Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Súčet úrokov z omeškania

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Ako vyrubí obec úrok z omeškania, ak za oneskorené úhrady splátok dane z nehnuteľností je vypočítaný úrok z omeškania vo výške 2,10 €, za oneskorené zaplatenie dane za psa je úrok vo výške 1,20 € a za oneskorené úhrady splátok poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady je úrok z omeškania vo výške 1,00 €. Obec vyrubuje spoločné rozhodnutie na daň z nehnuteľností a na daň za psa: úrok z omeškania je 2,10 + 1,20 = 3,30 €. Obec vyrubuje rozhodnutie na poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady: úrok z omeškania je vo výške 1,00 € (v úhrne do 3 € sa nevyrubuje). Vyrubí obec úrok z omeškania jedným rozhodnutím alebo osobitne za každý druh dane alebo rozhodnutím za DZN a dane za psa a osobitne rozhodnutím za KO a DSO?

Zákon č.  582/2004 Z.  z. o  miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v  z.  n.  p. (ďalej len „zákon o  miestnych daniach“) upravuje druhy miestnych daní uvedené v  ustanovení §  2 ods.  1 a 2 zákona o  miestnych daniach.

Podľa §  63 zákona č.  563/2009 Z.  z. o  správe daní (daňový poriadok) a o  zmene a doplnení niektorých zákonov v  z.  n.  p. (ďalej len „daňový poriadok“) možno daňovníkovi priznávať práva a ukladať povinnosti len rozhodnutím.

Rozhodnutie musí vychádzať zo stavu zisteného v  daňovom konaní, musí obsahovať náležitosti ustanovené daňovým poriadkom a musí byť vydané príslušným orgánom, ak daňový poriadok alebo osobitný predpis neustanovuje inak. Osobitným predpisom je v  tomto prípade, keďže ide o  miestne dane, práve zákon o  miestnych daniach a správcom dane je obec, ktorá rozhodnutia o  vyrubení miestnyc

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály