

Pri rekonštrukcii automobilu sa mení účel použitia automobilu (z nákladného na osobný) alebo sa zmenia technické parametre automobilu a tým aj jeho výkon, resp. jazdné vlastnosti a pod. Takéto zásahy do automobilu sa zvyčajne zapisujú aj do dokladov vozidla (osvedčenie o evidencii vozidla, technický preukaz).

♦ Príklad č. 1:

Účtovná jednotka si dala do automobilu namontovať elektrické ovládanie okien. Dodávateľská faktúra za túto montáž bola vo výške 1 750 €.

Ide o technické zhodnotenie automobilu (modernizáciu) a pretože ide o sumu vyššiu ako 1 700 €, účtovná jednotka musí zvýšiť o danú sumu obstarávaciu cenu vozidla.

Účtovné súvzťažnosti:

P. č.

Text

MD

D

1.

Dodávateľská faktúra za elektrické ovládanie okien a jeho montáž

042

321

2.

Zaradenie technického zhodnotenia do majetku (zvýšenie obstarávacej ceny automobilu)

022

042

Odpisovanie automobilu sa pre ďalšie obdobie bude počítať zo zvýšenej obstarávacej ceny.

* * *

♦ Príklad č. 2 – Montáž autoalarmu nad 1 700 €:

Účtovná jednotka v roku 2017 obstarala osobný automobil, ktorý neobsahoval autoalarm. V roku 2018 si autoalarm dala v servise dodatočne namontovať. Autoalarm spolu s vykonanou prácou bol servisom vyfakturovaný vo výške 1 720 €.

Namontovanie autoalarmu do automobilu sa považuje za technické zhodnotenie (modernizáciu), ktoré, ak presahuje sumu 1 700 €, o jeho hodnotu sa musí zvýšiť obstarávacia cena automobilu.

Účtovné súvzťažnosti:

P. č.

Text

Suma v €

MD

D

1.

Dodávateľská faktúra za montáž alarmu

1 720

042

321

2.

Zaradenie technického zhodnotenia do majetku (zvýšenie obstarávacej ceny automobilu)

1 720

022

042

Odpisovanie automobilu sa pre ďalšie obdobie bude počítať zo zvýšenej obstarávacej ceny.

* * *

♦ Príklad č. 3 – Montáž autoalarmu do 1 700 €:

Účtovná jednotka v roku 2017 obstarala osobný automobil, ktorý neobsahoval autoalarm. V roku 2018 si autoalarm dala v servise dodatočne namontovať. Autoalarm spolu s vykonanou prácu bol servisom vyfakturovaný vo výške 1 700 €.

Namontovanie autoalarmu do automobilu sa považuje za technické zhodnotenie (modernizáciu). Pretože jeho hodnota nepresiahla sumu 1 700 €, účtovná jednotka má možnosť sa rozhodnúť v súlade s § 21 ods. 3 Postupov účtovania v PÚ, či ho bude považovať za technické zhodnotenie a o jeho hodnotu zvýši obstarávaciu cenu automobilu, alebo ho bude považovať za náklad, ktorý zaúčtuje na účet 548 – Ostatné náklady na hospodársku činnosť.

Účtovné súvzťažnosti:

P. č.

Text

MD

D

Ak sa účtovná jednotka rozhodne zvýšiť obstarávaciu cenu automobilu

1.

Dodávateľská faktúra za montáž autoalarmu

042

321

2.

Zaradenie technického zhodnotenia do majetku (zvýšenie obstarávacej ceny automobilu)

022

042

3.

Úhrada dodávateľskej faktúry z bankového účtu

321

221

Ak bude autoalarm považovať za náklad

1.

Dodávateľská faktúra za montáž autoalarmu

548

321

2.

Úhrada dodávateľskej faktúry z bankového účtu

321

221

♦ Príklad č. 4 – Účtovanie centrálneho uzamykania:

Účtovná jednotka si dala dodatočne do automobilu namontovať centrálne uzamykanie dverí. Obstarávacia cena vrátane montáže bola vo výške 730 €.

Rovnako ako v predchádzajúcom príklade, ak hodnota zakúpeného centrálneho uzamykania nepresiahla sumu 1 700 €, účtovná jednotka má dve možnosti účtovania, môže ho zaúčtovať priamo do nákladov na účet 548 – Ostatné náklady na hospodársku činnosť alebo ho bude považovať za technické zhodnotenie a o jeho výšku zvýši obstarávaciu cenu automobilu.

Účtovné súvzťažnosti:

P. č.

Text

MD

D

Ak sa účtovná jednotka rozhodne zvýšiť obstarávaciu cenu automobilu

1.

Dodávateľská faktúra za centrálne uzamykanie

042

321

2.

Zaradenie technického zhodnotenia do majetku (zvýšenie obstarávacej ceny automobilu)

022

042

3.

Úhrada dodávateľskej faktúry z bankového účtu

321

221

Poznámka: Odpisovanie automobilu sa pre ďalšie obdobie bude počítať zo zvýšenej obstarávacej ceny.

Ak bude centrálne uzamykanie považovať za náklad

1.

Dodávateľská faktúra za centrálne uzamykanie

548

321

2.

Úhrada dodávateľskej faktúry z bankového účtu

321

221

Poznámka: Ak by nákup centrálneho uzamykania automobilu a jeho montáž presiahla sumu 1 700 €, o jeho hodnotu musí účtovná jednotka zvýšiť obstarávaciu cenu automobilu.

* * *

♦ Príklad č. 5 – Dva druhy technického zhodnotenia na vozidle:

Podľa § 21 ods. 3 Postupov účtovania v PÚ ocenenie jednotlivého dlhodobého majetku sa zvýši o náklady na dokončené technické zhodnotenie, ak náklady v úhrne za účtovné obdobie sú vyššie ako 1 700 € a technické zhodnotenie je v tomto účtovnom období uvedené do užívania. Náklady neprevyšujúce uvedenú sumu pri hmotnom majetku sa môžu účtovať ako:

  • technické zhodnotenie,
  • náklady na hospodársku činnosť.

Cena technických zhodnotení spolu nepresiahne sumu 1 700 €

Účtovná jednotka si začiatkom roka dala do automobilu namontovať centrálne uzamykanie dverí. Dodávateľská faktúra za centrálne uzamykanie dverí a jeho montáž bola vo výške 260 €. Pretože cena nepresiahla sumu 1 700 €, účtovná jednotka sa rozhodla namontovanie centrálneho uzamykania dverí zaúčtovať priamo do nákladov na účet 548 – Ostatné náklady na hospodársku činnosť.

Účtovné súvzťažnosti:

P. č.

Text

Suma v €

MD

D

1.

Dodávateľská faktúra zo servisu

260

548

321

2.

Úhrada faktúry z bankového účtu

<
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály