Vyhľadávanie v online časopise
Online časopis
Stravovanie zamestnancov z pohľadu účtovníctva
Rubrika: Problémy z praxe
Povinnosť zamestnávateľov zabezpečovať zamestnancom stravovanie priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti upravuje § 152 Zákonníka práce. Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať stravovanie zamestnancom vo všetkých pracovných zmenách, pričom za pracovnú zmenu na účely stravovania ZP považuje výkon práce dlhší ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla.
Povinnosti zamestnávateľov pri stravovaní zamestnancov
- zabezpečovanie stravovania vylučujú podmienky výkonu práce na pracovisku,
- zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie spôsobmi uvedenými, v ustanovení § 152 ods. 2 ZP,
- zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom.
Stravovanie zamestnancov v podvojnom účtovníctve
Pri účtovaní jednotlivých prípadov stravovania zamestnancov je potrebné postupovať podľa týchto základných účtovných zásad:
- Príspevok na stravovanie zamestnancov poskytovaný podľa podmienok stanovených ZP účtuje na ťarchu účtu 527 – Zákonné sociálne náklady.
- Náklady na stravovanie nad rámec zákonnej povinnosti ustanovenej ZP sa účtujú na ťarchu účtu 528 – Ostatné sociálne náklady.
- Stav a pohyb cenín pred ich vydaním do užívania, t. j. aj stravné lístky, ak majú hodnotu, z ktorej sa bude môcť čerpať po ich vydaní do užívania, sa účtujú na účte 213 – Ceniny.
Zabezpečenie stravovania vo vlastnom stravovacom zariadení
Náklady na stravovanie
|
50,00 Sk
|
Cena jedla
|
50,00 Sk
|
– príspevok zamestnávateľa 55 % z ceny jedla 50,00 Sk, ktorý je aj uznaným daňovým výdavkom
|
27,50 Sk
|
– príspevok zo sociálneho fondu
|
4,00 Sk
|
– príspevok nad rámec ustanovenia ZP
|
2,00 Sk
|
Cena stravného lístka bez DPH
|
16,50 Sk
|
DPH 19 %
|
3,10 Sk
|
Cena stravného lístka vrátane DPH pre zamestnanca
|
19,60 Sk
|
P. č.
|
Účtovný prípad
|
Suma v Sk
|
MD
|
D
|
|
Vyčíslenie nákladov na stravovanie:
|
|
|
|
1
|
Nákup surovín na prípravu jedla
|
...
|
501
|
321, 221
|
2
|
Nákup energií
|
...
|
502, 503
|
321, 221
|
3
|
Ostatné režijné náklady
|
...
|
501
|
321, 221
|
4
|
DPH z nakupovaného materiálu a služieb
|
...
|
343
|
321, 221
|
5
|
Mzdy zamestnancov stravovacieho zariadenia
|
...
|
521
|
331
|
6
|
Sociálne náklady zamestnancov stravovacieho zariadenia
|
...
|
524
|
336
|
7
|
Odpisy zariadení využívaných pri výrobe stravy
|
...
|
551
|
08x
|
|
Predaj stravy zamestnancom:
|
|
|
|
Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.
Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).
Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov
Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.