Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Strava poskytovaná zamestnávateľom zamestnancovi a jej oslobodenie od dane

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Zamestnanci a zamestnávatelia sú povinní riadne plniť svoje povinnosti vyplývajúce z pracovnoprávnych vzťahov. Jednou z povinností zamestnávateľa je zabezpečiť zamestnancom stravovanie. Táto povinnosť pre zamestnávateľa vyplýva podľa ustanovení zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) alebo podľa iných osobitných predpisov.

Podľa ZDP je od dane z príjmov oslobodená:
-
hodnota stravy
poskytovanej zamestnávateľom zamestnancovi na spotrebu na pracovisku
do výšky
podľa osobitného predpisu (napr. max. do výšky ustanovenej v § 152 Zákonníka práce) alebo v rámci stravovania zabezpečovaného prostredníctvom iných subjektov do výšky podľa osobitného predpisu (napr. max. do výšky ustanovenej v § 152 Zákonníka práce),
-
finančný príspevok
na stravovanie
poskytovaný podľa osobitného predpisu
(napr. § 152 Zákonníka práce).
V prípade posúdenia zdaniteľnosti poskytnutého príspevku na stravovanie rozlišujeme, či zamestnávateľ prispieva zamestnancovi na teplé jedlo alebo na stravovacie poukážky, resp. zamestnancovi poskytuje finančný príspevok na stravovanie. Pri posúdení zdaniteľnosti takýchto príspevkov je dôležité vedieť aj to, že na účely ZDP sa za zamestnanca považuje daňovník s príjmami zo závislej činnosti (§ 5 ZDP) prijatými od platiteľa týchto príjmov, t.j. zamestnávateľa.
Teplé jedlo a stravovacie poukážky
Zamestnávateľ môže zamestnancovi na stravovanie prispievať v nepeňažnej forme, ktorou je:
-
poskytnutie teplého jedla vrátane vhodného nápoja vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo
-
zabezpečenie stravovania prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, ak ich sprostredkuje u právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby (stravovacie poukážky alebo elektronické stravovacie poukážky).
Zamestnávateľ, ktorý zabezpečuje stravovanie takýmto spôsobom, už od 1.1.2022 nemôže hodnotu stravy oslobodiť od dane v plnej sume (uvedené platilo do 31.12.2021). Hodnotu stravy oslobodí od dane len do sumy (limitu), ktorú ustanovuje osobitný predpis. Osobitné prepisy, ktoré ustanovujú limit príspevku na stravovanie, ktorý možno v súlade s § 5 ods. 7 písm. b) ZDP oslobodiť od dane sú napr.:
-
Zákonník práce,
-
zákon č. 73/1998 Z.z. o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície v z. n. p.,
-
zákon č. 281/2015 Z.z. o štátnej službe profesionálnych vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 281/2015 Z.z."),
-
zákon č. 35/2019 Z.z. o finančnej správe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.,
-
zákon č. 315/2001 Z.z. o hasičskom a záchrannom zbore v z. n. p.,
-
zákon č. 55/2017 Z.z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p..
Znamená to, že od 1.1.2022 sa zjednotila maximálna suma príspevku, ktorú možno oslobodiť od dane, ak je príspevok na stravovanie poskytnutý v nepeňažnej forme s maximálnou sumou príspevku, ktorý je zamestnancovi poskytnutý v peniazoch.
Podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný prispievať zamestnancovi na stravovanie v sume:
-
Najmenej
55 % ceny jedla.
-
Najviac
však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 176/2019 Z.z.o sumách stravného (ďalej len "opatrenie o sumách stravného"). Suma stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa tohto opatrenia je v súčasnosti
5,10 €.
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR zverejnilo na portáli slov-lex.sk predbežnú informáciu k návrhu takéhoto opatrenia, podľa ktorého by sa mala suma stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín zvýšiť z 5,10 € na 6 €, čo by znamenalo, že sa zvýši aj maximálny možný príspevok zamestnávateľa na jedlo. Pri takejto legislatívnej úprave by sa maximálny možný príspevok zamestnávateľa podľa Zákonníka práce zvýšil z 2,81 € na 3,30 €).
-
Okrem maximálnej sumy uvádzanej v druhej odrážke zamestnávateľ poskytuje príspevok aj podľa zákona č. 152/1994 Z.z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v z. n. p. (ďalej len "zákon o SF"). Príspevok zo sociálneho fondu nie je limitovaný a na účely oslobodenia príspevku na stravovanie zo sociálneho fondu nie je rozhodujúci zdroj tvorby sociálneho fondu.
Pri zabezpečovaní stravovania zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, sa cenou jedla rozumie hodnota stravovacej poukážky. Hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa opatrenia o sumách stravného. V súlade s § 152 ods. 4 Zákonníka práce v znení účinnom od 1.1.2023 zamestnávateľ bude poskytovať stravovaciu poukážku v elektronickej forme. To nebude platiť, ak použitie stravovacej poukážky v elektronickej forme zamestnancom počas pracovnej zmeny na pracovisku alebo v jeho blízkosti nebude možné.
Zamestnávatelia, ktorí sú povinní poskytovať stravovanie podľa § 152 Zákonníka práce a zamestnancom poskytujú stravovanie formou teplého jedla alebo poskytnutím stravovacích poukážok, môžu podľa § 5 ods. 7 písm. b) ZDP oslobodiť od dane len max. limitovaný príspevok na stravovanie, t.j. 2,81 € + príspevok zo sociálneho fondu.
Ak by zamestnávateľ bol povinný poskytovať stravovanie zamestnancom podľa iných osobitných predpisov, potom max. limit, ktorý môže byť pre zamestnanca podľa § 5 ods. 7 písm. b) ZDP oslobodený od dane je vyšší, napr. podľa zákona č. 281/2015 Z.z. príspevok na stravovanie sa poskytuje vo výške 65 % ceny teplého hlavného jedla. Tento príspevok však nesmie presiahnuť 65 % sumy stravného poskytovaného pri služobnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa opatrenia o sumách stravného, čo v súčasnosti je 3,32 €. Okrem uvedeného, môže zamestnávateľ aplikovať oslobodenie podľa § 5 ods. 7 písm. b) ZDP aj na príspevok poskytnutý zamestnancovi zo sociálneho fondu.
Ustanovenie § 5 ods. 7 písm. b) ZDP nemožno uplatniť na hodnotu stravy, ktorú zamestnávateľ poskytne zamestnancovi po pracovnej zmene a mimo spotreby na pracovisku, napr. teplé jedlo poskytnuté po pracovnej zmene zamestnancovi počas vianočných večierkov, rekreačných pobytov.
V súvislosti s oslobodením príspevku na stravovanie dávam do pozornosti aj ustanovenie § 5 ods. 7 písm. o) ZDP v znení účinnom od 1.1.2022, podľa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály