Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Subdodávateľské stavebné práce a tovar s inštaláciou v iných členských štátoch – registrácia a DPH

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Miesto dodania stavebných prác sa posudzuje podľa miesta konkrétnej nehnuteľnosti. Miesto dodania poddodávok stavebných prác sa, rovnako ako hlavná dodávka, posudzuje podľa miesta, kde sa nehnuteľnosť nachádza, nakoľko poddodávateľ koná vo vlastnom mene pre inú osobu.

 

Poddodávky stavebných prác – miesto dodania a postup

Stavebné práce chápeme ako službu za podmienky, že nejde o dodanie celej stavby, nakoľko dodanie celej stavby (napr. na kľúč) sa už považuje za dodanie tovaru, čo nie je témou tohto článku. Miesto dodania stavebných prác sa posudzuje podľa miesta konkrétnej nehnuteľnosti v zmysle § 16 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Miesto dodania poddodávok stavebných prác sa, rovnako ako hlavná dodávka, posudzuje podľa miesta, kde sa nehnuteľnosť nachádza, nakoľko poddodávateľ koná vo vlastnom mene pre inú osobu (pozri § 9 ods. 4 zákona o DPH).


Dodanie stavebných prác v ČR tuzemským poddodávateľom pre tuzemského hlavného dodávateľa stavebných prác

Stavebné firmy väčšinou pracujú na princípe hlavného dodávateľa stavebných prác (ďalej len „HDSP“) a jeho poddodávateľov, z čoho vyplýva, že HDSP uzavrie s investorom zmluvu o dielo na dodanie stavebných prác, pričom špeciálne stavebné činnosti zadáva svojím poddodávateľom. Ide tak o dva rôzne zmluvné vzťahy, preto je potrebné pri určovaní miesta dodania posudzovať samostatne zmluvný vzťah medzi HDSP a investorom a ďalší zmluvný vzťah medzi HDSP a poddodávateľom.

Ak tuzemský HDSP uzavrie zmluvu o dielo so zahraničným investorom na dodanie stavebných prác v inom členskom štáte, pričom časť prác zadáva svojím tuzemským poddodávateľom, potom sa určuje miesto dodania stavebných prác samostatne pre oba zmluvné vzťahy, na základe čoho vznikajú rôzne problémy jednak pri určovaní miesta dodania a povinnosti registrácie a z toho zodpovedajúce zdanenia.

Príklad č. 1:
Slovenský platiteľ DPH (ďalej len „platiteľ“) SK1 uzatvoril s českou osobou registrovanou na DPH v ČR CZ dodanie stavebných prác – opravu strechy na nehnuteľnosti nachádzajúcej sa v ČR. Platiteľ SK1 požiadal ďalšiu slovenskú firmu – platiteľa SK2, aby vykonal na predmetnej nehnuteľnosti klampiarske práce. Platiteľ SK2 fakturuje klampiarske práce slovenskému platiteľovi SK1, platiteľ SK1 ich fakturuje českej osobe registrovanej pre daň v ČR. Kde je miesto dodania prác stavebných prác? Aká daň sa má fakturovať? Komu vzniká povinnosť registrácie v ČR?
 

 

Prvý zmluvný vzťah je medzi SK2 a SK1 na poddodávku klampiarskych prác vzťahujúcich sa na nehnuteľnosť, nachádzajúcu sa v ČR.

Keďže je miestom dodania poddodávateľských klampiarskych prác podľa slovenského zákona o DPH – § 16 ods. 1, ako aj podľa § 10 českého zákona o DPH č. 235/2004 Sb. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 235/2004 Sb.) tam, kde sa nehnuteľnosť nachádza, t. j. ČR, potom nie je možné, aby medzi SK2 a SK1 prebehla fakturácia so slovenskou DPH. Otázkou zostáva, kto z týchto zdaniteľných osôb má v ČR odviesť daň. Preto musíme rozobrať aj druhý zmluvný vzťah.

Slovenský platiteľ SK1 sa nemusí v ČR registrovať, keďže sám poskytol všetky stavebné práce voči českému odberateľovi CZ, ktorý je registrovaný na DPH v ČR, nakoľko podľa § 94 ods. 9 zákona č. 235/2004 Sb. vo väzbe na § 108 ods. 1 písm. c) je prijímateľ tejto služby (česká osoba registrovaná pre daň) povinná zaplatiť túto daň. Vzhľadom na to, že poddodávateľ SK2 uskutočňuje poddodávku stavebných prác na území ČR a nemá na koho preniesť svoju daňovú povinnosť (prijímateľom služby je slovenská zdaniteľná osoba, ktorá nemá povinnosť registrácie v ČR), musí postupovať v zmysle českého zákona o DPH. Podľa zákona č. 235/2004 Sb. sa zo zákona stáva platiteľom dane len taká zdaniteľná osoba, ktorá prijíma služby od zahraničnej osoby za podmienky, že je prijímateľ služby v ČR usadený, a to v zmysle novely zákona č. 235/2004 Sb. (innej od 1. 4. 2011 § 94 ods. 9).

„Osoba povinná k dani se sídlem nebo místem podnikání v tuzemsku, které je poskytnuta služba s místem plnění v tuzemsku podle § 10 až § 10d a § 10j osobou povinnou k dani neusazenou v tuzemsku podle § 108 odst. 2, se stává plátcem dnem poskytnutí těchto služeb. Plátce je povinen přiznat a zaplatit daň již ze služby poskytnuté tento den.“

Pre poddodávateľa SK2 je potrebné postupovať podľa § 94 ods. 13 zákona č. 235/2004 Sb.

„Osoba registrovaná k dani v jiném členském státě, která nemá sídlo, místo podnikání ani provozovnu v tuzemsku, nebo zahraniční osoba povinná k dani, která nemá provozovnu v tuzemsku, ……které uskuteční zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku mimo dovozu zboží, se stávají plátcem dnem uskutečnění tohoto plnění, pokud jsou osobou povinnou přiznat a zaplatit daň.“

Podľa § 108 ods. 1 písm. c) zákona č. 235/2004 Sb. je povinný priznať a zaplatiť daň:

„…plátce nebo osoba identifikovaná k dani, kterým je poskytována služba s místem plnění v tuzemsku podle §  10 až § 10d a § 10j, dodáváno zboží s montáží n

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály