Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Súkromné užívanie motorového vozidla podnikateľa z pohľadu DPH

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Od 1. januára 2010 má podnikateľ právo na odpočítanie dane pri kúpe každého motorového vozidla, pokiaľ je kúpené na účely podnikania a zaradené do obchodného majetku podnikateľa.

V súvislosti so vstupom Slovenskej republiky do Európskej únie a prípravou novej právnej úpravy dane z pridanej hodnoty (zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. – ďalej len „zákon o DPH“– účinný od 1. mája 2004) bola Slovenská republika na základe Čl. 17 ods. 6 Šiestej smernice Rady 77/388/ES oprávnená ponechať si výnimku týkajúcu sa obmedzenia práva na odpočet dane z pridanej hodnoty (DPH), konkrétne zákaz odpočítania dane pri kúpe a nájme osobného automobilu registrovaného v kategórii M1. Toto opatrenie bolo v minulosti prijaté v súvislosti s častým využívaním motorových vozidiel zaradených v obchodnom majetku podnikateľov na iný, ako podnikateľský účel a k jeho zrušeniu došlo k 1. januáru 2010.

Zákonom č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa s účinnosťou od 1. januára 2010 zákaz odpočítania dane pri osobných automobiloch zrušil a Slovenská republika nie je oprávnená opätovne zaviesť toto obmedzenie. Dôvodom zrušenia zákazu odpočítania dane pri osobných automobiloch registrovaných v kategórii M1 bola globálna homologizácia motorových vozidiel kategórie N1 (typové schválenie EÚ), ktorá spôsobila, že podiel kúpených osobných automobilov v kategórii M1 sa výrazne znížil a záujem podnikateľov sa začal orientovať na kúpu motorových vozidiel v kategórii N1, pri kúpe ktorých bol možný odpočet dane. Na základe vykonaných analýz sa očakával nárast počtu predaja motorových vozidiel kategórie N1 v roku 2010 až na úroveň 90 % z celkového predaja motorových vozidiel konštruovaných na prepravu osôb. Z tohto dôvodu zákaz odpočítania dane pri osobných automobiloch kategórie M1 stratil význam, a keďže Slovenská republika nebola oprávnená rozšíriť zákaz odpočtu dane aj na iné kategórie motorových vozidiel, zákaz odpočítania dane pri osobných automobiloch kategórie M1 bol s účinnosťou od 1. januára 2010 zrušený. To znamená, že od 1. januára 2010 má podnikateľ právo na odpočítanie dane pri kúpe každého motorového vozidla, pokiaľ je kúpené na účely podnikania a zaradené do obchodného majetku podnikateľa.

Odpočítanie dane

Právo na odpočítanie dane, jeho rozsah a podmienky na jeho uplatnenie upravujú ustanovenia § 49 až 55 zákona o DPH. Právo odpočítať daň vzniká len osobe, ktorá je registrovaná ako platiteľ dane. Platiteľovi dane vzniká právo na odpočítanie dane dňom, ktorý je zhodný s dňom vzniku daňovej povinnosti u dodávateľa tovarov alebo služieb alebo u nadobúdateľa tovaru z iného členského štátu a príjemcu služby zo zahraničia, ak ide o tzv. samozdanenie, to znamená, že daňová povinnosť v týchto prípadoch nevzniká dodávateľovi, ale vzniká príjemcovi tovaru alebo služby. Ide o základnú zásadu, ktorá spočíva v tom, že právo na vrátenie dane zo štátneho rozpočtu odberateľovi nemôže vzniknúť skôr, ako vznikne povinnosť odvodu dane do štátneho rozpočtu.

Podmienkou odpočítania vstupnej dane od dane, ktorú je platiteľ dane povinný platiť z tovarov a služieb, je použitie obstaraných tovarov a služieb na účely jeho podnikania (na dodávky tovarov a služieb) ako platiteľa dane. Medzi tovary, ktoré sú súčasťou obchodného majetku podnikateľa a ktoré sa okrem používania na podnikanie používajú aj na iný účel, možno jednoznačne zaradiť motorové vozidlá, osobitne osobné automobily.

Judikatúrou Súdneho dvora EÚ je ustálené, že v prípade používania dlhodobého majetku, tak na podnikateľské ako aj na súkromné (osobné) úč

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály