Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Stravovanie konateľa alebo spoločníka, ktorý je v hlavnom pracovnom pomere

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

V prípade, že v s. r. o. je konateľ alebo spoločník zamestnaný v hlavnom pracovnom pomere (riadna pracovná zmluva), kde má dohodnutý 40-hodinový týždenný pracovný čas, vzťahuje sa na túto spoločnosť zákonná povinnosť zabezpečiť stravovanie ktoroukoľvek formou (buď poskytnutím stravných lístkov, alebo využitia stravovacieho zariadenia) vlastné, resp. iné? Existuje nejaká možnosť (vnútorná smernica a pod.), že by sa tohoto stravného konateľ alebo spoločník dobrovoľne vzdal?

Pracovný pomer sa považuje za osobno-právny vzťah, v ktorom je zamestnanec povinný pracovať v zmysle pokynov zamestnávateľa osobne v zmysle pracovnej zmluvy v určenom pracovnom čase a dodržiavať pracovnú disciplínu a zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy, platiť mu za vykonanú prácu mzdu, ako aj vytvárať vhodné podmienky na plnenie pracovných úloh a dodržiavať ostatné pracovné podmienky ustanovené právnymi predpismi, kolektívnou zmluvou a pracovnou zmluvou (§ 47 ods. 1 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonníka práce v z. n. p., ďalej len "Zákonník práce").

Súčasťou obsahového rámca vytvárania priaznivých pracovných podmienok zamestnávateľa (t.j. v danom prípade s. r. o.) je aj povinnosť zamestnávateľa zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajú
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály