Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Stravovanie zamestnancov z pohľadu účtovníctva

Rubrika: Problémy z praxe

Povinnosť zamestnávateľov zabezpečovať zamestnancom stravovanie priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti upravuje § 152 Zákonníka práce. Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať stravovanie zamestnancom vo všetkých pracovných zmenách, pričom za pracovnú zmenu na účely stravovania ZP považuje výkon práce dlhší ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla.


Povinnosti zamestnávateľov pri stravovaní zamestnancov

Povinnosť zamestnávateľov zabezpečovať zamestnancom stravovanie priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti upravuje § 152 Zákonníka práce (ďalej len „ZP“). Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať stravovanie zamestnancom vo všetkých pracovných zmenách, pričom za pracovnú zmenu na účely stravovania ZP považuje výkon práce dlhší ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla.
 
Na plnenie uvedenej povinnosti zamestnávatelia môžu využívať svoje vlastné zariadenia alebo zariadenia iných zamestnávateľov, ktorými môžu byť právnické osoby, ako aj fyzické osoby, ktoré však musia mať oprávnenie na poskytovanie stravovacích služieb. Podľa ZP zamestnávatelia môžu zabezpečiť stravovanie aj prostredníctvom sprostredkovateľských spoločností, ktoré umožňujú zamestnancom stravovať sa vo viacerých stravovacích zariadeniach na základe zakúpených stravovacích poukážok.
 
Povinnosť zabezpečiť stravovanie zamestnávateľ nemá voči zamestnancom pri výkone práce vo verejnom záujme v zahraničí ani voči zamestnancom vyslaným na pracovnú na cestu. Od 1. 9. 2007 však novela ZP zaviedla výnimku – ak bol zamestnanec vyslaný na pracovnú cestu, ale na svojom pracovisku odpracoval viac ako štyri hodiny, zamestnávateľ je povinný zabezpečiť mu stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracovisku alebo v jeho blízkosti.
 
Príklad:
Zamestnanec má dohodnutý pracovný čas od 8,00 hod. do 16,30 hod. O 14,00 hod. odišiel na tuzemskú pracovnú cestu, ktorú ukončil o 21,00 hod. V tento pracovný deň zamestnancovi vzniká v zmysle § 152 ZP nárok na jedno teplé hlavné jedlo s vhodným nápojom poskytnuté zamestnávateľom na pracovisku, keďže odpracoval viac ako 4 hodiny. Zároveň mu vzniká v podľa § 5 zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p. nárok na stravné vo výške 89 Sk za pracovnú cestu v trvaní 7 hodín.
***
 
ZP upravuje aj povinnosť zamestnávateľa prispieť na stravovanie sumou zodpovedajúcou 55 % z hodnoty jedla, najviac však do výšky 55 % zo stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu (v súčasnosti 55 % z 89 Sk). Takýto príspevok je daňovým výdavkom podľa § 19 ods. 2 písm. c) bodu 4 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. Okrem toho zamestnávateľ je povinný poskytovať príspevok na stravovanie zo sociálneho fondu. Novela ZP od 1. 9. 2007 upresnila (pozri § 152 ods. 4 ZP), že pri zabezpečovaní stravovania prostredníctvom sprostredkovateľa stravovacích služieb musí byť hodnota jedla (t. j. hodnota stravovacej poukážky) najmenej 75 % zo stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín, t. j. v súčasnosti hodnota stravovacej poukážky nesmie klesnúť pod 67 Sk (t. j. 75 % z 89 Sk).
 
ZP umožňuje zamestnávateľovi plniť povinnosti voči zamestnancom pri zabezpečovaní ich stravovania aj náhradným spôsobom ak:
  • zabezpečovanie stravovania vylučujú podmienky výkonu práce na pracovisku,
  • zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie spôsobmi uvedenými, v ustanovení § 152 ods. 2 ZP,
  • zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom. 
V takýchto prípadoch zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok rovnako v sume zodpovedajúcej 55 % hodnoty jedla, najviac však do výšky 55 % zo stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu (pozri § 152 ods. 5 ZP).
 
Takýto finančný príspevok zamestnávateľ je povinný poskytnúť aj zamestnancovi pri výkone domáckej práce alebo telepráce, ak mu nezabezpečí stavovanie vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo prostredníctvom sprostredkovateľa stravovacích služieb, alebo vtedy, ak by takéto stravovanie bolo v rozpore s povahou vykonávanej domáckej práce, resp. telepráce (pozri § 152 ods. 6 ZDP). 


Stravovanie zamestnancov v podvojnom účtovníctve


Pri účtovaní jednotlivých prípadov stravovania zamestnancov je potrebné postupovať podľa týchto základných účtovných zásad:
  1. Príspevok na stravovanie zamestnancov poskytovaný podľa podmienok stanovených ZP účtuje na ťarchu účtu 527 – Zákonné sociálne náklady.
  2. Náklady na stravovanie nad rámec zákonnej povinnosti ustanovenej ZP sa účtujú na ťarchu účtu 528 – Ostatné sociálne náklady.
  3. Stav a pohyb cenín pred ich vydaním do užívania, t. j. aj stravné lístky, ak majú hodnotu, z ktorej sa bude môcť čerpať po ich vydaní do užívania, sa účtujú na účte 213 – Ceniny.
 

Zabezpečenie stravovania vo vlastnom stravovacom zariadení

Zamestnávateľ, ktorý má vlastné stravovacie zariadenie, vyčísli na základe kalkulácií náklady na jedno jedlo. Pokiaľ ide o platiteľa DPH, uplatní si nárok na odpočítanie DPH pri nákupe potravín a ostatných vecných nákladov (voda, energia, plyn a pod.) v súvislosti s poskytovaním stravovania zamestnancom pri splnení podmienok na odpočítanie DPH.
 
Kalkulácia ceny stravného lístka (ceny jedla) uhrádzaného zamestnancom:
Náklady na stravovanie
50,00 Sk
Cena jedla
50,00 Sk
– príspevok zamestnávateľa 55 % z ceny jedla 50,00 Sk, ktorý je aj uznaným daňovým výdavkom
27,50 Sk
– príspevok zo sociálneho fondu
 4,00 Sk
– príspevok nad rámec ustanovenia ZP
 2,00 Sk
Cena stravného lístka bez DPH
16,50 Sk
DPH 19 %
 3,10 Sk
Cena stravného lístka vrátane DPH pre zamestnanca
19,60 Sk
 
Základom DPH je suma, ktorú zamestnávateľ požaduje od zamestnanca, t. j. 19,60 Sk, znížená o DPH 3,10 Sk, ktorú je zamestnávateľ povinný odviesť do štátneho rozpočtu.
 
Zamestnávateľ bude vo svojom účtovníctve postupovať takto:
P. č.
Účtovný prípad
Suma v Sk
MD
D
 
Vyčíslenie nákladov na stravovanie:
 
 
 
1
Nákup surovín na prípravu jedla
...
501
321, 221
2
Nákup energií
...
502, 503
321, 221
3
Ostatné režijné náklady
...
501
321, 221
4
DPH z nakupovaného materiálu a služieb
...
343
321, 221
5
Mzdy zamestnancov stravovacieho zariadenia
...
521
331
6
Sociálne náklady zamestnancov stravovacieho zariadenia
...
524
336
7
Odpisy zariadení využívaných pri výrobe stravy
...
551
08x
 
Predaj stravy zamestnancom:
 
 
 
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály